TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Apple Music får Lossless Audio

Apple Music får Spatial Audio med Dolby Atmos och Lossless Audio i hela katalogen. Den nya ljudkvaliteten kommer till Apple Musics abonnenter i juni och kostar inget extra.

forfatter
Publicerad 2021-05-18 - 08:11

I går kunde vi berätta att det florerade många rykten om en nära förestående uppgradering av strömningstjänsten Apple Music med ljud i lossless- och hi-res lossless kvalitet. Nu har Apple bekräftat de goda nyheterna i ett officiellt pressmeddelande.

Flerdimensionellt ljud

Inte nog med det, Apple introducerar nu officiellt Lossless Audio. I framtiden kommer tjänsten även att ha stöd för så kallat Spatial Audio med Dolby Atmos.

Med rumsligt ljud kan artister skapa uppslukande ljudupplevelser för sina fans med verkligt flerdimensionellt, klart ljud, skriver Apple och fortsätter:

Dolby Atmos är en revolutionerande, uppslukande ljudupplevelse som gör det möjligt för artister att mixa musiken så att ljudet kommer från alla håll, även uppifrån. Som standard kommer Apple Music att kunna spela upp Dolby Atmos-spår på alla AirPods och Beats-hörlurar med H1- eller W1-chip, samt i de inbyggda högtalarna på de senaste versionerna av iPhone, iPad och Mac. Nya Dolby Atmos-spår kommer efter hand att läggas till i Apple Music, och lyssnarna kommer även att få hjälp att hitta musik som de gillar via särskilt utvalda Dolby Atmos-spellistor. Album som finns i Dolby Atmos kommer dessutom att förses med ett märke på informationssidan, vilket gör dem enklare att hitta.

 

Lossless Audio och rumsligt ljud (Spatial Audio) kommer till Apple Music i juni. (Foto: Apple)

Lossless Audio

Och som redan nämnts får alltså Apple Music Lossless Audio. Detta gäller hela katalogens alla 75 miljoner låtar!

Formatet är ALAC (Apple Lossless Audio Codec), och under inställningarna i Music-appen kan användare välja olika upplösningar för olika anslutningar som mobil, Wi-Fi eller för nedladdning. Apple Musics Lossless-nivå börjar på CD-kvalitet, vilket är 16 bit/44,1 kHz och går upp till 24 bit/48 kHz, vilket bara kan spelas på Apples egna enheter.

För riktiga audiofiler erbjuder Apple Music också Hi-Resolution Lossless med ända upp till 24 bit/192 kHz.

Pris och tillgänglighet

Spatial Audio och Lossless Audio blir en del av Apple Music från början av juni. Bara Hi-Resolution Lossless kräver ytterligare prenumeration, de andra förbättringarna ingår i alla befintliga abonnemang.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Prisvärd entrébiljett till högupplöst ljud Strömning och ljudkvalitet går hand i hand med Wiim Mini, som är ett lätt sätt att strömma högupplöst på.
Prisbelönt RIAA i ny upplaga Verteres skivspelarförstärkare har kommit i en uppdaterad version, kallad Phono-1 MKII L
Det bästa köpet i klassen Pro-Ject Debut Pro firar företagets 30-årsjubileum med stil och finess.
NAD 3020 - klassikern vi inte glömmer Den lilla NAD-förstärkaren skapade jubel. Ingen hade hört så bra ljud från en liten förstärkare som kostade så lite.
Föredrar bra inspelningar Trots att Elipson P1 är märkets första förförstärkare är den behagligt fri från barnsjukdomar. Om du letar efter en förstärkarkombination i den övre änden av premiumklassen kan svaret mycket väl vara franskt.
Audio-Technica firar 60 med AT-ART20 Mycket speciell Moving Coil pickup
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend