Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Apple kommer att betala mer för Dolby Atmos-inspelningar nästa år

Artister som spelar in sin musik i Dolby Atmos kan tjäna mer pengar i framtiden, hävdar Bloomberg.

Skrivet av / 2023-12-13 - 15:33
Apple kommer att betala mer för Dolby Atmos-inspelningar nästa år

Apple vill stimulera artister och skivbolag att producera mer musik med surroundljud, även känt som rumsligt ljud (Spatial Audio). Det rapporterar Bloomberg i en nyhetsartikel som citerar anonyma källor.

Musik i Dolby Atmos surroundformat, även känt som Immersive eller Spatial Audio, blir allt vanligare. Ed Sheerans nya singel Magical spelades t.ex. in i Dolby Atmos och finns tillgänglig på Apple Music med rumsligt ljud.

 

Kan uppmuntra fler musiker att mixa i Dolby Atmos

Enligt tidningens källor planerar Apple att från och med början av nästa år ”lägga extra vikt” vid musik som från början mixats i Dolby Atmos-format. Detta kan till exempel innebära bättre placering i strömningstjänsten Apple Music (spellistor etc.), vilket i sin tur kommer att leda till högre royaltybetalningar till artisterna i fråga.

Apple och Dolby Laboratories har redan ett nära samarbete på ljudsidan: Spatial Audio-tekniken är mer eller mindre baserad på Dolby Atmos-formatet, och stora delar av Apple Music-katalogen är tillgänglig med rumsligt ljud – både nya inspelningar och remixade klassiker – och mer kommer att komma, enligt Bloombergs källor.

Faktum är att det inte ens ska vara nödvändigt att lyssnarna väljer Atmos-versionen av en låt för att artisterna ska få en extra vinst: Det ska räcka med att låten erbjuds i formatet, hävdas det. Dessa incitament skulle kunna uppmuntra artister och musikproducenter att leverera både ny och gammal musik med Atmos.

Läs också Ny app för Apple TV släpps idag Allt ditt TV-innehåll samlas på ett ställe, med ett nytt gränssnitt som lovar att förhöja tittarupplevelsen.

Vill sälja fler produkter med Dolby Atmos

Apple gör förmodligen inte detta av ren välgörenhet(!) eller sympati för musiker, utan hoppas snarare att detta kommer att locka fler lyssnare att prenumerera på Apple Music och uppgradera till surroundljudkompatibla hörlurar och högtalare.

Som bekant har Airpod-hörlurar och HomePod-högtalare stöd för musik i Dolby Atmos, liksom konkurrenten Sonos Era 300, som lanserades i våras. Dessutom visas Apple Music Live-konserter på Apple TV+ med Dolby Atmos-ljud och video i HDR-format.

Allt fler produkter säger sig ha stöd för Dolby Atmos i någon form, men som våra tester har visat kan det vara stor skillnad i ljudkvalitet:

Läs också Vi testar billiga soundbar-högtalare Sex färska soundbar-högtalare – kan någon putta ner Sonos från tronen? Vi har testat sex stycken där subwoofer antingen ingår eller går att köpa till.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nu kan du mixa in Volvoljud i din musik

Spotify-appen förnyad

The Boss kommer tillbaka!

U2 intog Vegas med stor framgång

Väcker Elvis till liv

Vill skanna din hjärna med Atmos-ljud

The Sphere: Världens största LED-display - mitt i Las Vegas

The Boss är i Sverige nu!

Äntligen bättre ljud från Spotify?

Sommarlåt i full surround

Lyssna på vår senaste podd!

Metallica köper skivfabrik

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen