Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Officiellt: Sonos lanserar de nya högtalarna Era 100 och Era 300

Ryktena var sanna: De nya Sonos-högtalarna släpps den 28 mars och vi har hört dem.

Av / 2023-03-07 - 15:00
Officiellt: Sonos lanserar de nya högtalarna Era 100 och Era 300

Köpenhamn/Ljud & Bild: Sonos är bland marknadsledarna inom högtalare för multirum och hemmabio. Den amerikanska tillverkaren tillhör inte dem som ändrar produktsortimentet varje år, utan tar sig tid för att lansera en ny produkt, som då har en lång livslängd. Men nu är det dags för en ny ”era” för Sonos-högtalare, som börjar med modellerna Era 100 och Era 300.

Rykten och spekulationer har florerat om de nya Sonos-högtalarna, efter att mycket hade ”läckt” i förhand till webbplatsen The Verge. Och mycket av informationen – inklusive modellskisserna – visade sig vara korrekta.

Ljud & Bild var nyligen närvarande vid presentationen av de nya Sonos-högtalarna i Köpenhamn och kan dela med oss av några foton och intryck.

Sonos Era 100 och Era 300

Den nya Era-serien representerar en ny generation smarthögtalare från Sonos. Den kompakta Era 100 är en direkt efterträdare till Sonos One, medan storebror Era 300 är en helt ny modell som är utformad för att återge rumsligt ljud (Spatial Audio) och surroundljud från både musik och film. Båda modellerna kan spela individuellt, kopplas samman i stereopar – eller ingå i ett större surroundsystem med soundbar-högtalarna Arc och Beam (Gen 2).

Läs också Sonos Arc: Ännu bättre med bakhögtalare och subwoofer Sonos bästa soundbar Arc blir ännu bättre med trådlösa bakhögtalare och subwoofer. Här får du äkta hemmabioljud.

Båda de nya modellerna stöder Wi-Fi 6e och Bluetooth 5.2 samt använder USB C-ingång med adapter för Ethernet- eller minijack-linjeingång. Tidigare behövde du en Sonos Amp eller Sonos Port (alt. Sonos Five) för att ansluta analoga ljudkällor som skivspelare etc, men nu kan du alltså använda en adapter.

Sonos Era 300

Sonos-användare har länge efterfrågat en högtalare med uppåtriktade högtalarelement för att kunna använda höjdinformationen i Dolby Atmos-ljudspår. Och Era 300 är på många sätt svaret. Den kan leverera flerkanaligt surroundljud när den används som bakhögtalare i en hemmabio, och du kan para ihop två högtalare med Sonos Arc eller Beam (Gen. 2) ”en förstärkt Dolby Atmos-upplevelse” som de kallar det. Med exempelvis Sonos Arc, Sub och 2 x Era 300 kommer man uppnå en 7.1.4-kanalskonfiguration.

Era 300 är fullspäckad med högtalarelement – totalt sex stycken (fyra diskanter och två bas/mellanregister – som spelar framåt, åt sidorna och uppåt. Högtalaren har en speciell ”timglasform” där kabinettet smalnar av i mitten, och detta är för att ge det uppåtriktade högtalarelementet den 10 graders vinkel som Dolby rekommenderar.

Sonos Era 300. (Foto: Jonas Ekelund)

Sonos Era 100

Era 300:s lillebror kallas helt enkelt Era 100, och Sonos berättar att det kommer att bli en officiell ersättare för dagens Sonos One, som nu bara säljs tills lagret är slut.

Era 100 är bara något större än sin föregångare, men är ny från grunden när det gäller akustisk design, hård- och mjukvara. Den största skillnaden är att Era 100 nu levereras med två vinklade diskanthögtalare (endast en i Sonos One), samt ett större bas/mellanregister-element (4,4 tum, upp från 3,5 tum). Era 100 är tänkt som en elegant högtalare för bokhyllan, köksbänken, skrivbordet eller nattduksbordet, men kan också användas i par, i en utökat stereo- eller surroundanläggning. Med exempelvis Sonos Beam (Gen 2), Sub Mini och 2 x Era 300 uppnås en 5.1.4-kanalskonfiguration.

Sonos-Era-100-black Sonos-Era-100-white
<
>
Sonos Era 100 i svart. (Foto: Audun Hage)

Lyssningsdemo i Köpenhamn

Vi fick en liten demo av båda högtalarna på Moltke’s Mansion i Köpenhamn. Vi hörde först en enda Era 100 spela musik. Bland demolåtarna fanns hiphop från Kendrick Lamar, med pumpande basrytmer som vittnade om att Era 100 levererar betydligt mer bas än gamla Sonos One. Den har också bra klarhet och öppenhet i rösterna. Detta kommer säkert att bli en intressant utmanare till bland annat Apple när vi får testa den lite närmare.

Vi fick också en mer utökad demo av Era 300, där nykomlingen spelade stereomusik från en enda högtalare. Och det lät förstås betydligt tuffare! Era 300 har en markant större och mer hårdslående ljudbild än Era 300, med snabb och tight bas – faktiskt imponerande för sin storlek.

Sonos-Era-100-Arc Sonos-Era-300-rear-surround-speakers-1
<
>
Sonos Era 300 kan också användas i par, som stereo- eller surroundhögtalare. (Foto: Audun Hage)

Vi fick också höra två Era 300 som bakhögtalare i en surroundkonfiguration med Sonos Arc och Sub där fram. Först med skräckisen A Quiet Place Part II, där Era-högtalarna bidrog till att skapa en kuslig och uppslukande ljudbild. Man kunde tydligt ana ”rörelser” i ljudbilden tillsammans med läskiga ljudeffekter i bakgrunden. Slutligen fick vi en imponerande demo av Top Gun: Maverick, där vi verkligen kunde höra jetplan och missiler susa runt öronen.

Nu var det visserligen korta demonstrationer i ett okänt rum, men det lilla vi hörde lät lovande, och vi ser fram emot att sätta Sonos-högtalarna på ordentligt prov när vi får dem på testbänken!

Trueplay tuning – nu också för Android

Både Era 100 och Era 300 har ”inbyggd” Trueplay, det vill säga den använder de inbyggda mikrofonerna för att mäta och korrigera ljudåtergivningen i rummet. Man måste därför inte utföra ”Sonos-dansen” som med äldre Sonos-högtalare – så kallad Advanced Trueplay är fortfarande bäst, så det rekommenderas ändå att använda en iPhone om man har tillgång till en sådan.

Stöder även Apple Music ”Spatial Audio”

I samband med lanseringen av Era 100 och Era 300 tillkännager Sonos också ett officiellt partnerskap med Apple på musikfronten. Sonos-högtalarna får stöd för Spatial Audio (rumsligt ljud) genom strömningstjänsten Apple Music. Den blir också tillgänglig via Sonos Arc och Beam (Gen 2).

Läs också Nya Sonos Beam: Vilket stort ljud! Sonos Beam var redan den bästa kompakta soundbar-högtalaren. Senaste generationen är ännu bättre, med Dolby Atmos.

Stöder inte Google Assistant

En potentiell besvikelse för många är att de nya smarthögtalarna inte har inbyggt stöd för Google Assistant röststyrning. Däremot finns det stöd för Sonos Voice Control och Amazon Alexa. Sonos hoppas dock kunna införa Google-versionen någon gång i framtiden. Om detta beror på Sonos pågående fejd med Google är inte känt.

Pris och tillgänglighet

Sonos Era 100 och Era 300 kommer att finnas tillgängliga hos auktoriserade återförsäljare och på Sonos.com från den 28 mars 2023. Era 100 kostar 3 399 kronor styck, medan Era 300 får ett pris på 5 999 kr styck. Samtidigt får vi veta att den nuvarande Sonos One-modellen kommer att utgå från sortimentet, medan den stora Sonos Five-modellen fortfarande kommer att säljas.

Ryktet säger att några exemplar är på väg till oss för testning, så håll ögonen öppna www.ljudochbild.se framöver!

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ljud & Bild (@ljudochbildmedia)

 

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Pillret som förbättrar humöret

Legendarisk gitarrförstärkare får nytt liv

Boom för evigt

Extrem soundbar från Steinway Lyngdorf

Dolda basmuskler från Neat

Franska högtalare som får det att vattnas i munnen på oss

Berömd konstnär utsmyckar B&O

Se vilken högtalare som är tillbaka!

Se den häftigaste JBL-samlingen i världen

Superdiskanten är kronan på verket

En ny stjärna på högtalarhimlen

Jordbävning i vardagsrummet

Rulla till toppen