Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 04Delta

Nyhet

WhatsApp slår på möjligheten för säker passkey-inloggning

Med passkeys slipper du lösenord och sms-verifieringar för säker inloggning till WhatsApp.

Skrivet av / 2023-10-18 - 11:44
WhatsApp slår på möjligheten för säker passkey-inloggning

I våras skrev vi om hur Google menar att framtiden för säkra inloggningar inte är tvåfaktors-autentisering, utan passkeys. Det bygger på en standard utveckad av FIDO Alliance där man skapar en kryptonyckel där sajten och användaren har varsin del. I fortsättningen räcker det med att användaren identifierar sig på sin mobil med fingeravtryck eller ansiktsigenkänning. Det finns inget lösenord som kan glömmas eller stjälas.

Läs också Google säkrar ditt konto Slut på phishing utropar Google och skrotar lösenord till förmån för passkeys, samtidigt som de gör det enklare att bekräfta avsändaren i Gmail.

Och det är ingen obskyr standard utan det är företag som Google, Apple, Microsoft, Samsung, Meta, Amazon, Mastercard, Visa och Paypal som ligger bakom. Nyligen började Google uppmana folk som loggar in på deras tjänster att skapa en passkey istället.

Nu följer WhatsApp efter och släpper inom kort en uppdatering för Android-appen där man kan slå på passkey-inloggning. Därmed säkrar man sina konversationer utan att behöva hålla på med lösenord eller verifiering via sms.

https://twitter.com/WhatsApp/status/1713948410942804433

Med tanke på att WhatsApp har samma ägare som Facebook, Meta, lär det inte dröja länge innan samma inloggning införs på Facebook.

Techradar har fått tag på en tidig version av appen och har lagt ut en guide till hur det kommer fungera.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

När får min Samsung-mobil Android 14?

Så blir Samsung Galaxy S24

Apple Vision Pro försenad

OnePlus 12 lanseringsdatum avslöjat?

Säkerhetsnivå: Nothing

Apple ger efter om SMS

Smidigare Apple-reseladdare

iMessage på Android

Är Humane AI Pin ett steg mot en framtid utan skärmar?

App Store-monopolet upphör

Iphone-attack utan försvar

Samsung satsar på AI

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen