Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Ljudet av Volvo

Gratis ljudfiler för DJ:s och ljudproducenter.

Skrivet av / 2023-12-08 - 12:27
Ljudet av Volvo

Konstigt? Javisst. Men det är också ganska coolt, i alla fall för kreativa entusiaster som inser värdet av att kunna använda ljud från Volvomodeller.

Här får man inte motorljud eller skrapljud, utan med ett undantag är ljuden inspelade från produktionen av Volvos elbilar, som EX30 och C40, och ljuden kan laddas ner gratis och användas av vem som helst.

Den svenske ljuddesignern Martin Åberg spelade in ljuden från bilarna och produktionshallarna på Volvo. De 153 ljudfilerna kan laddas ner från ett soundboard skapat av mjukvaruföretaget Klevgränd.

Foto: Volvo

Syftet är att inspirera DJ:s och ljudentusiaster att använda ljuden från Volvobilar i låtar och mixar, och det finns lite av varje i ljudbiblioteket.

Här finns ett brett spektrum av olika ljud från bilfabriken i Torslanda, klickljud från säkerhetsbälten och såklart ljudet av biltutor.

För den som vuxit upp med Volvo är de ljud Martin Åberg spelat in från en Volvo 242 DL kanske de häftigaste. Bland annat det karaktäristiska ljudet när 242:ans handbroms dras åt. En 242 DL från 1975, för den som undrade. Det enda året den levererades med B20-motorn.

Volvo 242 DL. Foto. Volvo USA.
– ”Jag var verkligen entusiastisk över idén att samarbeta med Volvo Cars i ett ljudprojekt. För en person som är så förtjust i att skapa ljud och stämningar var det ett stort privilegium att besöka Volvo på Torslanda och fördjupa mig i deras ljudlandskap”, säger Martin Åberg, i ett pressmeddelande från Volvo.
Läs också Volvo EX30 uppvisad Se bilderna på Volvos nya baby.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nu kan du mixa in Volvoljud i din musik

Spotify-appen förnyad

The Boss kommer tillbaka!

U2 intog Vegas med stor framgång

Väcker Elvis till liv

Vill skanna din hjärna med Atmos-ljud

The Sphere: Världens största LED-display - mitt i Las Vegas

The Boss är i Sverige nu!

Äntligen bättre ljud från Spotify?

Sommarlåt i full surround

Lyssna på vår senaste podd!

Metallica köper skivfabrik

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen