Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Spotify har inte gett upp om bättre ljudkvalitet

"Vi ska göra det", hävdar en av Spotifys chefer.

Av / 2023-03-21 - 22:56
Spotify har inte gett upp om bättre ljudkvalitet

I februari 2021 gick Spotify ut med nyheten om att lossless musikströmning i CD-kvalitet var på väg till sina Premium-abonnenter. Tidshorisonten var ”under 2021”. Sedan dess har det varit tyst.

Nu har dock en av Spotifys chefer, Gustav Söderström, tagit bladet från munnen och säger till The Verge att förlustfri ljudkvalitet fortfarande är en del av planen.

”Vi ska göra det”, och Spotify HiFi ”kommer vid en senare tidpunkt”, var bland uttalandena.

Läs också Äntligen! Spotify lanserar Spotify HiFi med bättre ljud Spotify meddelar att de snart kommer att förbättra ljudet för Premium-abonnenter.

Tyst sedan 2021

Efter att Spotify meddelade 2021 att en HiFi-version var på väg kom plötsligt både Apple och Amazon och erbjöd förlustfritt ljud på sina strömningstjänster, utan extra kostnad för användarna. Det satte käppar i hjulet för Spotifys planer.

– Vi ska göra det på ett sätt som är vettigt för oss och våra lyssnare, säger Söderström till The Verge i podcasten Decoder. – Marknaden förändrades och vi var tvungna att anpassa oss.

Det måste också vara vettigt ur ett kostnadsperspektiv, säger han.

– Har varit klar i över ett år

Chefen sa också att Spotify faktiskt har varit redo i över ett år ur teknisk synvinkel, och att Spotify-anställda redan har tillgång till hela tjänstens musikkatalog i förlustfri ljudkvalitet.

Så vad är det som stoppar dem? Förmodligen funderar de fortfarande på hur man säljer tjänsten till användare mot en extra kostnad, på en marknad där du inte behöver betala extra för det med vissa konkurrenter. Till exempel genom att bunta ihop det med Dolby Atmos, premium podcast-åtkomst och andra tjänster i en kommande Platinum-prenumeration. Vilket har ryktats kosta drygt 200 kronor i månaden.

Vem vill betala dubbelt för Spotify HiFi?

Kommer kunderna att vara villiga att betala dubbelt så mycket som det nuvarande Spotify Premium-abonnemanget? Det är nog vad företaget själv frågar sig, och det har fått detta erbjudande att dröja. Apple Music har till exempel både förlustfritt ljud och 360-ljud, och snart en tjänst för klassisk musik, som ingår i deras prenumeration för 119 kronor per månad.

Tidal tar ut 99 kronor per månad för musik i CD-kvalitet, medan högre upplösning med MQA (nej, MQA är inte förlustfri, men stöder högre upplösningar än CD) kostar 199 kr per månad.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

4 reaktioner på ”Spotify har inte gett upp om bättre ljudkvalitet”

 1. Betalar ogärna för poddar. Funderat dagligen på att skippa spotify för någon mer renodlad tjänst.

 2. Stefan Bodin

  Jag har övergett Spotify. Tröttnade på att vänta efter att de 2021 kom med besked att de är på gång med en HiFi tjänst. Är inte intresserad av poddar utan vill ha en renodlad musiktjänst streamad med cd-kvalité (minst).

 3. Robert Frykner

  Jag har också efter många år skippat Spotify. Har nu Tidal, märker att jag lyssnar mer på musik nu, har blivit roligare. Upplägget med spellistor, etc liknar Spotify, funkar mycket bra.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
 • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
 • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
 • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
 • L&B TechCast – en podd med L&B
 • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Ny streamer från McIntosh

Billig och bra musikstreamer från FiiO?

Här är ljudet från McIntosh

Cambridge-streamer får en uppdatering

Harmans nya ljudforskningscenter

Rega utlovar en ny era för pickuper

Kompakt strömningsförstärkare

En liten detalj eliminerar brus

Skivspelare i bambu från Lenco

Revuelto får bättre ljud

Gitarrformad kändisspelare

Streamers och streamingförstärkare från Arcam

Rulla till toppen