Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Bruce Springsteen släpper nytt (soul)album!

Den amerikanske rocklegendaren är snart klar med sitt 21:a studioalbum – och den här gången är det covers på soulklassiker.

Av / 2022-09-27 - 15:14
Bruce Springsteen släpper nytt (soul)album!

I fredags fyllde den New Jersey-baserade musikern ”Amerikas själ” 73 imponerande år gammal. Under sitt 58:e år som aktiv musiker vilar The Boss definitivt inte på sina lagrar och räknar sina pengar.

Det har nu gått knappt två år sedan Bruce Springsteen släppte sitt 20:e studioalbum, det häftiga (smått nostalgiska) rocktunga Letter to You. Planen var att åka på världsturné våren/sommaren därpå – men vi vet alla vilket jäkelskap som drabbade världen på försommaren 2020…

Men nu kommer turnén, med start i Tampa, Florida den 1 februari 2023. En turné som verkligen har haft sina kontroverser kring prissättningen av biljetterna.

Läs också Köpa Twitter, eller Springsteen-biljetter? Efter ett tre år långt coviduppehåll är den amerikanske rocklegendaren Bruce Springsteen tillbaka på världsturné nästa år. Men till vilka biljettpriser?

Springsteen själv har sagt att han kommer att basera lejonparten av showen på materialet från Letter to You, samt odödliga klassiker från sin egen omfattande katalog; men drar till viss del nytta av det crooner-popbaserade albumet Western Stars från 2019.

Men vad händer nu? Behöver han mer nytt material till nästa års maratonturné? I går kväll släppte The Boss följande kryptiska bild på sitt officiella Twitterkonto:

Bruce Springsteen twittrade detta igår, 26 september (Foto: Bruce Springsteen / Twitter)

För oss som har följt Springsteen ett tag vet vi att sådana meddelanden tenderar att sluta med tillkännagivandet av ny musik. OCH, med den oblyga bekräftelsen från Jann Wenner, grundaren av Rolling Stone magazine, i en intervju med Billboard nyligen,  är tecknen relativt tydliga:

Whether rock ‘n’ roll is going to come back — possibly not, because the sound is so different, and the circumstances are different. But I’m kind of stuck with the music I liked when I was young. Give me the Stones. There’s a new Bruce [Springsteen] record coming out this fall, which is stunning. I’m listening to that.

Springsteen själv har tidigare i år bekräftat att han jobbar på att spela in nya låtar – men inte avslöjat något mer konkret.

Bruce Springsteen (Foto: Danny Clinch / Columbia Music)

Det har ännu inte släppts något officiellt pressmeddelande från Sony Columbia Music, men mycket välkvalificerade rykten säger att Springsteen kommer att släppa ett nytt studioalbum redan den 11 november i år – OCH det blir ett coveralbum med soulmusik i fokus.

Far Out bekräftar historien om det kommande albumet, även lokaltidningen i Asbury Park, New Jersey, kastar sig över spekulationerna. Medan den spanska (mycket trovärdiga och välinformerade) fanssajten Point Blank har mer konkret information.

Albumet ska troligen heta ”Only the Strong Survive” och har följande låtlista:

1. Only The Strong Survive – Jerry Butler
2. Soul Days – Dobie Gray
3. Night Shift – The Commodores
4. Do I Love You – Frank Wilson
5. The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore – The Walker Brothers
6. Turn Back The Hands of Time – Tyrone Davis
7. When She Was My Girl – The Four Tops
8. Western Union Man – Jerry Butler
9. I Wish It Would Rain – The Temptations
10. Don’t Play That Song – Aretha
11. Any Other Way – Jackie Shane
12. I Forgot To Be Your Lover – William Bell
13. Rooms of Gloom – The Four Tops
14. What Becomes of the Brokenhearted – Jimmy Ruffin
15. Someday We’ll Be Together – Diana Ross and The Supremes

Den första singeln kan släppas nästa vecka, Frank Wilson-låten: Do I Love You (Indeed I Do)

 

 

Nu kanske du tänker: ”Ett SOUL-album, från Springsteen? Verkligen??!”

Läs också Wall of Sound! The Boss och hans E Street Band är tillbaka i klassisk form, på ett gediget men ojämnt album.

Springsteen har upprepade gånger talat varmt om all r&b- och soulmusik som har inspirerat och glatt honom, som Wilson Pickett, Sam Cooke, Aretha Franklin, Marvin Gaye, Solomon Burke, Smokey Robinson och James Brown. Gång på gång befriande personifierade i hans tusentals energiska scenshower.

Något som den intima konserten på den legendariska Apollo Theatre (känd som ”Soulens tempel”) i New York, september 2012 står som ett utmärkt exempel på:

 

Håll utkik på Springsteens hemsida för uppdateringar under de kommande dagarna!

Läs också The Boss personliga, och utlämnande, triumf Ännu en gång leder rockaren Bruce Springsteen in sin karriär på ett sidospår – och ett sådant sidospår!

 

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ABBA i Atmos-format

Från The Bear till Bruce Springsteen!

Nu kan du länka till alla musiktjänster på en gång

Apple: Mixa i Dolby Atmos, få mer betalt!

Nu kan du mixa in Volvoljud i din musik

Spotify-appen förnyad

The Boss kommer tillbaka!

U2 intog Vegas med stor framgång

Väcker Elvis till liv

Vill skanna din hjärna med Atmos-ljud

The Sphere: Världens största LED-display - mitt i Las Vegas

The Boss är i Sverige nu!

Rulla till toppen