TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Bruce Springsteen’s Letter to You (film)

Springsteen minns och ser döden i vitögat

The Boss tar med superfansen bakom kulisserna under inspelningen av sitt nya album.

forfatter
Publicerad 2020-11-02 - 08:59
Karakter
Bruce Springsteen’s Letter to You (film)

Rocklegenden från New Jersey har släppt sitt 20:e studioalbum, Letter to You. Under den intensiva inspelningsperioden släppte Bruce Springsteen in regissören Thom Zimny ​​och hans filmteam i hemmastudion.

Ironiskt nog hade Springsteen i många år nästan en fobi mot att bli filmad på scen och/eller i studion. Han var orolig för att det skulle ta bort, nästan ”avslöja”, magin som uppstod under ett liveframträdande – och den unika kontakten, precis där och då, mellan musiker och fans.

De senaste 15–20 åren har han ”kommit på bättre tankar” och filmar numera mycket av det han gör i studion, på scen och på turné. Hans ”ständige” regissör, ​​Thom Zimny, har arbetat nära Springsteen ända sedan 2005 och bland annat regisserat Wings for Wheels: The Making of ”Born to Run”, Hunter of Invisible Game, Emmy-vinnande Springsteen on Broadway och förra årets Western Stars.

Läs också Wall of Sound! The Boss och hans E Street Band är tillbaka i klassisk form, på ett gediget men ojämnt album.

Den nya en och en halv timme långa svartvita dokumentären är ett litet guldkorn för hardcore-fansen och får fram den äkta spelglädjen och den starka vänskapen, men tillför inte materialet mycket nytt och framstår, bortsett från liveframförandet av låtarna, nästan som anonym och en smula oinspirerad.

Bruce Springsteen’s Letter to You (film) (Foto: Apple TV+)

En snöig novemberdag i fjol samlade The Boss sitt sedvanliga band (E Street Band), som han samarbetat med av och till under de senaste 45 åren. Efter ett par år med något som närmade sig skrivkramp för musik ”anpassad” till bandet, fick Springsteen ny inspiration och skaparkraft när frontfiguren för The Castiles, George Theiss dog. Plötsligt var 71-årige Springsteen ”Last Man Standing” från sitt allra första band.

Bruce Springsteen’s Letter to You (film) (Foto: Apple TV+)

Det är en eftertänksam, åldrande rockmusiker vi möter i snöiga New Jersey. Han betraktar livet i retrospektiv, minns bortgångna vänner och kollegor och är oerhört tacksam för det rika liv han har haft – och kors så bra, och häftigt, de åldrande herrarna fortfarande får det att låta!

När alla tar sig en shot och skålar för det färdiga albumet och fantiserar om minst fyra nätter på den legendariska San Siro-stadion i Milano, sitter vi med en klump i halsen och drömmer oss tillbaka till tiden före corona. Det är fortfarande en lång väg att gå innan 80 000 Springsteen-fans kan skrika ”Your love and I’m alive” och livsbejakande sträcka upp armarna i luften.

Det var då, det .. San Siro, Milano, Italien, 3:e juni 2013 (Foto: YouTube)

Filmens styrka och ryggrad är kompletta framföranden i studion av hela 10 (av 12) låtar från Letter to You. Mellan låtarna funderar Bruce Springsteen på sitt liv, reflekterar över sin egen dödlighet och kommer med visdomsord. Zimny ​​har grävt djupt i arkivet och hittat ett par guldkorn från början av karriären, men det är långt ifrån tillräckligt.

För i en film som i så stor utsträckning försöker koppla samman det förflutna med nuet är det för lite fokus på ”gamla” dagar – och framför allt får Springsteens ständiga blodsbröder knappt komma till tals.

Manuset borde ha finputsats mer, det blir lite för mycket floskler och självklarheter. Vi tror att vi skulle ha fått ut mycket mer av Springsteen som person, och en mer fascinerande filmupplevelse, om en duktig journalist hade intervjuat The Boss, ackompanjerat av hans nya låtar. Någonting i stil med Zane Lowes intervju med legendaren.

 

Bruce Springsteen's Letter to You (film)_6 Bruce Springsteen's Letter to You (film)_3 Bruce Springsteen's Letter to You (film)_2 Bruce Springsteen's Letter to You (film)_10 Bruce Springsteen's Letter to You (film)_7 Bruce Springsteen's Letter to You (film)_4 Bruce Springsteen's Letter to You (film)_5
<
>
Thom Zimny og Bruce Springsteen. Bruce Springsteen's Letter to You (film) (Foto: Apple TV+)

Letter to You har blivit en film om och för fansen, och om man är på väg in i ”livets höst” så kommer man att hitta flera anekdoter som ger samklang. Själva albumet spelades in på bara 4–5 dagar, vilket också filmen präglas av. Den saknar lite narrativ spänning, hela konceptet känns begränsat och en smula obearbetat. Det här är långt ifrån samma kaliber som förra årets filmjuvel, Western Stars.

Läs också The Boss personliga, och utlämnande, triumf Ännu en gång leder rockaren Bruce Springsteen in sin karriär på ett sidospår – och ett sådant sidospår!

Men visst, om vi går till kärnan av hela konceptet så får vi tio nya Springsteen-låtar direkt från hans eget vardagsrum – och det är minsann inte illa alls. 4 stjärnor.

Bruce Springsteen’s Letter to You (film) (Foto: Apple TV+)

Bruce Springsteen’s Letter to You går att streama (exklusivt) på Apple TV+.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Apple TV+
 • Release: 22 oktober 2020
 • Regi: Thom Zimny
 • Med: Bruce Springsteen, the E Street Band
 • Genre: Dokumentär
 • Land: USA
 • År: 2020
 • Längd: 1:26
 • Betyg: 4
IMDB Rating
Summary:
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend