Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Deliver Me From Nowhere – från The Bear till The Boss

Nu kommer filmen om inspelningen av "det bästa albumet i musikhistorien": Springsteens Nebraska.

Av / 2024-03-30 - 20:12
Deliver Me From Nowhere – från The Bear till The Boss

Bruce ”The Boss” Springsteen har under de senaste decennierna varit en av de stora artister som har tillbringat mest tid på vägarna; rest världen runt antingen solo eller med sitt E Street Band för att sprida sin unika musikskatt.

För närvarande turnerar Springsteen i USA med den andra halvan av sin pågående världsturné – som stöd för albumet Letter to You. I sommar kommer han till Norden:

  • Odense, Danmark – 9. juli
  • Helsingfors, Finland – 12. juli
  • Stockholm, Sverige – 15. juli
  • Stockholm, Sverige – 18. juli
  • Bergen, Norge – 21. juli

Vi besökte det förlovade landet i våras för att ta pulsen på Springsteen år 2023 – och vi blev verkligen inte besvikna.

Läs också Fortfarande Born to Run! Du kan vara lugn – The Boss kör fortfarande på alla cylindrar!

Idag har vi dock ännu större nyheter!

Variety bekräftar att den amerikanske regissören Scott Cooper (Crazy Heart, The Pale Blue Eye) för närvarande arbetar på ett filmmanus för ”Deliver Me From Nowhere”.

Fans av The Boss kommer omedelbart att känna igen denna textrad från hans låt Open All Night, från klassikern Nebraska (1982).

Inte nog med att det kommer en film om ett av musikhistoriens mest mytomspunna album, ett album som Springsteen spelade in i sitt sovrum, på en knarrig stol, på sin 4-spåriga kassettbandspelare och planerade att spela in i studio, med ett helt band; men där Columbia Records till slut gav ut råmaterialet.

Cooper samtalar också med en av vår tids mest mångsidiga karaktärsskådespelare: Jeremy Allen White, känd från dramaserien The Bear. Allen White är tänkt att spela huvudrollen som Springsteen.

Läs också Årets bästa serie? Den andra säsongen av The Bear expanderar seriens universum och fördjupar sig i de subtilt förtjusande karaktärerna.

Manuset kommer att baseras på Warren Zanes bok Deliver Me From Nowhere: The Making of Bruce Springsteen’s Nebraska (2023), och handlar om den svåra födelsen av Nebraska. Ett album som i slutändan blev Springsteens sjätte studioalbum.

Nebraska (Foto: Columbia Records)

Efter megasuccén med Born to Run (1975), som etablerade Springsteen som en världsberömd artist, och det skrovliga rockalbumet Darkness on the Edge of Town (1978), kom rockfesten The River (1980).

Världsberömd, nyrik och enormt framgångsrik satte The Boss ner foten och började titta i backspegeln.

Något desillusionerad, alienerad, tillbakadragen och deprimerad låste Springsteen in sig i sitt sovrum i Colts Neck, NJ, och skrev en rad (mycket) dystra musikspår.

 

Låtar som handlade om den amerikanska underklassen, desillusionerade och desperata människor, den här gången ofta utan hopp och framtidsutsikter, och med texter som sökte en djupare mening med livet.

Ett avskalat akustiskt album, rått, autentiskt, sårat, naket och sökande.

Han började med att gräva i fallet med seriemördaren Charles Starkweather, som dödade 11 slumpmässiga personer 1958, samt inspiration från sin egen fattiga barndom, med en helt frånvarande far.

They declared me unfit to live said into that great void my soul’d be hurled
They wanted to know why I did what I did
Well sir I guess there’s just a meanness in this world

Ett musikaliskt mästerverk var fött!

 

Varken Springsteen eller Allen White har kommenterat nyheten, men Cooper siktar på regissörsstolen och är enligt uppgift redan i förhandlingar med produktionsbolaget A24. En av de tidigare högsta cheferna på Netflix, Scott Stuber, ska vara producent.

Personligen är vi nästan euforiska över att Allen White kommer att porträttera en 32-årig Springsteen, från en av hans mest kreativa perioder. Och, som vi skrev i vår recension av The Bear, säsong 1:

Jeremy A. White är ett riktigt fynd som den desillusionerade, försmådde och ibland djupt förtvivlade Carmen Berzatto. Att ingen stor regissörer har anlitat honom tidigare är helt obegripligt, framför allt som han i nästan tio år har övertygat i rollen som Lip Gallagher i komedidramat Shameless. Han har en unik närvaro som får fram alla små nyanser i Carmys komplexa personlighet och konfliktfyllda liv. Monologen han håller på ett möte för missbrukare är på egen hand värd en Emmy!

Med regissören till ett av de mest känslosamma porträtten av en musiker som vi har sett på film, Crazy Heart, ombord, kommer detta säkerligen att bli oförglömlig film.

Jeremy Allen White, ”The Bear, säsong 2” (Foto: Disney+)

Allen White är för närvarande upptagen med att filma säsong 3 och 4 av The Bear, så förvänta dig inte att se honom som en ung, sökande musiker från New Jersey inom den närmaste tiden.

Springsteens manager sedan länge, Jon Landau, är redan involverad i projektet, så filmen kommer garanterat att se dagens ljus!

 

I september fyller den levande rocklegenden imponerande 75 år. Men under sitt 60:e år som aktiv musiker vilar The Boss definitivt inte på lagrarna och räknar sina pengar.

In a whitewash shotgun shack an old man passes away take his body to the graveyard and over him they pray Lord won’t you tell us tell us what does it mean
Still at the end of every hard earned day people find some reason to believe

Det har nu gått tre och ett halvt år sedan Springsteen släppte sitt 20:e studioalbum, den häftiga (lätt nostalgiska) rocktunga Letter to You. Planen var att ge sig ut på en världsturné följande vår/sommar, men Covid-pandemin satte effektivt stopp för Bossens turnéliv, som (med undantag för hans unika Broadway-shower 2017-2018) inte hade turnerat sedan 2017.

Läs också Springsteen on Broadway Bruce Springsteen har nyligen avslutat sin mest unika serie konserter någonsin – 14 månader på självaste Broadway. Netflix återskapar magin från de intima föreställningarna.

Så istället för turné var det lockdown även för Springsteen, med en egen radioshow, en podcast med president Obama – och ett nytt soulcoveralbum hösten -22 (Only the Strong Survive).

Under konserten i Baltimore serverade The Boss oss en härlig blandning av gamla klassiker, mer obskyra fanfavoriter samt låtar från sina två senaste album. Det fanns plats för hela 26 låtar, under 2:47 timmar. Men tyvärr inga låtar från mästerverket Western Stars.

Bruce Springsteen Tour 2023 (Foto: Ljud & Bild / Tor Aavatsmark)

För att vara Springsteen var setlisten under den första delen av USA-turnén ovanligt statisk. Grunderna bestod av samma låtar, kryddade ad hoc med 2-3 ”nya” låtar. När årets turné startade (Phoenix, AZ den 19 mars) lovade Springsteen oss en något lösare och mer varierad setlist – vilket han har infriat.

2024-turnén pågår i Europa fram till den 27 juli i år (London, Storbritannien); därefter återvänder The Boss för en rad stadionshower i USA/Kanada, med den (preliminära) sista showen i Vancouver den 22 november.

 

Läs mer om den pågående 2024-turnén på Springsteens officiella webbplats.

”Bruce Springsteen 2024 Tour” (Foto: Danny Clinch / Springsteen, Columbia)
Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ABBA i Atmos-format

Från The Bear till Bruce Springsteen!

Nu kan du länka till alla musiktjänster på en gång

Apple: Mixa i Dolby Atmos, få mer betalt!

Nu kan du mixa in Volvoljud i din musik

Spotify-appen förnyad

The Boss kommer tillbaka!

U2 intog Vegas med stor framgång

Väcker Elvis till liv

Vill skanna din hjärna med Atmos-ljud

The Sphere: Världens största LED-display - mitt i Las Vegas

The Boss är i Sverige nu!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen