Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Nu kommer högupplöst FLAC på Tidal

Tidal är klara med sex miljoner musikspår i högupplöst, förlustfritt FLAC-format. Och samtidigt meddelar att FLAC - och inte MQA - hädanefter kommer att vara det föredragna formatet på tjänsten.

Skrivet av / 2023-06-30 - 14:44
Nu kommer högupplöst FLAC på Tidal

Streamingtjänsten Tidal tar nu konsekvenserna av MQA:s ekonomiska problem, och har från och med idag gjort FLAC till det föredragna formatet för högupplöst musik.

Detta meddelade Tidals VD Jesse Dorogusker igår kväll på diskussionforumet Reddit. Han säger vidare att det öppna FLAC-formatet är i god överensstämmelse med Tidals idéer om öppenhet:

It’s open source, allowing greater access for artists and fans, and aligns with TIDAL’s support for open platforms.

I praktiken innebär detta också att den högupplösta musiken blir tillgänglig för fler människor, eftersom den kan spelas på vilken nyare streamer eller DAC som helst, medan endast en minoritet av hi-fi-tillverkarna har valt att köpa licensen för att bygga in MQA-avkodning i sina produkter.

Läs också MQA på väg ut? MQA ska ge "bättre än CD-kvalitet" för strömning. Men nu har rättighetsinnehavaren ansökt om konkursskydd. Vad händer nu?

Inledningsvis kommer sex miljoner musikspår att finnas tillgängliga i högupplöst, förlustfritt FLAC-format, i upplösningar upp till 24-bit/192kHz.

Ändringen gäller endast HiFi Plus-abonnenter med tillgång till de så kallade Tidal Masters-inspelningarna, eftersom vanliga hi-fi-abonnenter redan får sin streamade musik i FLAC-format i CD-kvalitet.

Oavsett det faktum att Tidal officiellt har ersatt det kontroversiella MQA-formatet med HD FLAC, ser det ut som att högupplösta musikfiler kommer att kunna strömmas i båda formaten i framtiden.

Även om du är en Tidal HiFi Plus-användare kan det ta lite tid innan övergången till FLAC blir synlig. Inledningsvis kommer det högupplösta FLAC-formatet endast att erbjudas för användare av iOS-appen som har registrerat sig för Tidals beta-testprogram. För resten av oss kommer de högupplösta, förlustfria musikfilerna att bli tillgängliga från augusti månad.

Tidal ersätter nu det baktalade och förstörande MQA-formatet med högupplöst FLAC. (Foto: Tidal)

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Bygg din egen skivspelare från Clearaudio

DJ-look för vinylälskare

Japansk high-end i ren Klass A

Hi-Fi mässa i Stockholm

Se Brian Enos färgglada skivspelare

Läcker integrerad med 250 W

Moderna hifi-klassiker

Roon med helgalen musikstreamer

Yamaha-produkter blir Roon-godkända

Ljudet av 725 hk och 1420 watt

Anläggningen som ersätter soundbaren

Vackra rörförstärkare från Jadis

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen