Nyhet

Massor av nytt från Google

Google hoppas att smarthögtalaren Nest Audio ska klå konkurrenterna. Det kommer också en ny Chromecast med fjärr och mobiltelefonen Google Pixel 5.
forfatter

På eventet ”Launch Night In” lanserade Google i går kväll ett antal nya produkter. Världen får en ny Chromecast, en Nest Audio-smarthögtalare och den nya mobiltelefonen Pixel 5. Men Sverige får bara den smarta högtalaren. Åtminstone till en början.

(Foto: Google)

Chromecast med fjärrkontroll

Först ut var en helt ny Chromecast. Det nya med den är att den äntligen har en fjärrkontroll samt det nya inbyggda gränssnittet Google TV. Det innebär att Chromecast äntligen har fått ordentlig smart-TV-funktionalitet, ungefär som Apple TV.

Chromecast har äntligen fått sitt eget gränssnitt, Google TV. (Foto: skärmdump)

Priset på 50 dollar räknar vi med betyder ungefär 600 kronor här hemma. Eftersom nya Chromecast har 4K, HDR och även Dolby Atmos ger den alltså mycket mer för pengarna än Apples konkurrerande TV-box.

(Foto: Google)

Google Nest Audio: Ny smarthögtalare

Efter att ha missat med ljudet i Google Home – tyckte i alla fall vi – är det dags för en ny och bättre högtalare. Google hävdar att de har äkta hifi-ambitioner med Nest Audio, trots att priset är bara 1 100 kronor (99 dollar).

Nest Audio ger 50 % mer bas och 75 % mer volym än den ursprungliga Google Home. Den har alla funktioner vi känner igen från Googles smarthögtalare, inklusive stereoparning av två högtalare och party mode där alla Google-högtalare i hemmet spelar samma sak. Man kan be högtalaren göra många olika saker, till exempel fråga när nästa tåg till Göteborg går eller hur länge potatis ska koka. Och naturligtvis spela musik på YouTube Music, Spotify eller internetradio.

Pixel 5: Uppdaterad mobilkamera

Den nya telefonen Pixel 5G är vattentät, har 8 GB RAM-minne och 5G-stöd för blixtsnabb dataöverföring, samt en stor OLED-skärm och större batteri. Den har också en helt ny vidvinkelkamera på baksidan, som fångar ett större utsnitt.

Ny AI-teknik gör att man kan belysa förgrunden i motiv med bakgrundsbelysning och till och med få en smakfull bokeh-effekt (suddig bakgrund) i svag belysning. Nu får nämligen även porträttläget mörkerseende.

Mobilen kan laddas trådlöst – och även kompisladda en annan mobil eller trådlösa öronproppar om man är på språng. Det går också att dela skärmen med en annan Pixel-mobil.

Det finns tre nya videostabiliseringar: Locked, Active och Cinematic Pan. Google gick bara igenom Cinematic Pan på eventet, det gör att bilden stabiliseras och hastigheten sänks med upp till 2x, vilket påstås ge ”biokänsla”.

Dessutom berättade Google de ska optimera bilderna i webbläsaren och videorna på YouTube-videor med snabbare 5G-hastigheter. Med andra ord får de högre kvalitet, med ett större dataflöde. Så se till att du skaffar det största och billigaste abonnemanget!

Google Pixel 5 är vattentät. (Foto: Google)

Spel kan streamas

Med Stadia-funktionen kan man spela sina favoritspel på mobilen, surfplattan eller Chromebook-datorn utan att ladda ner spelet först. Man bara strömmar det och behöver alltså inte vänta med att få ner spelet innan man kan börja spela.

Extreme Battery Saver pausar alla andra appar än de man vill använda. På så sätt kan batteritiden förlängas med uppemot 48 timmar.

Slutligen har Google den geniala tjänsten Hold For Me. När man ringer någonstans och får vänta i kö så kan man be Google Assistant vänta och sedan meddela när samtalet släpps igenom.

Äldre mobiler får nya funktioner

Både Extreme Battery Saver och Hold For Me släpps även till äldre telefoner, inte bara de senaste modellerna.

Google lovar att Pixel 4a 5G (pris från 499 dollar) också får de nya funktionerna i Pixel 5, inklusive kamerafunktioner, batterisparfunktion och Stadia-spelteknik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.