Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Nya Olympus-kikare

När du ska se skillnad på en hjort och en dovhjort behöver du kikare med zoom.

När du väljer kikare så ska du ta en som passar det du ska använda den till. En teaterkikare behöver inte lika stor förstoring som en jaktkikare, och kraven för fågelskådning är inte desamma som för sportevenemang.

Somliga klarar sig fint med en liten kikare som har 8x förstoring och får plats i fickan, andra kan behöva 10x förstoring och mycket större ljusöppning. En 8 x 25 mm-kikare är praktisk för vandring i skog och natur, medan 8 x 40 mm eller 10 x 50 mm passar bättre för jakt.

(Foto: Olympus)

 

Olympus nya S-serie har billiga modeller med både 8 x 40 och 10 x 50 mm, samt en kompakt 8–16 x 40 mm med zoom som utökar användningsområdet avsevärt.

Annons

Den väger mindre än 800 gram och ger ett synfält på 87–59 meter på 1000 meters avstånd – eller mellan 38,5 och 50,8 grader – och tack vare ljusstyrka 6,3-25 är den en fin allroundkikare. Närgränsen är 10 meter.

(Foto: Olympus)

Alla tre har antireflexbeläggning, diopterjustering och asfäriska linselement. Och bra priser. Kikaren med zoom kostar 1 1 00 kronor, 8 x 40 S kostar 800 kronor och den större 10 x 50 S kostar 900 kronor.

Olympus S-serie släpps nu i oktober.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.