Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Tidal stänger ner MQA och 360 Reality Audio i juli 2024

Det är över för MQA på Tidal. Sonys 360-format går också i graven.

Av / 2024-06-18 - 10:49
Tidal stänger ner MQA och 360 Reality Audio i juli 2024

Streamingtjänsten Tidal, som är mest känd för att ha gjort högupplöst musik mainstream, har meddelat att de från och med den 24 juli 2024 kommer att ersätta all musik i sin MQA-katalog med ursprungliga FLAC-versioner. Dessutom kommer alla podcasts och all musik som för närvarande finns tillgänglig i Sonys 360 Reality Audio-format att tas bort.

Foto: Meridian / MQA

Klart slut för MQA?

MQA (Master Quality Authenticated) har haft sina anhängare på grund av sin påstått bättre ljudkvalitet. Kodeken har dock varit omdiskuterad, eftersom den påstår sig ge lossless högupplöst ljudkvalitet, även om den faktiska paketeringen av data faktiskt inte är förlustfri.

Tidal har länge varit den ledande leverantören av MQA-innehåll. I augusti förra året meddelade de att de skulle fokusera på ren FLAC istället för MQA, men behöll möjligheten att spela upp MQA-filer och ladda upp ny musik i detta format.

Nu verkar det dock som att MQA är på väg ut för gott. Från och med den 24 juli 2024 kommer musik i MQA eller 360 Reality Audio inte längre att vara tillgänglig via någon av Tidals appar eller integrationer.

Läs också Tidal sänker sina priser Tidal kommer att erbjuda högupplöst ljud och Dolby Atmos till det lägsta priset.

FLAC = öppen källkod

Tidal uppger att de har valt FLAC som sitt föredragna format för stereo framöver eftersom det är öppen källkod. Det innebär att artister kan leverera sin musik i hög kvalitet direkt till Tidal utan inblandning av en tredjepart, vilket gör det enklare för fans att uppleva musik i högsta möjliga ljudkvalitet på alla enheter.

För surroundljud har Tidal valt att satsa på Dolby Atmos på grund av antalet kompatibla enheter, den tillgängliga katalogen och artisters användning av formatet.

Läs också MQA är inte död. Köps av Lenbrook MQA får nytt liv med en ny ägare. Lenbrook är moderbolag till bland annat NAD och Bluesound.

Tidals beslut kommer kort efter att Lenbrook, moderbolaget bakom varumärken som NAD, Bluesound och Polk, förvärvade rättigheterna till MQA-teknologin efter att MQA Ltd ansökt om konkursskydd förra året. Det är oklart om Tidals beslut har någon koppling till detta förvärv.

Tidal försäkrar att de inte har några ytterligare planer på att ändra sitt utbud av ljudformat inom överskådlig framtid, och att de förblir dedikerade till att förse abonnenter med ”exceptionell ljudkvalitet”. Även om de har FLAC-ersättningar för nästan alla MQA-spår arbetar de hårt för att se till att alla befintliga MQA-spår ersätts med en FLAC-version så snart som möjligt.

Mer info: tidal.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

4 reaktioner på ”Tidal stänger ner MQA och 360 Reality Audio i juli 2024”

 1. Leif Höglund

  Vad innebär detta för oss som har MQA i dag? Vi betalar en hundralapp extra för detta utöver tidal abonnemanget.
  Behöver vi något annat för att fortsätta lyssna på bästa ljudkvalitet? Produkt eller annat? Har i dag en Bluesound.
  Behöver man säga upp tillägget för MQA eller avslutas det automatiskt?

  1. Geir Nordby

   Hei! Tidal satt nylig ned prisen på sitt hires-abonnement til det samme som andre betaler. Du skal derfor ikke lenger betale 100 kr ekstra, dette bør ha skjedd automatisk så sjekk kontoutskriften din.

   Dessuten får du nå FLAC inntil 192 kHz, så du får fortsatt ”bedre enn CD-kvalitet”.

  2. Det innebär bara att MQA ersätts av filer i flac istället.

   Finns redan en hel del album i 24/192 uppladdat på Tidal.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Slutet för MQA i Tidal

Här är "Spotify GPT"

ABBA i Atmos-format

Från The Bear till Bruce Springsteen!

Nu kan du länka till alla musiktjänster på en gång

Apple: Mixa i Dolby Atmos, få mer betalt!

Nu kan du mixa in Volvoljud i din musik

Spotify-appen förnyad

The Boss kommer tillbaka!

U2 intog Vegas med stor framgång

Väcker Elvis till liv

Vill skanna din hjärna med Atmos-ljud

Rulla till toppen