Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Lyssna på Magnificat i Dolby Atmos på Tidal

Grammy-nominerade ”Magnificat” med Nidarosdomens flickkör och Trondheimsolisterna finns nu på Tidal i Dolby Atmos-format.

Skrivet av / 2020-08-13 - 10:31
Lyssna på Magnificat i Dolby Atmos på Tidal

Musiktjänsten Tidal har börjat släppa en del inspelningar i ljudformatet Dolby Atmos. Hittills ha alla varit från Universal men nu har den exklusiviteten tydligen upphört. Norska skivbolaget 2L har nämligen släppt det enastående verket Magnificat med tvättäkta Dolby Atmos-ljudspår. Och känner vi 2L rätt så finns det all anledning att misstänka att många fler inspelningar är på gång.

Läs också Sonos Arc är en lyckad Atmos-soundbar Äntligen har Sonos kommit med en stor soundbar-högtalare. Arc stöder Atmos och har dessutom ett par fiffiga tricks på lager.

Dolby Atmos är ett 3D-ljudformat där all information är objektbaserad. Förutom att Atmos delas in i fysiska surroundljudkanaler så ser metadata till att de olika ljuden placeras korrekt i ett tredimensionellt ljudlandskap. Detta innebär att objekten blir korrekt placerade i ljudbilden, även om man använder fler eller färre högtalare i rummet. Fast även med Dolby Atmos gäller att ju fler kanaler desto bättre.

Inte förlustfritt

Observera att Tidal spelar Dolby Atmos som ett Dolby Digital+-ljudspår och inte som Dolby TrueHD. Det handlar alltså inte om förlustfri komprimering, som de vanliga stereoutgåvorna har. Atmos-ljudkvaliteten är i stället av samma klass som på Netflix.

Magnificat i Dolby Atmos på Tidal
Magnificat är Marias lovsång, inspelad i Nidaros-katedralen. Nu finns musiken i Dolby Atmos på Tidal. Foto: 2L

Kyrkoinspelning

Magnificat är en fantastisk inspelning som du bara måste sätta dig ner och njuta av. Helst i sin helhet. Verket är inspirerat Marias lovsång, där ärkeängeln Gabriel besöker henne med budskapet om att hon ska bli mor till Guds son.

Om du är osäker på om den här inspelningen är något för dig så kan du hoppa direkt till spår 4, Et misericordia. Ger det mersmak (och det bör det göra!), så spela hela verket från början till slut.

Tidal + Atmos = vilken utrustning?

För att uppleva Tidal med Dolby Atmos-ljud behöver du någon av följande enheter:

  •     Apple TV 4K (tvOS 13 eller senare)
  •     Fire TV (Fire TV Stick 4K, Fire TV Stick 2016, Fire TV Gen 3 2017, Fire TV Cube 1st Gen eller 2nd Gen)
  •     Nvidia Shield TV och Shield TV Pro (2019 och senare modeller)
  •     Den uppdaterade TIDAL-appen finns även i Dolby Atmos-kompatibla Android-TV-apparater från Sony och Philips

Läs mer om Magnificat2L:s webbplats.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nu kan du mixa in Volvoljud i din musik

Spotify-appen förnyad

The Boss kommer tillbaka!

U2 intog Vegas med stor framgång

Väcker Elvis till liv

Vill skanna din hjärna med Atmos-ljud

The Sphere: Världens största LED-display - mitt i Las Vegas

The Boss är i Sverige nu!

Äntligen bättre ljud från Spotify?

Sommarlåt i full surround

Lyssna på vår senaste podd!

Metallica köper skivfabrik

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen