Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Lyssna på Magnificat i Dolby Atmos på Tidal

Grammy-nominerade ”Magnificat” med Nidarosdomens flickkör och Trondheimsolisterna finns nu på Tidal i Dolby Atmos-format.

Musiktjänsten Tidal har börjat släppa en del inspelningar i ljudformatet Dolby Atmos. Hittills ha alla varit från Universal men nu har den exklusiviteten tydligen upphört. Norska skivbolaget 2L har nämligen släppt det enastående verket Magnificat med tvättäkta Dolby Atmos-ljudspår. Och känner vi 2L rätt så finns det all anledning att misstänka att många fler inspelningar är på gång.

Sonos Arc är en lyckad Atmos-soundbar Äntligen har Sonos kommit med en stor soundbar-högtalare. Arc stöder Atmos och har dessutom ett par fiffiga tricks på lager.

Dolby Atmos är ett 3D-ljudformat där all information är objektbaserad. Förutom att Atmos delas in i fysiska surroundljudkanaler så ser metadata till att de olika ljuden placeras korrekt i ett tredimensionellt ljudlandskap. Detta innebär att objekten blir korrekt placerade i ljudbilden, även om man använder fler eller färre högtalare i rummet. Fast även med Dolby Atmos gäller att ju fler kanaler desto bättre.

Inte förlustfritt

Observera att Tidal spelar Dolby Atmos som ett Dolby Digital+-ljudspår och inte som Dolby TrueHD. Det handlar alltså inte om förlustfri komprimering, som de vanliga stereoutgåvorna har. Atmos-ljudkvaliteten är i stället av samma klass som på Netflix.

Magnificat i Dolby Atmos på Tidal

Magnificat är Marias lovsång, inspelad i Nidaros-katedralen. Nu finns musiken i Dolby Atmos på Tidal. Foto: 2L

Kyrkoinspelning

Magnificat är en fantastisk inspelning som du bara måste sätta dig ner och njuta av. Helst i sin helhet. Verket är inspirerat Marias lovsång, där ärkeängeln Gabriel besöker henne med budskapet om att hon ska bli mor till Guds son.

Annons

Om du är osäker på om den här inspelningen är något för dig så kan du hoppa direkt till spår 4, Et misericordia. Ger det mersmak (och det bör det göra!), så spela hela verket från början till slut.

Tidal + Atmos = vilken utrustning?

För att uppleva Tidal med Dolby Atmos-ljud behöver du någon av följande enheter:

  •     Apple TV 4K (tvOS 13 eller senare)
  •     Fire TV (Fire TV Stick 4K, Fire TV Stick 2016, Fire TV Gen 3 2017, Fire TV Cube 1st Gen eller 2nd Gen)
  •     Nvidia Shield TV och Shield TV Pro (2019 och senare modeller)
  •     Den uppdaterade TIDAL-appen finns även i Dolby Atmos-kompatibla Android-TV-apparater från Sony och Philips

Läs mer om Magnificat2L:s webbplats.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.