annonse
annonse
annonse

test: Devialet Phantom Reactor 900

Devialet Phantom Reactor 900
Devialet Phantom Reactor 900

Det borde inte vara möjligt

Devialet Phantom Reactor är rena rama kärnkraftverket i miniatyr.

Gnistrande dynamik kombineras med ett otroligt sammanhängande ljud, från djupaste basen till de ljusaste övertonerna. Ljudtrycket är vansinnigt med tanke på storleken!
Basen blir svagare när högtalarna pressas. Under testperioden fanns ingen möjlighet att stereokoppla två högtalare eller spela i multiroom.
annonse

Man kan lätt avfärda Phantom Reactor som en spinkig liten designpryl som bara passar som prydnad i ett modernt hem. Men Devialet ligger bakom några av de tekniskt mest avancerade hifi-produkterna på hela marknaden, och med den första Phantom-högtalaren utmanade föreställningen om hur mycket ljud vi trodde det gick att klämma ut ur ett litet högtalarkabinett. Vi tappade hakan när vi spelade på Silver Phantom, en liten kompakthögtalare på 12 liter som lät som en stor golvhögtalare – med äkta djupbas och med högre ljudtryck än de flesta golvhögtalare spelar med en förstärkare på mer än 100 watt. Men så har Silver Phantom också en maxeffekt på 3 000 watt per högtalare! Devialet går ännu längre med Gold Phantom, som ökar med ytterligare 3 dB och närmar sig ljudnivån man får om man står helt intill scenen vid på en rockkonsert. Å andra sidan har Gold Phantom en helt annan prislapp också: 28 000 kronor per högtalare.

När man sedan betraktar lilla Phantom Reactor 900 så är den en dvärg bredvid sina redan kompakta syskon. Kabinettet är på bara tre liter – en fjärdedel av Silver- och Gold-modellerna! På denna lilla plats har Devialet lyckats stoppa in två 4,5-tums baselement med lång slaglängd och ett främre koaxialelement med 3,5-tums mellanregister och diskant i mitten. En äkta trevägshögtalare, med andra ord. Kabinettet huserar också en 900-watts förstärkare! Om du tycker att det är i mesta laget så finns det en billigare Reactor 600 med den effekten. Trots den ringa storleken klämmer högtalaren ur sig hela det hörbara frekvensregistret, ända ner till 25 Hz! Det är djupt även för en extern subwoofer, och bara möjligt tack vare sofistikerad digitalteknik på insidan.

Jämfört med den ursprungliga Devialet Phantom har Phantom Reactor en fjärdedel av kabinettvolymen. Foto: Devialet

Kontrollerar elementet

Elektroniken övervakar ständigt högtalarelementet och förhindrar att det går längre än sin slaglängd. Det betyder att musik med djup och häftig bas återges som från en stor högtalare vid måttliga ljudnivåer. I takt med att man höjer volymen hålls basregistret mer och mer tillbaka i förhållande till de övre frekvenserna för att ge högtalaren spelrum att spela ännu högre. Med andra ord kommer det att låta lite tunnare när man spelar högt, beroende på hur mycket bas inspelningen har.

Trådlös musik

De större Phantom-högtalarna strömmar musik genom Devialets Spark-app, som har en mängd olika musiktjänster inbyggda, men Reactor har ingen egen strömnings-app. Däremot har den Spotify Connect inbyggt, som styrs direkt från mobilens Spotify-app. Man kan också spela musik med förlustfri kvalitet via AirPlay för Apple-användare och UPnP för Android-anhängarna. Eller så kan man använda Bluetooth, fast med komprimerad ljudkvalitet.

Det finns bara en enda fysisk ljudanslutning, som är en kombinerad optisk digitalingång och 3,5 mm-minijack. En Ethernet-kontakt finns också på plats om man vill ha en stabilare nätverksanslutning än wifi.

