Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Test: Piega Premium Wireless 301

Trådlös stereo för finsmakare

De här pyttesmå högtalarna låter större än de är och är ett bra substitut för en stereoanläggning.

Av / 2019-09-26 - 11:30
Piega Premium Wireless 301
Lasse Svendsen

Har man trådlösa högtalare behöver man ingen stereo. Högtalarna är stereon. Åtminstone när de säljs parvis. Som här.

Då slipper man svarta lådor som tar upp onödig plats, man behöver bara koncentrera sig på fjärrkontrollen. Eller en app i telefonen. För många är det här en helt perfekt lösning. Särskilt om man ändå bara strömmar musiken.

En gång i tiden var aktiva högtalare något man bara hittade i ljudstudior och på konserter. Senare smög de sig in i hemmen genom att vara trådlösa, med Bluetooth som dragplåster. I dag har de flesta en medveten eller kanske omedveten relation till trådlösa högtalare.

Som ofta trumfar med bekvämlighet framför ljudkvalitet.

Det kan vara skälet till att många av de mest seriösa högtalartillverkarna har vägrat bygga exklusiva trådlösa högtalare – men etablerade storheter som KEF, Dynaudio och DALI har lyckats väldigt väl med att kombinera ljudkvalitet och trådlös bekvämlighet.

Nu får de sällskap av Piega, som har släppt en serie trådlösa – och alltså aktiva – högtalare.

Piega-högtalarna är så små att de får plats överallt. Foto: Piega

Trådlös Premium

Schweizarna har tagit sin Premium-serie, som består av två golv- och en stativhögtalare, och utrustat den med inbyggda förstärkare. De är inte trådlösa i sig själva, det krävs extra utrustning i form av en Piega Connect för 5 000 kronor. Det är en kopplingsbox med analoga och digitala ljudingångar samt Bluetooth aptX. Men ingen wifi-strömning, varken trådlöst eller med ethernet-kabel.

Med den kompakta Connect-boxen kan man koppla in TV-ljudet och andra ljudkällor och längre fram kan man bygga ut om man vill ha ljud i fler rum. Eftersom boxen överför ljudet trådlöst till högtalarna behöver man inte koppla in fler kablar till högtalarna än strömkablarna.

De små Premium 301 som vi testar här har vi bekantat oss med tidigare. Premium-serien har varit inne för test flera gånger, senast var det golvmodellen 501. Som också finns i en aktiv och trådlös version som heter Premium 501 Wireless. Flaggskeppet i serien heter Premium 701 Wireless.

Gemensamt för dem alla är oerhört välgjorda kabinett av extruderad aluminium samt Piegas egna banddiskanter. Även om kabinetten har tunna väggar så är de 30 procent styvare än i förra generationen serien.

Högtalarna finns även i svarteloxerad aluminium och i vit lack med infällda, tygklädda grillar som hålls på plats av magneter. Det finns också högtalarstativ och väggfästen som är specialanpassade för Premium 301 Wireless. Och så finns högtalarna alltså även i vanliga, passiva utgåvor till ett lägre pris.

Handbyggd diskant

Högtalarelementen är likadana i de passiva och aktiva Premium-högtalarna. I Premium 301 betyder det Piegas senaste Linear Drive Ribbon-diskant. LDR 2642 mk II är ett handbyggt element som drivs av starka neodym-magneter och har ett lövtunt aluminiummembran på 26 x 42 mm. Det väger ynka 7 milligram och är 20 mikrometer tjockt.

Den blixtsnabba diskanten kompletteras av en 14 cm bas med fibermembran som sitter i ett basreflexkabinett med basportarna på den smala ryggen. En 100-watts förstärkare i varje högtalare driver elementen.

Installation och anslutning

På baksidan hittar man strömanslutning, ingång för Connect-boxens ljudutgångar och tre omkopplare. Den översta talar om för högtalarna vilken av tre grupper de tillhör (röd, vit, blå). De kan nämligen grupperas efter vilka rum som ljudet ska distribueras till.

Röd är den enda som stöder 24 bit/96 kHz-ljud, de övriga två klarar bara 24 bit/48 kHz.

