Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Tusen låtar får 360-ljud

Sonys 360 Reality Audio lanseras på flera musiktjänster, inklusive Tidal och Deezer.

Av / 2019-10-17 - 20:41
Tusen låtar får 360-ljud

Vi har redan berättat att Sonys nya musikbibliotek med 360-graders ljudbild kommer till musiktjänsten Amazon HD. Nu är det även klart att musiken släpps på lossless-tjänster som Deezer och Tidal, och vi ska kunna höra de första spåren redan 28 oktober. Till en början släpps ungefär tusen låtar fortlöpande.

Med 360 Reality Audio hoppas Sony kunna göra för musik vad Dolby Atmos har gjort för film: att suga in lyssnaren i en 360-gradig bubbla av ljud. Inte bara runt lyssnaren utan ovanifrån. Så kallat ljud från himlen, eller ”Guds röst” som någon en smula pompöst kallade det.

Fungerar med vanliga hörlurar

Sony har utvecklat en algoritm som låter lyssnaren uppleva 360-ljud, fördelat på 24 kanaler, genom ett par vanliga stereohörlurar.

På sin hemsida skriver Sony: ”Individuella ljud som röst, kör, piano, gitarr, bas och till och med ljud från publiken kan placeras i ett 360 graders ljudfält. Artister och musikskapare kan uttrycka sin kreativitet på ett helt nytt sätt. Lyssnare kan uppslukas i ett ljudfält precis som artisterna och musikskaparna har tänkt sig.”

Vi har hört tekniken demonstrerad, men det har inte varit helt övertygande.

Bluetooth?

Det är lite oklart om den objektbaserade ljudbilden kräver förlustfri ljudöverföring – att Sony bara lanserar den på premiumtjänster som Amazon HD, Tidal och Deezer kan tyda på det. Men det som gör det hela lite kryptiskt är att Sony skriver ”Listen with any headphones”, och har en bild av sin trådlösa Bluetooth-hörlur WH-1000XM3. Man skulle ju kunna tro att man behöver hörlurar med kabel. Men eftersom Sonys hörlurar stöder LDAC, vilket ska vara ett förlustfritt sätt att överföra ljud via Bluetooth, så kan det tänkas att det är ett krav för att uppleva 360-ljud via Bluetooth. Och att hörlurar från andra märken alltså kräver kabel.

Vi ska undersöka saken närmare.

Flera skivbolag

Musiken kommer i höst från artister som Pharrell Williams, Bob Dylan och Billy Joel. Sony har även spelat in liveuppträdanden från artister som Charlie XCX och Kodaline och konverterat dem till det nya formatet.

Förutom Sonys eget skivbolag arbetar Universal, Warner och Live Nation med att få mer 360-innehåll i framtiden.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen