TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Hur blir det med Spotify HiFi?

Musik i CD-kvalitet låter vänta på sig – från världens största streamingtjänst.

Spotify är fortfarande den största musikstreamingtjänsten i världen, men frågan är hur lojala abonnenterna kommer att vara i framtiden om företaget inte snart håller sina löften om högre ljudkvalitet.

Dagens Premium-kunder streamar musikfiler med en bithastighet på 320 kbit/s – betydligt lägre kvalitet än vad konkurrenter som Apple, Tidal och Amazon erbjuder.

I februari 2021 gick Spotify ut och lovade lossless musikströmning i CD-kvalitet till sina Premium-abonnenter. Den nya HiFi-nivån skulle lanseras ”under 2021”, hette det då.

Sedan dess har det varit oroväckande tyst från Spotifys sida och många användare har nog börjat undra när löftena skulle infrias.

Allt ställdes på sin spets när Spotify – efter upprepade förfrågningar från användare på Spotify-forumet – äntligen tog bladet från munnen i ett inlägg.

 

Skjermbilde-2022-01-11-kl.-11.31.23-e1641898567180 Spotify-Hi-Fi-community-post-e1641898499219
<
>
Många Spotify-användare är uppenbarligen trötta på att vänta på bättre ljudkvalitet. (Skärmdump från community.spotify.com)

Försenad – eller uppskjuten på obestämd tid?

Spotifys kommentar är lite diffus, men inbjuder inte till särskilt mycket optimism om att vi får se HiFi-versionen av Spotify i första taget. Inget ”coming soon” eller ”på gång” om vi ska tro på inlägget. Nu, nästan ett år efter att nyheten först släpptes, har vi alltså inte hört något om ett officiellt lanseringsdatum.

Under tiden erbjuder konkurrenter som Apple Music, Amazon Music HD, Tidal HiFi och Qobuz musikströmning med betydligt högre bithastigheter – några av dem till och med i 24-bitars studiokvalitet.

Spotify har redan insett att hög ljudkvalitet är viktigt – både för skaparna av musiken, och oss som lyssnar på den. Så vad händer, Spotify?

12 svar på ”Hur blir det med Spotify HiFi?”

 1. Det är riktigt dålig stil att lura kunder på det sättet. Jag behöll mitt abonnemang för jag trodde att de skulle komma lossless.

  Svara
  • Sjukt dåligt att man inte kan lita på vad Spotify lovar.
   Spotify har sagt att det ör på gång / dom undersöker lossless sedan 2013. Kanske vi får det 2030 om Spotify finns kvar om inte alla gått över till annan tjänst som är mer lyhörd för vad kunderna vill ha…

   Svara
 2. Det är bara de med riktigt dyr hifi-anläggning som eventuellt hör skillnad på 320 kbit och CD. Alla som kör på sin bärbara högtalare eller billiga lurar klarar sig utmärkt.

  Svara
  • Du har rätt Fredrik. Men vi som har bättre prylar hör skillnad och vi längtar efter att även Spotify ska erbjuda lossless. Jag skulle gå tillbaka till Spotify om det hände men tills dess kör jag Tidal med lossless.

   Svara
  • Njae. Håller jag inte med om. Det hörs skillnad mellan Spotify och Tidal på ganska enkla blåtandshögtalare också. Blir förstås lättare att höra på bättre grejer men jag tycker det är värt att betala mer för lossless fastän jag lyssnar mycket på blåtand numera och i bilen.

   Som man brukar säga, skit in skit ut 😎

   Svara
  • Jag har testat Tidal nu i ca 2 månader (3 fria testmånader via erbjudande från Elgiganten). Skillnaden i ljudkvalitet hörs både i stereon (naturligtvis) men även i lurarna (Sony WF-1000XM3) och i bilen. Mycket större skillnad än vad jag trodde det skulle vara. Däremot är Spotifys tjänster så mycket bättre än Tidal både vad gäller kvalitet i tjänsten och appen. Just nu får Spotify generera ”Discover weekly” och ”Release radar” som jag synkar till Tidal med Soundiiz.com. Men det blir en dyr lösning på sikt och där hoppas jag att Spotify snart ger besked.

   Svara
 3. Har inte kör Spotify på bra lång tid. Kör Deezer och är supernöjd. Bättre ljud och inte så mycket dyrare.

  Svara

Lämna en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.