Mono

Till skillnad från de större modellerna kan man i testande stund inte koppla ihop två Phantom Reactor till stereo. Storebröderna förenas nämligen med länken Conductor, som ser till att högtalarna är synkroniserade och som också gör det möjligt att flera högtalare runtom i hemmet spelar tillsammans. Med Reactor har Devialet velat ha en högtalare som är smidigare att hantera och därför tagit bort ta hela Conductor-enheten. Det arbetas med att lösa problematiken och rulla ut stereoparkoppling och multiroom-interaktion någon gång under 2019. Du kan alltså köpa en Reactor nu och sedan skaffa en till, när möjligheten kommer att koppla ihop två till stereo.

Ett baselement pekar åt varje håll. Foto: Devialet

Enormt ljud

Musik från iPhone kommer snabbt igång med AirPlay och Tidal som ljudkälla. Android fungerar också bra, jag använde appen Mconnect som skickade musiken över UPnP. Allra enklast är Bluetooth, och ljudet som då blir komprimerat AAC-ljudformat är nästan lika bra.

Och ett sådant ljud! Lily Allens Trigger Bang från albumet No Shame har en häftig rytm och Lilys röst låter väldigt luftig och transparent. Dynamiken är exemplarisk, med lysande snärt i virveltrumman, och ljudet från pianot är naturligt och trovärdigt.

Och lyssna på basen! Basgitarren går lika djupt som i många golvstående högtalare. Den hänger med även när man höjer volymen lite, fast precis som förväntat planar den ut när man vräker på ordentligt. Detta är en svaghet även i både Silver och Gold, men märks tydligare i Reactor. Ändå är det väldigt imponerande hur länge den orkar hänga med, jag har definitivt hört större högtalare plana ut tidigare än Reactor 900.

Om du lyssnar mest på akustisk musik, visor och jazz får baselementet lugna ner sig och högtalaren imponerar stort med Melody Gardots live-version av Our Love Is Easy. Basgitarren andas, gitarren har tjusig dynamik och Melodys röst är hur klar som helst. För skojs skull jämförde jag med ett par XTZ 99.25 Beryllium för 20 000 kronor, kopplade till McIntosh MA7000. Även om Phantom Reactor inte har stereobredden så har den mycket av allt annat. Inte riktigt samma luftighet längst upp, men det slår gnistor om mellanregistret.

Tillsammans med det trebenta stativet är Phantom Reactor en njutning för både ögon och öron. Foto: Devialet

Mycket för en enda högtalare?

Femtontusen kronor för en enda högtalare skulle ha varit en hel del, om man inte tänkte på att det här är en komplett anläggning med allt du behöver i en användarvänlig inpackning. Vi måste ändå nämna KEF LSX, som för 12 000 kronor kan allting som Phantom Reactor kan och lite till – om än med mindre kraft – och då får du två högtalare och alltså en mycket större ljudbild.

När Devialet ​​introducerar möjligheten att koppla ihop stereopar öppnar sig en helt ny värld för folk som vill ha en större ljudbild och är villiga att betala för det.

Slutsats

Devialet ​​Phantom Reactor 900 låter piggt, öppet och bra, och har sagolik återgivning av basen ända ner till där de flesta ganska så stora golvhögtalare ger upp. Och det från ett kabinett på bara tre liter! Reactor 900 klarar ett konststycke vi inte trodde var möjligt. Visst, den planar ut gradvis i basen när man vräker på, men du får spela ganska så högt innan det låter blodfattigt i basen.

Skötseln är befriande enkel, ändå går det att spela det mesta. Tycker du att Reactor 900 är för dyr så kostar den lite svagare Phantom 600 tretusen mindre. Det kan vara vettigt om du vill uppgradera till två högtalare i stereo längre fram. Vilket ska bli möjligt någon gång under andra halvåret 2019.

picture6 picture4
<
>
Foto: Devialet

Man kan lätt avfärda Phantom Reactor som en spinkig liten designpryl som bara passar som prydnad i ett modernt hem. Men Devialet ligger bakom några av de tekniskt mest avancerade hifi-produkterna på hela marknaden, och med den första Phantom-högtalaren utmanade föreställningen om hur mycket ljud vi trodde det gick att klämma ut ur ett litet högtalarkabinett. Vi tappade hakan när vi spelade på Silver Phantom, en liten kompakthögtalare på 12 liter som lät som en stor golvhögtalare – med äkta djupbas och med högre ljudtryck än de flesta golvhögtalare spelar med en förstärkare på mer än 100 watt. Men så har Silver Phantom också en maxeffekt på 3 000 watt per högtalare! Devialet går ännu längre med Gold Phantom, som ökar med ytterligare 3 dB och närmar sig ljudnivån man får om man står helt intill scenen vid på en rockkonsert. Å andra sidan har Gold Phantom en helt annan prislapp också: 28 000 kronor per högtalare. När man sedan betraktar lilla Phantom Reactor 900 så är den en dvärg bredvid sina redan kompakta syskon. Kabinettet är på bara tre liter – en fjärdedel av Silver- och Gold-modellerna! På denna lilla plats har Devialet lyckats stoppa in två 4,5-tums baselement med lång slaglängd och ett främre koaxialelement med 3,5-tums mellanregister och diskant i mitten. En äkta trevägshögtalare, med andra ord. Kabinettet huserar också en 900-watts förstärkare! Om du tycker att det är i mesta laget så finns det en billigare Reactor 600 med den effekten. Trots den ringa storleken klämmer högtalaren ur sig hela det hörbara frekvensregistret, ända ner till 25 Hz! Det är djupt även för en extern subwoofer, och bara möjligt tack vare sofistikerad digitalteknik på insidan. [caption id="attachment_89240" align="alignnone" width="800"] Jämfört med den ursprungliga Devialet Phantom har Phantom Reactor en fjärdedel av kabinettvolymen. Foto: Devialet[/caption]

Kontrollerar elementet

Elektroniken övervakar ständigt högtalarelementet och förhindrar att det går längre än sin slaglängd. Det betyder att musik med djup och häftig bas återges som från en stor högtalare vid måttliga ljudnivåer. I takt med att man höjer volymen hålls basregistret mer och mer tillbaka i förhållande till de övre frekvenserna för att ge högtalaren spelrum att spela ännu högre. Med andra ord kommer det att låta lite tunnare när man spelar högt, beroende på hur mycket bas inspelningen har.

Trådlös musik

De större Phantom-högtalarna strömmar musik genom Devialets Spark-app, som har en mängd olika musiktjänster inbyggda, men Reactor har ingen egen strömnings-app. Däremot har den Spotify Connect inbyggt, som styrs direkt från mobilens Spotify-app. Man kan också spela musik med förlustfri kvalitet via AirPlay för Apple-användare och UPnP för Android-anhängarna. Eller så kan man använda Bluetooth, fast med komprimerad ljudkvalitet. Det finns bara en enda fysisk ljudanslutning, som är en kombinerad optisk digitalingång och 3,5 mm-minijack. En Ethernet-kontakt finns också på plats om man vill ha en stabilare nätverksanslutning än wifi.

Mono

Till skillnad från de större modellerna kan man i testande stund inte koppla ihop två Phantom Reactor till stereo. Storebröderna förenas nämligen med länken Conductor, som ser till att högtalarna är synkroniserade och som också gör det möjligt att flera högtalare runtom i hemmet spelar tillsammans. Med Reactor har Devialet velat ha en högtalare som är smidigare att hantera och därför tagit bort ta hela Conductor-enheten. Det arbetas med att lösa problematiken och rulla ut stereoparkoppling och multiroom-interaktion någon gång under 2019. Du kan alltså köpa en Reactor nu och sedan skaffa en till, när möjligheten kommer att koppla ihop två till stereo. [caption id="attachment_89243" align="alignnone" width="800"] Ett baselement pekar åt varje håll. Foto: Devialet[/caption]

