TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Recension The Bear, säsong 1

Kökslivets olidliga lätthet

Från insidan av en sandwich-restaurang i Chicago kokar Disney+ en av höstens största feelgood-serier.

forfatter
Publicerad 2022-10-21 - 08:52
Karakter
Drama
The Bear, säsong 1

Det har gått knappt tre år sedan Disney+ lanserades i USA och lite mer än två år sedan streamingtjänsten kom till Norden. Med sina 222 miljoner prenumeranter globalt passerade Disneys streamingnätverk nyligen Netflix som världens största.

Under den korta tid som har gått sedan premiären har Musse Pigg & Co med eftertryck konstaterat att tjänsten inte bara är ett streamingalternativ för barn och barnfamiljer. Med den nya serien The Bear levererar de ännu en serie av högsta kvalitet för en vuxen publik.

Läs också Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Steamboat Willie Disney 1536x864 1

Vi får följa med till det smått dystra sandwich-haket The Original Beef of Chicagoland, i ett av Chicagos klart mer slitna områden. Här drev under många år den skicklige kocken och ”kreativa” bokföraren Michael (Jon Bernthal) den mytomspunna streetfood-restaurangen som sägs servera bäst – och mest ”greasy” – sandwichar i USA.

Om restaurangen inte redan hade tillräckligt med ekonomiska problem så eskalerar krisen till oanade höjder när Michael bestämmer sig för att rikta en pistol mot tinningen – och trycka av. Det innebär att scenen är satt för den förlorade sonens återkomst.

Helt oförhappandes hamnar plötsligt ”arvet” och familjeplikten att driva vidare livsverket hos hans ovetande bror, Camry (Jeremy Allen White). Men Camry kommer från en helt annan matlagningsskola än den mer ostädade brodern. Han har gått i lära på de finaste franska gourmetrestaurangerna i New York och jobbade till och med på Noma i Köpenhamn. Skummad hummersoppa, foie gras och fermenterade grönsaker rimmar illa hos det fasta klientelet, och personalen, på The Beef.

I skuggorna lurar den rike farbrorn Jimmy (Oliver Platt), som mer än gärna vill ta över verksamheten – en man som Michael har satt sig i bottenlös skuld till.

Läs också Grovt utnyttjad? Svärtar regissör Andrew Dominik ner den mest kända sexbomben genom tiderna?

Att Michaels bästa vän, den piller-smaskande Richie (Ebon Moss-Bachrach), är mer konservativ än påven underlättar inte heller. Ingenting får ändras och/eller förnyas är hans livsmantra. Och om man måste deala lite knark för att lösa ett ekonomiskt problem, så whatever.

Richies sätt att driva en restaurang krockar fundamentalt med Camrys lednings- och matfilosofi. När Camry sedan hittar en allierad i den ambitiöse nykomlingen Sydney (Ayo Edebiri) exploderar saker, bokstavligen, i det lilla och klaustrofobiskt hektiska köket!

Ayo Edebiri, ”The Bear, säsong 1 (Foto: Walt Disney)

Serien har en autentisk, rustik känsla och påminner emellanåt om en hetsig dokumentär. Dynamiken mellan det brokiga gänget anställda och Camry och Richie, är påtaglig. Som alla som någon gång har jobbat på ett företag vet stöter nya tankar och idéer på motstånd från inrotade personer – vilket The Bear får fram på ett exemplariskt sätt, utan tillgjordheter eller konstlade grepp.

Och man blir riktigt hungrig av att titta på The Bear. Väldoftande bräserad oxbringa, greasy smörgåsar (med alla tillbehör) och läckra syrliga desserter får det att vattnas om munnen på oss.

Jeremy A. White är ett riktigt fynd som den desillusionerade, försmådde och ibland djupt förtvivlade Carmen Berzatto. Att ingen stor regissörer har anlitat honom tidigare är helt obegripligt, framför allt som han i nästan tio år har övertygat i rollen som Lip Gallagher i komedidramat Shameless. Han har en unik närvaro som får fram alla små nyanser i Camrys komplexa personlighet och konfliktfyllda liv. Monologen han håller på ett möte för missbrukare är på egen hand värd en Emmy!

Jeremy A. White, The Bear, säsong 1 (Foto: Walt Disney)

Inte nog med att Camry måste hantera ett svårt motstånd mot nytänkande och, ytterst välbehövlig, innovation på arbetsplatsen. Familjen går inte precis ihop – och begreppet fritid och avkoppling är ord som inte har någon plats i Camrys sinne. Ovanpå alltihop kämpar han för att komma över broderns plötsliga bortgång och brist på umgänge åren innan han tog sitt liv. Skuldkänslorna håller på att förtära honom.

Hans ”partner in crime”, den aspirerande souskocken Sydney, ackompanjerar Camrys i det stormiga liv och blir en sorts stabil klippa för honom. Edebiri (som egentligen är standup-komiker) briljerar som rookien som inte låter sig bindas. I henne får han också det välbehövliga erkännande han instinktivt söker.

The Bear, säsong 1 (Foto: Walt Disney)

Christopher Storer har skrivit ett otroligt genuint och finkänsligt manus där vi kommer nära inpå, och ibland in under skinnet på, verkliga människors ofta komplicerade liv. Människor med väldigt olika synsätt och förväntningar på livet och vardagen, som betraktar världen ur sin synvinkel. Det psykologiska ”spelet” mellan gänget är fascinerande och medryckande, och fungerar som röd tråd som binder ihop det känsliga narrativet.

De halvtimmeslånga avsnitten passar formatet och den delvis intensiva berättarstilen. Den hektiska stämningen i köket eldas på av en häftigt rock-musikspår och omfattande användning av korsklippning och närbilder – av både människor och mat. Effektivt och slående.

The Bear, sesong 1 (11) The Bear, sesong 1 (10) The Bear, sesong 1 (12) The Bear, sesong 1 (6) The Bear, sesong 1 (8) The Bear, sesong 1 (2) The Bear, sesong 1 (3) The Bear, sesong 1 (5)
<
>
The Bear, säsong 1 (Foto: Walt Disney)

The Bear har blivit en riktig feelgood-serie, utan att verka det minsta sockersöt och pretentiös. En del av de personliga konflikterna är visserligen konstlat uppskruvade ett par snäpp enbart för dramaturgins skull.

Det ständigt höga, regelbundet utmattande tempot och ”ljudnivån” kunde också ha dämpats en smula av Storer, även om det skapar en medveten känsla av stress, brådska och elände. Vissa av parallellhandlingarna blir lite förutsägbara, men inte värre än att ”måltiden” ibland känns lite översaltad.

The Bear är en serie som sticker ut i mängden och som vi mer än gärna bokar bord till igen! Ett innerligt mellanmänskligt drama som vägrar släppa taget. 5 solida stjärnor till en mångfasetterad gourmetmåltid.

Läs också Alla nya streaming-titlar i oktober Här alla nya serier och filmer som du kan streama i oktober – och nu får vi återse den härligt frispråkiga Tanya McQuoid!
The Bear, säsong 1 (Foto: Walt Disney)

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Fakta
 • Disney+
 • Release: 5 oktober 2022
 • Regi: Christopher Storer
 • Med: Jeremy Allen White, Ayo Edebiri, Ebon Moss-Bachrach, Oliver Platt, Edwin L. Gibson, Liza Colón-Zayas, Lionel Boyce, Abby Eliott, Matty Matheson, Chris Witaske, Jon Bernthal
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2022
 • Längd: 4:07
 • Betyg: 5
IMDB Rating
Summary:
Annons
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

Här är den första Indy-trailern Den 30 juni 2023 är premiärdagen för 'Indiana Jones and the Dial of Destiny'. Nu har den första trailern kommit ut.
Svensk deckare från Disney Disney gör serie av den svenska kriminalsuccén Koka björn.
Fungerar Willow-magin 2022? Disney försöker andas nytt liv i 80-talsklassikern.
Kommer redan i december! SkyShowtime släpper idag en ny trailer för Taylor Sheridan-serien 1923 - och tidigarelägger premiären!
Stallone gör en underhållande comeback Sly Stallone gör en mer än hygglig comeback som seriös skådespelare i en ojämn maffiakomedi.
Ny dansk Netflix-serie har premiär 5 januari 2023 Serien består av sex avsnitt, och bland skådespelarna finns Zlatko Buric, Mikael Bertelsen och Mads Brügger.
Följ Ljud & Bild