Den andra omkopplaren väljer en DSP-styrd bas-equalizer i tre steg: neutral, vägg eller hörn (neutral, wall, corner) och anpassar basnivån efter högtalarnas placering. Den sistaomkopplaren är kanalväljare (höger/vänster), men kan också ställas in på mono om man bara har en enda högtalare i ett rum.

Premium 301 Wireless kan användas utan Connect-boxen, om man till exempel har en ljudkälla med volymkontroll. Då är det bara att koppla in den rakt i högtalarna och styra volymen från den anslutna ljudkällan.

Connect-boxen har flera ingångar, men det finns gränser för hur de kan användas. I praktiken slutar det med att man bara har en ansluten källa. Även om boxen har tre ingångar.

Man måste nämligen växla mellan de tre ingångarna – analog stereo samt optisk och koaxial digital – med en omkopplare på baksidan av boxen. Vilket är alldeles för opraktiskt för att det ska vara någon poäng med att koppla in fler än en enda ljudkälla.

Om man kan styra volymen från en extern källa, som man kan med Bluetooth från mobiltelefonen, ska volume-omkopplaren på baksidan av boxen stå i fix-läget. Om ljudkällan inte har någon egen volymstyrning ska omkopplaren stå på var. Då kan man ställa in volymen med tryckknappar på ovansidan av boxen. Där finns även parkopplingsknappen för Bluetooth.

Det finns ingen fjärrkontroll till Connect-boxen, inte någon app-styrning heller.

Connect-boxen ger Bluetooth och fler anslutningar, men är dyr extrautrustning. Foto: Piega

Bäst med kabel

Piega-högtalarna är så små att de enkelt får plats i bokhyllan. De är aningen mindre än KEF LS50 Wireless, men en hel del dyrare. Det märker man inte bara på plånboken, det hörs också. Diskanten är fräschare i de schweiziska högtalarna, vilket ger röster en tydligare närvaro i ljudbilden.

Basen är stramare och mer välkontrollerad i 301 Wireless, som också har snabbare dynamisk respons. De låter större än de är, fast det klart att räckvidden i basen är begränsad i så små högtalare.

Även om balansen i ljudbilden är närapå helt perfekt så är basen lite tunnare än vi föredrar. Det sprudlar inte riktigt om den, högtalarna känns i snällaste laget när ljudet överförs till Connect-boxen via Bluetooth.

När jag kopplade in en CD-spelare till boxen stramade ljudet till sig rejält, fokus blev bättre och jag fick fler detaljer. Lise Davidsens röst i hennes Wagner-tolkningar fick mer kropp, värme och fokus, och ljudbilden i Keith Jarretts Köln-konsert fick större skala och bättre tyngd i basregistret.

Khalids hit Better lät tillräckligt engagerande, med strålande dynamisk kontrast via Bluetooth, men saknade upplösning och djup i ljudbilden jämfört med (den mycket dyrare) kombinationen av Naim Uniti Star och den golvstående Premium 501.

Styrkan ligger i den neutrala, men långt ifrån tråkiga, klangen som musiken har genom Piega-högtalarna. Det har varit ett kännetecken för Piega och är lätt att känna igen även i den trådlösa versionen.

På baksidan finns omkopplare för anpassning av ljudet. Foto: Piega

Slutsats

Piega Premium 301 Wireless är en förträfflig liten trådlös högtalare. Den är inte bara en uppenbar konkurrent till liknande högtalare från KEF och Dynaudio, utan låter så annorlunda att den är ett spännande alternativ. De som vill ha högupplöst strömning lär bli besvikna och de som vill kunna koppla in flera ljudkällor bör läsa testet en gång till. Premium 301 Wireless är inte billiga heller. Ljudet går det däremot inte att klaga på.

Karakter
Piega Premium Wireless 301

Ljud & Bild tycker

Klockrent och fokuserat ljud med snudd på neutral klang. Kompakta och lättplacerade. Begränsad användning av ingångar. Ingen ethernet-anslutning. Tam dynamik via Bluetooth. Kostsam lösning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Garanterat bra stämning på sommarfesterna

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Rulla till toppen