Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

MQA söker konkursskydd – Tidal vidtar åtgärder

MQA ska ge "bättre än CD-kvalitet" för strömning. Men nu har rättighetsinnehavaren ansökt om konkursskydd. Vad händer nu?

Av / 2023-04-13 - 15:55
MQA söker konkursskydd – Tidal vidtar åtgärder

Mycket tyder på att MQA kastar in handduken. Företaget ligger bakom strömnings-kodeken som ger bättre ljud med en lägre bandbredd än andra högupplösta musikformat. Detta trots att högupplöst streaming nu är hetare än någonsin.

Rumsligt ljud (Spatial Audio) med Dolby Atmos har dykt upp hos flera tjänster, inklusive både Apple Music och Tidal, men också musik med högre upplösning har äntligen blivit vardagsmat. Här väntar vi egentligen bara på Spotify.

High resolution string music

Musik av högre kvalitet är aldrig att förakta. Illustration: AI-genererad

MQA konkurs?

Men det går inte lika bra för alla. Vid påsk ansökte MQA om konkursskydd, på grund av enorma underskott, och att deras huvudägare vill lämna. Företaget, som ligger bakom musikformatet som ska ge “bättre ljud än CD” från en strömningsvänlig bitström, hävdar att konkursskyddet nästan bara är en formalitet, samtidigt som de förhandlar med sina många friare om ett uppköp:

MQA statement

Läs också Högupplöst Tidal 2016? Under nästa år kanske Tidal börjar med högupplöst strömning med hjälp av MQA-kodeken.

Sekretess

MQA har knappt tjänat några pengar sedan lanseringen 2015. Lobbyverksamheten med Tidal har inte hjälpt, och företaget har knappast gjort sig självt någon tjänst genom att hemlighålla vad kodeken gör, eller ge användarna några verktyg för att jämföra MQA-filen mot originalinspelningen. Företaget har till och med gjort stora ansträngningar för att hindra användare från att avslöja att MQA ändrar originalfilen. Till exempel genom att ta bort en användares innehåll från Tidal som lät folk höra skillnaden med och utan MQA-kodning.

L&B gillar MQA

Vi på Ljud & Bild gillar MQA för vad det är, och strömmar ofta MQA-inspelningar på Tidal när vi testar hifi-komponenter. Med höga upplösningar (96 kHz+) låter MQA mycket bra när det är som bäst, och subjektivt ofta bättre än CD. Men det beror verkligen på inspelningen, och utan någon inblick i hur musiken har behandlats i signalkedjan finns det inga garantier alls. Med lägre upplösningar (44,1–48 kHz) får man problem med så kallad frekvensspegling, eller alias-frekvenser, där toner som ligger över samplingsfrekvensen speglas ner i det hörbara området.

Meridians Bob Stuart forklarer MQA.
Bob Stuart sålde in MQA till bransch och press i Oslo 2015. Foto: Geir Gråbein Nordby

Enorma förluster

Kanske är inget av detta relevant längre. Som nämnts har företaget ansökt om konkursskydd. Detta är inte detsamma som konkurs, och det är tänkbart att en investerare kommer att driva det vidare. Just nu är allt osäkert. Men en potentiell köpare bör inte förvänta sig någon kassako.

Under de senaste åren har MQA förlorat över 50 miljoner kronor (4,3 miljoner pund) – per år! Intäkterna har däremot varit ynka 6 miljoner kronor (460 000 pund) år 2020 och något bättre 8,6 miljoner (660 000 pund) under 2021. Det säger sig självt att detta bara kan leda till en sak.

Läs också Strömning blir högupplöst Highend-anhängarna kan äntligen se fram emot högupplöst ljud från strömningstjänster. MQA-formatet använder mindre bandbredd än vanlig CD och både Tidal och Wimp omfamnar tekniken.

Lite hopp i MQAir?

Vi känner MQA bäst för sin strömningskodek, som bland annat används av Tidal. Men det kan vara deras helt nya codec SCL6, även känd som MQAir, som kan vara deras räddning. Denna komprimerar ännu mer effektivt och bör kunna ge högupplöst ljud över Bluetooth. På riktigt! De hävdar att högupplösta filer på 20 Mbit/s kan skalas ner till mindre än 200 kbit/s, utan att du ska kunna höra skillnaden.

Utmaningen för denna kodek är att det redan finns en öppen standard på väg, nämligen LC3plus. Som är inbyggt i det senaste Android-operativsystemet och är på väg i kommande trådlösa hörlurar och öronproppar. Kodeken är förlustfri upp till CD-kvalitet och lossy upp till 24-bit/96 kHz. Kanske inte lika bra som MQAir, men eftersom det är gratis att använda krävs det verkligen något för att MQAir ska få fotfäste.

Tidal hifi
Foto: Tidal

Vad händer med Tidal?

Den största distributören av MQA har utan tvekan varit streamingtjänsten Tidal, som använder formatet för sina högupplösta versioner. Det har varit många diskussioner om huruvida Tidal låter bättre eller sämre än andra högupplösta tjänster som Qobuz och så småningom Apple Music. Som använder ett förlustfritt FLAC-format.

Det ser nu ut som att diskussionen kan begravas, eftersom Tidal också kommer att gå över till FLAC. Detta är enligt VD Jesse Dorogusker, som publicerade detta meddelande på Reddit:

“Vi kommer snart att introducera högupplöst FLAC till våra HiFi Plus-prenumeranter. Det är förlustfritt och en öppen standard. Det är en stor fil, men vi kommer ge användarna kontroller för att skruva detta upp eller ner baserat på vad som händer.”

Tidal FLAC Reddit
Skärmdump från Reddit

Fördelen med MQA har just varit att den använder betydligt mindre data än FLAC, särskilt när du når upplösningar över 96 kHz, för att inte tala om 386!

Vilken typ av upplösning du kommer att få på FLAC på Tidal i framtiden vet vi inte, men om Qobuz är något att gå efter kommer de flesta utgåvor att vara mellan 44,1 och 96 kHz, medan ett fåtal har 192 kHz.

När Tidal rullar ut FLAC vet vi inte, men det kommer alltså att vara “snart”.

Ett HiFi Plus-abonnemang med högupplöst musik kostar 199 kronor per månad, medan ett vanligt HiFi-abonnemang med förlustfri CD-kvalitet kostar 99 kr/månad.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

2 reaktioner på ”MQA söker konkursskydd – Tidal vidtar åtgärder”

 1. Bjarne WILLGOTT LILLIENDAHL

  Om MQA blir begravd är bara en välgärning. Formatet har ingenting med “lossless 24/96” att göra utan är mer eller mindre en bluff. Dessutom låser det in alla i kedjan – från produktion till distribution – i ett licensförfarande som var tänkt att göda Meridian rejält. Tack och lov har de stött på ordentlig patrull.
  MQA har konsekvent vägrat jämföra sina egna filer med tex original i olika upplösningar och de demonstrationer man gjort har skett med ytterst välinspelat material. Som ju låter alldeles utmärkt även i 16/44,1!
  För min egen del har MQA gett mig en tanke att avsluta min prenumeration på Tidal, vem har lust att sponsra en bluff? Men kanske Tidal avslutar samarbetet med MQA och då kan jag stanna kvar.

  1. Jag håller absolut med .MQA går i graven för att det hörs ingen skillnad och Flac filer är det säkra framtisformar I med att lagringskapaciteten blir allt större för tex typ 4k filmer så fungerar det med hög ljudupplösning det visar Qobuz 24/96 som jag använder och är relativt billig årsprenumeration .ca 1500 kr .Bluetooth blir också allt bättre genom Sonys nya teknik ,högre frekvenser körs .

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
 • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
 • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
 • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
 • L&B TechCast – en podd med L&B
 • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Gitarrformad kändisspelare

Streamers och streamingförstärkare från Arcam

Häftig mono-toppmodell från Mola Mola

Dansk debut som det svänger om

Nu har de gjort en DAC

Ultra-streamer från Wiim

Concorde är tillbaka

Denna såg vi inte komma

Denna har du knappast sett förut

Polsk hi-fi är en grej

Specialmodell i Lamborghini-färger

NAD-integrerad lovar toppljud till ett budgetpris

Rulla till toppen