Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

The Sphere i Las Vegas är världens största LED-skärm

Denna klotrunda LED-byggnad är också utrustad med hela 164 000 surroundhögtalare. Slå det!

Skrivet av / 2023-07-07 - 12:27
The Sphere i Las Vegas är världens största LED-skärm

Las Vegas är hem för många extravaganta hotell, kasinon, artister och scenshower, men den här byggnaden toppar allt! Sphere är helt enkelt ett gigantiskt, sfäriskt ”LED-klot” som är täckt med lysdioder både in- och utvändigt.

The Sphere ligger nära det fashionabla hotellet The Venetian Resort, som ligger längs huvudgatan Las Vegas Strip.  Den fascinerande byggnaden blev helt upplyst för första gången på tisdag kväll, i samband med firandet av 4 juli (självständighetsdagen). Projektet startades av Madison Square Garden Company (MSG) 2018 och kostade enligt uppgift över 25 miljarder kronor att slutföra.

Världens största LED-skärmar – på in- och utsidan

Den enorma strukturen är 112 meter hög och 157 meter bred. Det gör att den, tyvärr, passerar Globen som världens största klotformade byggnad. På utsidan är hela 1,2 miljoner lysdioder stora som hockeypuckar monterade, som kan visa dynamiska bilder i massiv skala. Vi vågar inte tänka på strömförbrukningen! Men det kostar att sticka ut i ”Sin City”.

Inte nog med det. På insidan finns det också en enorm, omslutande LED-skärm inuti, med en upplösning på 16K. Och här mäts skärmstorleken inte i tum, men kvadratmeter. 15 000 m2 för att vara exakt. I jämförelse är skärmen på sidan av hotellet Resorts World i Las Vegas, ”bara” 9300 m2 stor.

En kolossal biograf, konsert och underhållningsarena

The Sphere ska fungera som en futuristisk underhållningsarena med plats för upp till 40 000 åskådare. Filmer, konserter, e-sportevenemang och MMA-matcher är planerade att visas här. Sphere har också ett kolossalt 3D-surroundhögtalarsystem bestående av 164 000 (!) högtalare runt omkrong.

Företaget bakom det, Sphere Entertainment, är i full gång med att filma olika videoproduktioner som ska att visas inuti sfären. Föreställ dig IMAX och Dolby Atmos på steroider, så kanske du får en känsla av hur det kan låta och kännas! Det kommer också att finnas 4D-effekter som doft och lufttryck tillgängliga.

En sak är säker, denna byggnad kommer vi definitivt att kolla närmare när vi besöker Las Vegas och CES i januari!

The Sphere öppnar officiellt den 29 september i år, då U2 har premiär på konsertshowen U2: UV Achtung Baby Live at Sphere. Se mer av Sphere på insidan i videon nedan.

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

The Boss kommer tillbaka!

U2 intog Vegas med stor framgång

Väcker Elvis till liv

Vill skanna din hjärna med Atmos-ljud

The Sphere: Världens största LED-display - mitt i Las Vegas

The Boss är i Sverige nu!

Äntligen bättre ljud från Spotify?

Sommarlåt i full surround

Lyssna på vår senaste podd!

Metallica köper skivfabrik

Nu är vinyl är större än CD

Tillbaka på vägen!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen