Nyhet

Nya Olympus-kikare

När du ska se skillnad på en hjort och en dovhjort behöver du kikare med zoom.
forfatter

När du väljer kikare så ska du ta en som passar det du ska använda den till. En teaterkikare behöver inte lika stor förstoring som en jaktkikare, och kraven för fågelskådning är inte desamma som för sportevenemang.

Somliga klarar sig fint med en liten kikare som har 8x förstoring och får plats i fickan, andra kan behöva 10x förstoring och mycket större ljusöppning. En 8 x 25 mm-kikare är praktisk för vandring i skog och natur, medan 8 x 40 mm eller 10 x 50 mm passar bättre för jakt.

(Foto: Olympus)

 

Olympus nya S-serie har billiga modeller med både 8 x 40 och 10 x 50 mm, samt en kompakt 8–16 x 40 mm med zoom som utökar användningsområdet avsevärt.

Den väger mindre än 800 gram och ger ett synfält på 87–59 meter på 1000 meters avstånd – eller mellan 38,5 och 50,8 grader – och tack vare ljusstyrka 6,3-25 är den en fin allroundkikare. Närgränsen är 10 meter.

Annons
(Foto: Olympus)

Alla tre har antireflexbeläggning, diopterjustering och asfäriska linselement. Och bra priser. Kikaren med zoom kostar 1 1 00 kronor, 8 x 40 S kostar 800 kronor och den större 10 x 50 S kostar 900 kronor.

Olympus S-serie släpps nu i oktober.

Läs alla artiklar i en vecka för 19:-

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Läs också: