Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Nu får Netflix bättre ljud

Netflix lovar ljud ”i studiokvalitet” efter ny uppdatering.

Av / 2019-05-02 - 11:15
Nu får Netflix bättre ljud

Att ljudet är halva upplevelsen är något som alla Ljud & Bild-läsare håller med om. Ibland kan det till och med vara mer än så! Godzilla kan se hur skräckinjagande han vill ut på skärmen, det hjälper inte om han låter som ett litet grodyngel i högtalarna …

Netflix är redan bland de bästa i streaming-klassen när det gäller bild- och ljudkvalitet, de har Dolby Digital och till och med Dolby Atmos-surroundljud i vissa produktioner. Men producenterna av Stranger Things, bröderna Duffers, var ändå inte helt nöjda första gången de hörde Stranger Things säsong 2 i hemmamiljö. Ljudmixen i öppningsscenen (den berömda ”Booms”-biljakten) lät förvånansvärt tamt jämfört med hur den lät i studion under produktionen.

Producenterna var långtifrån nöjda och Netflix satte sina egna ljudexperter på fallet. Resultatet blev helt enkelt att Stranger Things strömmades med högre bithastighet för att göra ljudspåret rättvisa. Det här projektet gav uppenbarligen mersmak, för nu meddelar Netflix att allt innehåll kommer att bli tillgängligt med högre ljudkvalitet.

Bättre ljud

Netflix kallar konceptet high quality audio. Motivationen är att leverera ljud som kommer så nära som möjligt det som producenter och regissörer hör i ljudstudion, ända ner till de mest finkorniga detaljerna. I praktiken handlar det om högre bithastighet och mindre komprimerade ljudspår. Netflix har ingen avsikt att strömma den ursprungliga studiomixen i 24 bit/48 kHz (det skulle kräva för mycket data!), men genom egna tester har de kommit fram till en bra kompromiss. Från och med nu kommer Dolby Digital Plus-ljudspår att strömmas med upp till 640 kbit/s i bithastighet (en ökning från 192 kbit/s) och Dolby Atmos-ljudmix kan levereras upp till 768 kbit/s (en ökning från 448 kbit/s). På den här nivån kommer ljudkvaliteten att upplevas som identisk med originalet, hävdar Netflix.

För att dra nytta av det förbättrade ljudet måste du ha ett så kallat Premium-abonnemang. Ljudkvaliteten är för övrigt adaptiv och anpassas efter hastigheten på din uppkoppling, på samma sätt som bildkvaliteten gör.

Det här är utan tvekan goda nyheter för alla inbitna Netflix-tittare, särskilt de som har en bra hemmabio eller ljudanläggning till TV:n. Det kan också vara ett bra argument för att köpa en Atmos-kompatibel soundbar, om du inte redan har det!

I den här video berättas mer om Netflix jakt på bättre ljud:

 

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

1 reaktion på ”Nu får Netflix bättre ljud”

  1. Sten Ljunggren

    Jättebra att streamingen nu förbättras när Bluerayskivor försvinner 😮‍💨 .

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

0
Rulla till toppen