annonse
annonse
annonse

test: Devialet Phantom Reactor 900

Devialet Phantom Reactor 900
Devialet Phantom Reactor 900

Det borde inte vara möjligt

Devialet Phantom Reactor är rena rama kärnkraftverket i miniatyr.

Plus
Gnistrande dynamik kombineras med ett otroligt sammanhängande ljud, från djupaste basen till de ljusaste övertonerna. Ljudtrycket är vansinnigt med tanke på storleken!
Minus
Basen blir svagare när högtalarna pressas. Under testperioden fanns ingen möjlighet att stereokoppla två högtalare eller spela i multiroom.

Man kan lätt avfärda Phantom Reactor som en spinkig liten designpryl som bara passar som prydnad i ett modernt hem. Men Devialet ligger bakom några av de tekniskt mest avancerade hifi-produkterna på hela marknaden, och med den första Phantom-högtalaren utmanade föreställningen om hur mycket ljud vi trodde det gick att klämma ut ur ett litet högtalarkabinett. Vi tappade hakan när vi spelade på Silver Phantom, en liten kompakthögtalare på 12 liter som lät som en stor golvhögtalare – med äkta djupbas och med högre ljudtryck än de flesta golvhögtalare spelar med en förstärkare på mer än 100 watt. Men så har Silver Phantom också en maxeffekt på 3 000 watt per högtalare! Devialet går ännu längre med Gold Phantom, som ökar med ytterligare 3 dB och närmar sig ljudnivån man får om man står helt intill scenen vid på en rockkonsert. Å andra sidan har Gold Phantom en helt annan prislapp också: 28 000 kronor per högtalare.

När man sedan betraktar lilla Phantom Reactor 900 så är den en dvärg bredvid sina redan kompakta syskon. Kabinettet är på bara tre liter – en fjärdedel av Silver- och Gold-modellerna! På denna lilla plats har Devialet lyckats stoppa in två 4,5-tums baselement med lång slaglängd och ett främre koaxialelement med 3,5-tums mellanregister och diskant i mitten. En äkta trevägshögtalare, med andra ord. Kabinettet huserar också en 900-watts förstärkare! Om du tycker att det är i mesta laget så finns det en billigare Reactor 600 med den effekten. Trots den ringa storleken klämmer högtalaren ur sig hela det hörbara frekvensregistret, ända ner till 25 Hz! Det är djupt även för en extern subwoofer, och bara möjligt tack vare sofistikerad digitalteknik på insidan.

Jämfört med den ursprungliga Devialet Phantom har Phantom Reactor en fjärdedel av kabinettvolymen. Foto: Devialet

Kontrollerar elementet

Elektroniken övervakar ständigt högtalarelementet och förhindrar att det går längre än sin slaglängd. Det betyder att musik med djup och häftig bas återges som från en stor högtalare vid måttliga ljudnivåer. I takt med att man höjer volymen hålls basregistret mer och mer tillbaka i förhållande till de övre frekvenserna för att ge högtalaren spelrum att spela ännu högre. Med andra ord kommer det att låta lite tunnare när man spelar högt, beroende på hur mycket bas inspelningen har.

Trådlös musik

De större Phantom-högtalarna strömmar musik genom Devialets Spark-app, som har en mängd olika musiktjänster inbyggda, men Reactor har ingen egen strömnings-app. Däremot har den Spotify Connect inbyggt, som styrs direkt från mobilens Spotify-app. Man kan också spela musik med förlustfri kvalitet via AirPlay för Apple-användare och UPnP för Android-anhängarna. Eller så kan man använda Bluetooth, fast med komprimerad ljudkvalitet.

Det finns bara en enda fysisk ljudanslutning, som är en kombinerad optisk digitalingång och 3,5 mm-minijack. En Ethernet-kontakt finns också på plats om man vill ha en stabilare nätverksanslutning än wifi.

Mono

Till skillnad från de större modellerna kan man i testande stund inte koppla ihop två Phantom Reactor till stereo. Storebröderna förenas nämligen med länken Conductor, som ser till att högtalarna är synkroniserade och som också gör det möjligt att flera högtalare runtom i hemmet spelar tillsammans. Med Reactor har Devialet velat ha en högtalare som är smidigare att hantera och därför tagit bort ta hela Conductor-enheten. Det arbetas med att lösa problematiken och rulla ut stereoparkoppling och multiroom-interaktion någon gång under 2019. Du kan alltså köpa en Reactor nu och sedan skaffa en till, när möjligheten kommer att koppla ihop två till stereo.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
Ett baselement pekar åt varje håll. Foto: Devialet

Enormt ljud

Musik från iPhone kommer snabbt igång med AirPlay och Tidal som ljudkälla. Android fungerar också bra, jag använde appen Mconnect som skickade musiken över UPnP. Allra enklast är Bluetooth, och ljudet som då blir komprimerat AAC-ljudformat är nästan lika bra.

Och ett sådant ljud! Lily Allens Trigger Bang från albumet No Shame har en häftig rytm och Lilys röst låter väldigt luftig och transparent. Dynamiken är exemplarisk, med lysande snärt i virveltrumman, och ljudet från pianot är naturligt och trovärdigt.

Och lyssna på basen! Basgitarren går lika djupt som i många golvstående högtalare. Den hänger med även när man höjer volymen lite, fast precis som förväntat planar den ut när man vräker på ordentligt. Detta är en svaghet även i både Silver och Gold, men märks tydligare i Reactor. Ändå är det väldigt imponerande hur länge den orkar hänga med, jag har definitivt hört större högtalare plana ut tidigare än Reactor 900.

Om du lyssnar mest på akustisk musik, visor och jazz får baselementet lugna ner sig och högtalaren imponerar stort med Melody Gardots live-version av Our Love Is Easy. Basgitarren andas, gitarren har tjusig dynamik och Melodys röst är hur klar som helst. För skojs skull jämförde jag med ett par XTZ 99.25 Beryllium för 20 000 kronor, kopplade till McIntosh MA7000. Även om Phantom Reactor inte har stereobredden så har den mycket av allt annat. Inte riktigt samma luftighet längst upp, men det slår gnistor om mellanregistret.

Tillsammans med det trebenta stativet är Phantom Reactor en njutning för både ögon och öron. Foto: Devialet

Mycket för en enda högtalare?

Femtontusen kronor för en enda högtalare skulle ha varit en hel del, om man inte tänkte på att det här är en komplett anläggning med allt du behöver i en användarvänlig inpackning. Vi måste ändå nämna KEF LSX, som för 12 000 kronor kan allting som Phantom Reactor kan och lite till – om än med mindre kraft – och då får du två högtalare och alltså en mycket större ljudbild.

När Devialet ​​introducerar möjligheten att koppla ihop stereopar öppnar sig en helt ny värld för folk som vill ha en större ljudbild och är villiga att betala för det.

Slutsats

Devialet ​​Phantom Reactor 900 låter piggt, öppet och bra, och har sagolik återgivning av basen ända ner till där de flesta ganska så stora golvhögtalare ger upp. Och det från ett kabinett på bara tre liter! Reactor 900 klarar ett konststycke vi inte trodde var möjligt. Visst, den planar ut gradvis i basen när man vräker på, men du får spela ganska så högt innan det låter blodfattigt i basen.

Skötseln är befriande enkel, ändå går det att spela det mesta. Tycker du att Reactor 900 är för dyr så kostar den lite svagare Phantom 600 tretusen mindre. Det kan vara vettigt om du vill uppgradera till två högtalare i stereo längre fram. Vilket ska bli möjligt någon gång under andra halvåret 2019.

<
>
Foto: Devialet
Man kan lätt avfärda Phantom Reactor som en spinkig liten designpryl som bara passar som prydnad i ett modernt hem. Men Devialet ligger bakom några av de tekniskt mest avancerade hifi-produkterna på hela marknaden, och med den första Phantom-högtalaren utmanade föreställningen om hur mycket ljud vi trodde det gick att klämma ut ur ett litet högtalarkabinett. Vi tappade hakan när vi spelade på Silver Phantom, en liten kompakthögtalare på 12 liter som lät som en stor golvhögtalare – med äkta djupbas och med högre ljudtryck än de flesta golvhögtalare spelar med en förstärkare på mer än 100 watt. Men så har Silver Phantom också en maxeffekt på 3 000 watt per högtalare! Devialet går ännu längre med Gold Phantom, som ökar med ytterligare 3 dB och närmar sig ljudnivån man får om man står helt intill scenen vid på en rockkonsert. Å andra sidan har Gold Phantom en helt annan prislapp också: 28 000 kronor per högtalare. När man sedan betraktar lilla Phantom Reactor 900 så är den en dvärg bredvid sina redan kompakta syskon. Kabinettet är på bara tre liter – en fjärdedel av Silver- och Gold-modellerna! På denna lilla plats har Devialet lyckats stoppa in två 4,5-tums baselement med lång slaglängd och ett främre koaxialelement med 3,5-tums mellanregister och diskant i mitten. En äkta trevägshögtalare, med andra ord. Kabinettet huserar också en 900-watts förstärkare! Om du tycker att det är i mesta laget så finns det en billigare Reactor 600 med den effekten. Trots den ringa storleken klämmer högtalaren ur sig hela det hörbara frekvensregistret, ända ner till 25 Hz! Det är djupt även för en extern subwoofer, och bara möjligt tack vare sofistikerad digitalteknik på insidan. [caption id="attachment_89240" align="alignnone" width="800"] Jämfört med den ursprungliga Devialet Phantom har Phantom Reactor en fjärdedel av kabinettvolymen. Foto: Devialet[/caption]

Kontrollerar elementet

Elektroniken övervakar ständigt högtalarelementet och förhindrar att det går längre än sin slaglängd. Det betyder att musik med djup och häftig bas återges som från en stor högtalare vid måttliga ljudnivåer. I takt med att man höjer volymen hålls basregistret mer och mer tillbaka i förhållande till de övre frekvenserna för att ge högtalaren spelrum att spela ännu högre. Med andra ord kommer det att låta lite tunnare när man spelar högt, beroende på hur mycket bas inspelningen har.

Trådlös musik

De större Phantom-högtalarna strömmar musik genom Devialets Spark-app, som har en mängd olika musiktjänster inbyggda, men Reactor har ingen egen strömnings-app. Däremot har den Spotify Connect inbyggt, som styrs direkt från mobilens Spotify-app. Man kan också spela musik med förlustfri kvalitet via AirPlay för Apple-användare och UPnP för Android-anhängarna. Eller så kan man använda Bluetooth, fast med komprimerad ljudkvalitet. Det finns bara en enda fysisk ljudanslutning, som är en kombinerad optisk digitalingång och 3,5 mm-minijack. En Ethernet-kontakt finns också på plats om man vill ha en stabilare nätverksanslutning än wifi.

Mono

Till skillnad från de större modellerna kan man i testande stund inte koppla ihop två Phantom Reactor till stereo. Storebröderna förenas nämligen med länken Conductor, som ser till att högtalarna är synkroniserade och som också gör det möjligt att flera högtalare runtom i hemmet spelar tillsammans. Med Reactor har Devialet velat ha en högtalare som är smidigare att hantera och därför tagit bort ta hela Conductor-enheten. Det arbetas med att lösa problematiken och rulla ut stereoparkoppling och multiroom-interaktion någon gång under 2019. Du kan alltså köpa en Reactor nu och sedan skaffa en till, när möjligheten kommer att koppla ihop två till stereo. [caption id="attachment_89243" align="alignnone" width="800"] Ett baselement pekar åt varje håll. Foto: Devialet[/caption]

Enormt ljud

Musik från iPhone kommer snabbt igång med AirPlay och Tidal som ljudkälla. Android fungerar också bra, jag använde appen Mconnect som skickade musiken över UPnP. Allra enklast är Bluetooth, och ljudet som då blir komprimerat AAC-ljudformat är nästan lika bra. Och ett sådant ljud! Lily Allens Trigger Bang från albumet No Shame har en häftig rytm och Lilys röst låter väldigt luftig och transparent. Dynamiken är exemplarisk, med lysande snärt i virveltrumman, och ljudet från pianot är naturligt och trovärdigt. Och lyssna på basen! Basgitarren går lika djupt som i många golvstående högtalare. Den hänger med även när man höjer volymen lite, fast precis som förväntat planar den ut när man vräker på ordentligt. Detta är en svaghet även i både Silver och Gold, men märks tydligare i Reactor. Ändå är det väldigt imponerande hur länge den orkar hänga med, jag har definitivt hört större högtalare plana ut tidigare än Reactor 900. Om du lyssnar mest på akustisk musik, visor och jazz får baselementet lugna ner sig och högtalaren imponerar stort med Melody Gardots live-version av Our Love Is Easy. Basgitarren andas, gitarren har tjusig dynamik och Melodys röst är hur klar som helst. För skojs skull jämförde jag med ett par XTZ 99.25 Beryllium för 20 000 kronor, kopplade till McIntosh MA7000. Även om Phantom Reactor inte har stereobredden så har den mycket av allt annat. Inte riktigt samma luftighet längst upp, men det slår gnistor om mellanregistret. [caption id="attachment_89241" align="alignnone" width="800"] Tillsammans med det trebenta stativet är Phantom Reactor en njutning för både ögon och öron. Foto: Devialet[/caption]

Mycket för en enda högtalare?

Femtontusen kronor för en enda högtalare skulle ha varit en hel del, om man inte tänkte på att det här är en komplett anläggning med allt du behöver i en användarvänlig inpackning. Vi måste ändå nämna KEF LSX, som för 12 000 kronor kan allting som Phantom Reactor kan och lite till – om än med mindre kraft – och då får du två högtalare och alltså en mycket större ljudbild. När Devialet ​​introducerar möjligheten att koppla ihop stereopar öppnar sig en helt ny värld för folk som vill ha en större ljudbild och är villiga att betala för det.

Slutsats

Devialet ​​Phantom Reactor 900 låter piggt, öppet och bra, och har sagolik återgivning av basen ända ner till där de flesta ganska så stora golvhögtalare ger upp. Och det från ett kabinett på bara tre liter! Reactor 900 klarar ett konststycke vi inte trodde var möjligt. Visst, den planar ut gradvis i basen när man vräker på, men du får spela ganska så högt innan det låter blodfattigt i basen. Skötseln är befriande enkel, ändå går det att spela det mesta. Tycker du att Reactor 900 är för dyr så kostar den lite svagare Phantom 600 tretusen mindre. Det kan vara vettigt om du vill uppgradera till två högtalare i stereo längre fram. Vilket ska bli möjligt någon gång under andra halvåret 2019. [gallery ids="89244,89242"]
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Devialet Phantom Reactor 900
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Typ: Aktiv, trådlös kompakthögtalare
 • Nätverk: Wifi, ethernet
 • Trådlöst: Spotify Connect, AirPlay, UPnP, Bluetooth (AAC, SBC)
 • Frekvensrespons: 25–20 000 Hz (+/–1 dB)
 • DAC: 24 bit/96 kHz
 • Element: 2 x 4,5-tums bas, 3,5-tums koaxialelement
 • Ljudtryck: 98 dB (1 m)
 • Förstärkareffekt: 900 watt max
 • Kabinettvolym: 3 liter
 • Vikt: 4,3 kg
 • Färg: Vit
 • Webb: audionord.se
Devialet Phantom Reactor 900 produktside
Pris: 15000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

annonse
IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
B&O och Rimowa åker business class Exklusiv flygväska till Beoplay H9i.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×