TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

Lyssna på Magnificat i Dolby Atmos på Tidal

Grammy-nominerade ”Magnificat” med Nidarosdomens flickkör och Trondheimsolisterna finns nu på Tidal i Dolby Atmos-format.

forfatter
Publicerad 2020-08-13 - 10:31

Musiktjänsten Tidal har börjat släppa en del inspelningar i ljudformatet Dolby Atmos. Hittills ha alla varit från Universal men nu har den exklusiviteten tydligen upphört. Norska skivbolaget 2L har nämligen släppt det enastående verket Magnificat med tvättäkta Dolby Atmos-ljudspår. Och känner vi 2L rätt så finns det all anledning att misstänka att många fler inspelningar är på gång.

Läs också Sonos Arc är en lyckad Atmos-soundbar Äntligen har Sonos kommit med en stor soundbar-högtalare. Arc stöder Atmos och har dessutom ett par fiffiga tricks på lager.

Dolby Atmos är ett 3D-ljudformat där all information är objektbaserad. Förutom att Atmos delas in i fysiska surroundljudkanaler så ser metadata till att de olika ljuden placeras korrekt i ett tredimensionellt ljudlandskap. Detta innebär att objekten blir korrekt placerade i ljudbilden, även om man använder fler eller färre högtalare i rummet. Fast även med Dolby Atmos gäller att ju fler kanaler desto bättre.

Inte förlustfritt

Observera att Tidal spelar Dolby Atmos som ett Dolby Digital+-ljudspår och inte som Dolby TrueHD. Det handlar alltså inte om förlustfri komprimering, som de vanliga stereoutgåvorna har. Atmos-ljudkvaliteten är i stället av samma klass som på Netflix.

Magnificat i Dolby Atmos på Tidal
Magnificat är Marias lovsång, inspelad i Nidaros-katedralen. Nu finns musiken i Dolby Atmos på Tidal. Foto: 2L

Kyrkoinspelning

Magnificat är en fantastisk inspelning som du bara måste sätta dig ner och njuta av. Helst i sin helhet. Verket är inspirerat Marias lovsång, där ärkeängeln Gabriel besöker henne med budskapet om att hon ska bli mor till Guds son.

Om du är osäker på om den här inspelningen är något för dig så kan du hoppa direkt till spår 4, Et misericordia. Ger det mersmak (och det bör det göra!), så spela hela verket från början till slut.

Tidal + Atmos = vilken utrustning?

För att uppleva Tidal med Dolby Atmos-ljud behöver du någon av följande enheter:

  •     Apple TV 4K (tvOS 13 eller senare)
  •     Fire TV (Fire TV Stick 4K, Fire TV Stick 2016, Fire TV Gen 3 2017, Fire TV Cube 1st Gen eller 2nd Gen)
  •     Nvidia Shield TV och Shield TV Pro (2019 och senare modeller)
  •     Den uppdaterade TIDAL-appen finns även i Dolby Atmos-kompatibla Android-TV-apparater från Sony och Philips

Läs mer om Magnificat2L:s webbplats.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
TikTok som musiktjänst? Det populära sociala mediet kan få sin egen musikströmningstjänst.
Köpa Twitter, eller Springsteen-biljetter? Efter ett tre år långt coviduppehåll är den amerikanske rocklegendaren Bruce Springsteen tillbaka på världsturné nästa år. Men till vilka biljettpriser?
Hör musiken från "Stranger Things" Är du redo för säsongsfinalen av Stranger Things? Med den här spellistan kommer du på rätt humör.
Här hittar du låtarna från dina favoritserier En ny nordisk hubb gör det enklare att hitta musik från Stranger Things och andra Netflix-serier.
En era är över 21 års iPod-historia har nått vägs ände. Apple tillverkar inga fler iPod Touch.
Följ Ljud & Bild