Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Lenbrook köper MQA

MQA får nytt liv med en ny ägare. Lenbrook är moderbolag till bland annat NAD och Bluesound.

Av / 2023-09-19 - 18:14
Lenbrook köper MQA

Så MQA var inte dött! Företaget bakom den omtalade och omdiskuterade kodeken för högupplöst ljud har nu förvärvats av Lenbrook. Det är bara tekniken som har köpts, inte de anställda. Ett urval av tidigare MQA-anställda i Storbritannien har dock återanställts av Lenbrook.

Efter att Tidal infört FLAC i originalformat som sitt föredragna högupplösta musikformat (MQA är också FLAC, men bearbetat och med viktiga metadata inbakade i filen), har många förutspått att MQA kommer att fasas ut. Särskilt efter att högupplöst musik i båda formaten märktes Max, och användaren inte kan se skillnaden i spelaren.

Tidal-FLAC Tidal-MQA
<
>
Bättre märkning i Tidal. Här MQA. Skärmdump: Tidal Player för Mac

Bättre märkning i Tidal

Fast det var fram till nu. För efter den senaste Tidal-uppdateringen står det nu antingen FLAC eller MQA i spelaren, beroende på vilket format som spelas upp. Och om du undrar så är det faktiskt fortfarande möjligt att ladda upp sin musik till Tidal i MQA-formatet.

Läs också MQA på väg ut? MQA ska ge "bättre än CD-kvalitet" för strömning. Men nu har rättighetsinnehavaren ansökt om konkursskydd. Vad händer nu?

Även om det förmodligen inte kommer att släppas så många poplåtar i MQA-format i framtiden, finns det fortfarande de som svär vid formatet. Bland dessa finns musikföretaget 2L, med Grammy-vinnaren Morten Lindberg vid rodret. På frågan om vad de kommer att fortsätta göra i framtiden svarar han:

– Vi kommer att fortsätta leverera MQA till strömningstjänsterna, eftersom det har visat sig ge den bästa upplevelsen för de flesta användare.

Morten Lindberg - photo Geir Graabein Nordby
Morten Lindberg i sin studio utanför Oslo. Foto: Geir Gråbein Nordby

Varför låter en del MQA bra och en del mindre bra?

Det som skiljer 2L från de flesta andra MQA-utgivare, och som kan förklara varför det är en så stor skillnad i ljudkvalitet mellan det som kommer därifrån och mer mainstream popinspelningar som laddas upp i MQA.

MQA är inte ”lossless” när man talar om digitala 0:or och 1:or. Den lägger till och drar ifrån information, vilket också kan göra att vissa inspelningar låter mindre bra med MQA än annat. Det handlar om att veta vad man gör när man applicerar formatet på en inspelning.

– Vi använder faktiskt MQA redan med lyssningskopior av de första skisserna till musiker och kompositörer under produktionen”, säger Morten Lindberg.

MQA = analogt?

Förespråkarna för MQA vill tala om detta som ett slags analogt ljudkoncept:

”Although MQA is a digital technology, it is an analogue-to-analogue conception and not simply a digital codec. Put simply, the MQA Encoder corrects for the A/D converter, ‘deblurs’ that signal and then uses a lossless package that is much more efficient than regular PCM. Fans of MQA speak to its improved transparency, noise stability and temporal effects.”

Detta från Lenbrooks pressmeddelande.

Välj själv!

När det gäller Tidal har musiker och skivbolag dock möjlighet att välja vad de vill ladda upp till. För konsumenterna spelar det inte så stor roll, om man inte vill ha full uppackning av MQA-utgåvor över 96 kHz. Då behöver man nämligen specialutrustning för att åstadkomma detta. Här är vi säkra på att Lenbrook-ägda NAD, Bluesound och Polk kommer att tillhandahålla lösningar.

Bluesound kan utöka sin multiroom-funktionalitet med den nyförvärvade tekniken. Foto: HiFi Klubben

SCL-6: Bonus för Lenbrook?

Men kanske lika spännande som strömningsformatet MQA är den skalbara SCL-6-kodeken från samma team, som är en lika viktig anledning till förvärvet för en hårdvarutillverkare som Lenbrook.

SCL-6 är en skalbar kodek som bygger på mycket av tekniken i MQA. Den utlovar ljud i studiokvalitet över låg bandbredd. Som gjord för Bluetooth. Kodeken kan skalas mycket snabbt baserat på tillgänglig bandbredd, utan att ljudet störs. Lite som aptX Adaptive, men förhoppningsvis ännu mer sömlöst. Enligt vår erfarenhet kan man höra när aptX Adaptive ändrar kvaliteten på musikströmmen.

SCL-6 är källneutral och stöder såväl PCM som MQA.

Trådlös hemmabio?

När vi tänker på NAD och Bluesound är det omöjligt att inte tänka på trådlösa högtalare. Idag står valet mellan WiFi och Bluetooth, där WiFi ger bättre ljudkvalitet medan Bluetooth ger enklare uppkoppling för de flesta.

Det är lätt att föreställa sig prisvärda multiroom-högtalare som är helt oberoende av en nätverksanslutning, men kommunicerar med varandra med SCL-6 via Bluetooth. Eller ett soundbar-system med trådlös subwoofer och bakre högtalare, där själva soundbaren är ansluten till nätverket medan subwoofern och de bakre högtalarna använder SCL-6 via Bluetooth. Det ger bättre ljudkvalitet än dagens Bluetooth-lösningar, men ändå en mer stabil och sömlös upplevelse än om alla ljudsignaler måste gå via routern.

Hur som helst kan vi tänka oss att Lenbrook kan ha många goda skäl att satsa på MQA-tekniken. Vi ser fram emot att se vad som händer härnäst!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Genomskinlig kassettbandspelare väcker entusiasm

Kompakt streamingförstärkare

Förstärkaren som "ingen" har råd med

AirPlay: Lossless, sedan lossy, sedan lossless igen

Du kanske behöver en sådan

Får efterlängtade funktioner

Nytt rekord i antal högtalare

Ny pickup-generation från Rega

Förbättrar flaggskeppet

Ny streamer från McIntosh

Billig och bra musikstreamer från FiiO?

Här är ljudet från McIntosh

Rulla till toppen