Enormt ljud

Musik från iPhone kommer snabbt igång med AirPlay och Tidal som ljudkälla. Android fungerar också bra, jag använde appen Mconnect som skickade musiken över UPnP. Allra enklast är Bluetooth, och ljudet som då blir komprimerat AAC-ljudformat är nästan lika bra. Och ett sådant ljud! Lily Allens Trigger Bang från albumet No Shame har en häftig rytm och Lilys röst låter väldigt luftig och transparent. Dynamiken är exemplarisk, med lysande snärt i virveltrumman, och ljudet från pianot är naturligt och trovärdigt. Och lyssna på basen! Basgitarren går lika djupt som i många golvstående högtalare. Den hänger med även när man höjer volymen lite, fast precis som förväntat planar den ut när man vräker på ordentligt. Detta är en svaghet även i både Silver och Gold, men märks tydligare i Reactor. Ändå är det väldigt imponerande hur länge den orkar hänga med, jag har definitivt hört större högtalare plana ut tidigare än Reactor 900. Om du lyssnar mest på akustisk musik, visor och jazz får baselementet lugna ner sig och högtalaren imponerar stort med Melody Gardots live-version av Our Love Is Easy. Basgitarren andas, gitarren har tjusig dynamik och Melodys röst är hur klar som helst. För skojs skull jämförde jag med ett par XTZ 99.25 Beryllium för 20 000 kronor, kopplade till McIntosh MA7000. Även om Phantom Reactor inte har stereobredden så har den mycket av allt annat. Inte riktigt samma luftighet längst upp, men det slår gnistor om mellanregistret. [caption id="attachment_89241" align="alignnone" width="800"] Tillsammans med det trebenta stativet är Phantom Reactor en njutning för både ögon och öron. Foto: Devialet[/caption]

Mycket för en enda högtalare?

Femtontusen kronor för en enda högtalare skulle ha varit en hel del, om man inte tänkte på att det här är en komplett anläggning med allt du behöver i en användarvänlig inpackning. Vi måste ändå nämna KEF LSX, som för 12 000 kronor kan allting som Phantom Reactor kan och lite till – om än med mindre kraft – och då får du två högtalare och alltså en mycket större ljudbild. När Devialet ​​introducerar möjligheten att koppla ihop stereopar öppnar sig en helt ny värld för folk som vill ha en större ljudbild och är villiga att betala för det.

Slutsats

Devialet ​​Phantom Reactor 900 låter piggt, öppet och bra, och har sagolik återgivning av basen ända ner till där de flesta ganska så stora golvhögtalare ger upp. Och det från ett kabinett på bara tre liter! Reactor 900 klarar ett konststycke vi inte trodde var möjligt. Visst, den planar ut gradvis i basen när man vräker på, men du får spela ganska så högt innan det låter blodfattigt i basen. Skötseln är befriande enkel, ändå går det att spela det mesta. Tycker du att Reactor 900 är för dyr så kostar den lite svagare Phantom 600 tretusen mindre. Det kan vara vettigt om du vill uppgradera till två högtalare i stereo längre fram. Vilket ska bli möjligt någon gång under andra halvåret 2019. [gallery ids="89244,89242"]
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Devialet Phantom Reactor 900
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Typ: Aktiv, trådlös kompakthögtalare
 • Nätverk: Wifi, ethernet
 • Trådlöst: Spotify Connect, AirPlay, UPnP, Bluetooth (AAC, SBC)
 • Frekvensrespons: 25–20 000 Hz (+/–1 dB)
 • DAC: 24 bit/96 kHz
 • Element: 2 x 4,5-tums bas, 3,5-tums koaxialelement
 • Ljudtryck: 98 dB (1 m)
 • Förstärkareffekt: 900 watt max
 • Kabinettvolym: 3 liter
 • Vikt: 4,3 kg
 • Färg: Vit
 • Webb: audionord.se
Devialet Phantom Reactor 900 produktside
Pris: 15000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.