Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Spotify lanserar ett antal nya funktioner – Autoplay, Smart Shuffle och AI DJ

Ny version av mobilappen med kraftigt förbättrad användarvänlighet - inklusive en egen DJ med AI-teknik. Däremot inga nyheter om Hi-Fi eller Spatial Audio.

Av / 2023-03-09 - 15:43
Spotify lanserar ett antal nya funktioner – Autoplay, Smart Shuffle och AI DJ

Vid sitt årliga lanseringsevenemang Stream On 2023 igår kväll tillkännagav Spotify ett antal nya funktioner. Det rör sig om en uppdaterad version av mobilappen för Android och iOS, där många steg har tagits för att förbättra användarvänligheten.

”Det här kommer att bli den största förändringen Spotify har gjort sedan vi lanserade en mobilversion för tio år sedan”, sa Spotifys vd Daniel Ek vid invigningen av evenemanget Stream On. (Foto: Spotify)

Ny hemskärm

Spotify har gjort om startskärmen i sin app, där målet är att göra det lättare att hitta ny musik eller videoinnehåll. Den nya startskärmen har ett vertikalt rullande flöde som påminner om en korsning mellan TikTok och Instagram, där du bläddrar igenom foton och videoklipp på jakt efter nytt innehåll.

Spotify har satsat kraftigt på podcasts, ljudböcker och livemusik på senare tid och försöker helt klart att vara mer än bara en musikapp. Poddar får en ny autoplay-funktion där nästa avsnitt börjar automatiskt, samt en förhandsgranskningsfunktion där man kan höra utdrag från varje avsnitt. En annan ny funktion är Smart Shuffle, som blandar in relevanta låtar i dina befintliga spellistor. Du kan också upptäcka ny musik med hashtaggar.

Spotify introducerar också AI DJ – din personliga DJ – som genererar en automatisk spellista med AI-teknik, baserat på vad du tidigare har lyssnat på och gillar. AI DJ har varit i betatestning bland amerikanska och kanadensiska användare under en tid, men rullar nu ut globalt.

Det nämndes dock inget om Hi-Fi-ljud med högre upplösning, eller så kallat rumsligt ljud (Spatial Audio), under evenemanget. Det är tydligt att Spotify fokuserar mer användarvänlighet än de gör på ljudkvalitet.

Läs också Nästa generations smarthögtalare från Sonos Ryktena var sanna: De nya Sonos-högtalarna släpps den 28 mars och vi har hört dem.

De nya uppdateringarna av Spotify-appen rullas ut kontinuerligt, men det är i nuläget oklart när, och om alla nya funktioner (t.ex. AI DJ) kommer att lanseras i Norden. Flera av de nya funktionerna är endast för Premium-kunder.

Se alla nyheterna från Stream On 2023 här:

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

1 reaktion på ”Spotify lanserar ett antal nya funktioner – Autoplay, Smart Shuffle och AI DJ”

  1. Patrik Albino

    ”Smart shuffle” är intressant men det är viktigt att det finns ett tydligt sätt att stänga av funktionen vilket jag skulle säga saknas idag. Det blir klart irriterande i längden när Spotify insisterar på att lägga in låtar som jag inte vill lyssna på i mina favoritlistor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Huaweis efterträdare återvänder

Nu är Gemini Nano för Pixel 8 här

Nu ska budgetmobilerna bli läckra

Var det allt, Apple?

Apples årliga mjukvaru-uppdatering

Skärmljus inte så illa för din sömn

Gemini-appen på svenska

Samsungs smartklockor får artificiell intelligens

57 procent av Googles mobilkunder kommer att byta

Rykte: iOS 18 kommer att få AI-genererade Emojis och ChatGPT-partnerskap

Med M4-chippet börjar Apples slutspurt i AI-racet

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Rulla till toppen