Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Spotify lanserar AI-spellista (beta): skapar personliga, AI-genererade spellistor

Spotifys nya funktion använder AI för att skapa skräddarsydda spellistor.

Av / 2024-04-09 - 10:10
Spotify lanserar AI-spellista (beta): skapar personliga, AI-genererade spellistor

Spotify har introducerat en ny sökfunktion som många lite skämtsamt kallar “Spotify GPT”. Funktionens officiella namn är AI Playlist (AI-spellistor) – och poängen är att du nu kan be streamingtjänsten att skapa en skräddarsydd spellista åt dig, genom att använda enkla skriftliga förfrågningar och uppmaningar.

Funktionen är för närvarande i betatestning och rullades ut till Android- och iOS-enheter i Storbritannien och Australien i måndags, men den förväntas komma till Premium-prenumeranter även på andra marknader så småningom.

Läs också Spotify-appen blir smartare: lanserar personlig DJ med AI-teknik Ny version av mobilappen med kraftigt förbättrad användarvänlighet - inklusive en egen DJ med AI-teknik. Däremot inga nyheter om Hi-Fi eller Spatial Audio.

Spotify AI Playlist: Kommer skapa smartare spellistor

Spotify har redan haft framgång med sin populära AI DJ-funktion, och nu vill de alltså utöka användningen av AI för att komponera skräddarsydda spellistor på kommando.

Förutom vanliga spellistor baserade på genre eller era, kommer Spotifys nya AI-funktioner innebära att du kan begära mer anpassade, personliga spellistor. Du kan be att få skräddarsydda spellistor baserat på platser, djur, aktiviteter, filmkaraktärer, färger eller emojis.

Spotify säger att de bästa spellistresultaten genereras när du definierar din sökning med en kombination av genrer, stämningar, artister och decennier – till exempel “ge mig en spellista med 90-tals svensk hiphop”, “norsk black metal”, “romantiska låtar från amerikanska artister på 80-talet” eller “west coast hip hop från 90-talet” etcetera.

Med hjälp av uppmaningar kan du nu be Spotify att skapa skräddarsydda spellistor. (Foto: Spotify)

Efter att spellistan har genererats kan du också ge feedback till AI-verktyget för att redigera sökresultatet ytterligare – “mer pop” eller “endast kvinnliga sångare” till exempel. Du kan också svepa till vänster för att ta bort enskilda låtar.

Spotify AI Playlist använder stora språkmodeller (LLM) för att förstå användarens avsikter. Spotify berättar att de också använder din befintliga användardata (lyssningshistorik och inställningar) för att skapa din personliga, AI-genererade spellista. Tjänsten är för närvarande endast tillgänglig för Spotify Premium-prenumeranter i Australien och Storbritannien.

Vi ser fram emot att testa funktionen när den kommer till Norden! I detta nu har Spotify AI Playlist redan testats av Mike Russell på YouTube:

Källa: Spotify pressmeddelande

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ABBA i Atmos-format

Från The Bear till Bruce Springsteen!

Nu kan du länka till alla musiktjänster på en gång

Apple: Mixa i Dolby Atmos, få mer betalt!

Nu kan du mixa in Volvoljud i din musik

Spotify-appen förnyad

The Boss kommer tillbaka!

U2 intog Vegas med stor framgång

Väcker Elvis till liv

Vill skanna din hjärna med Atmos-ljud

The Sphere: Världens största LED-display - mitt i Las Vegas

The Boss är i Sverige nu!

Rulla till toppen