Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Är du Pink Floyd-fan? Nu kan du dela din hjärnaktivitet med Dolby

Dolby vill mäta din hjärnaktivitet medan du lyssnar på Pink Floyd.

Skrivet av / 2023-09-12 - 16:05
Är du Pink Floyd-fan? Nu kan du dela din hjärnaktivitet med Dolby

Hur reagerar din hjärna på Pink Floyds ”The Great Gig in the Sky” när den mixas i Dolby Atmos surroundljud? Det kommer vi snart att få reda på…

I år är det 50 år sedan Pink Floyd släppte albumet Dark Side of the Moon, och för att uppmärksamma detta kommer Dolby att genomföra ett mindre experiment – på våra hjärnor! 100 deltagare bjuds in till London för att lyssna på Dolby Atmos-mixen av låten The Great Gig in the Sky, som ursprungligen skrevs av keyboardisten Richard Wright.

Skannar hjärnaktiviteten medan du lyssnar

Med hjälp av EEG-teknik från neuroteknikföretaget Emotiv Inc kommer de att fånga upp hjärnaktiviteten, vilket ger en ögonblicksbild av hur vårt sinne reagerar på låten. Det kommer att ta ungefär en halvtimme att registrera hjärnaktiviteten, och den kombinerade hjärnaktiviteten från de 100 deltagarna kommer sedan att användas för en visualiserad, storskalig produktion som ska visas offentligt vid evenemanget ”Brainstorms” senare i år.

Så deltar du

De som är intresserade av att delta kan anmäla sig genom att besöka The Brainstorms Projects webbplats. 100 utvalda kandidater kommer att bli ombedda att delta en dag mellan den 2–6 oktober. Det står inget om huruvida resor ingår, så var beredd på att betala för dina egna flygresor. Bonusen är att du får besöka Dolbys huvudkontor i Soho, London.

Så här mäts hjärnaktiviteten under lyssning med hjälp av EEG-sensorer (Foto: Dolby)

Varje deltagare kommer att få en sammanfattande rapport och visualisering av sin egen unika hjärnrespons som konst, producerad av The Brainstorms Project. Organisatörerna Dolby och Pollen betonar att all data kommer att anonymiseras och endast användas för The Brainstorms Project med deltagarnas undertecknade samtycke.

”Brainstorms: The Great Gig in the Sky” kommer att presenteras och vara öppet för allmänheten i London senare i år. Vi förväntar oss att höra mer från Dolby i sinom tid – vi får se om detta hjärnexperiment resulterar i mer huvudbry på ljudfronten i framtiden!

 

Läs också Mer Atmos-ljud från Dolby Dolby tog oss med till London och Abbey Road för visa vilka spännande ljuduppleveser framtiden har i sitt sköte för hemmabio, hörlurar – och inte minst bilar!
Läs också Vad är Dolby Atmos FlexConnect? Dolby Atmos FlexConnect kommer till TCL:s TV-modeller 2024 - men vad är det?
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill skanna din hjärna med Atmos-ljud

The Sphere: Världens största LED-display - mitt i Las Vegas

The Boss är i Sverige nu!

Äntligen bättre ljud från Spotify?

Sommarlåt i full surround

Lyssna på vår senaste podd!

Rulla till toppen