Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Huawei P40 Pro+ kommer till Sverige

Kommer i juli och kostar 14 000 kronor.

Huawei P40 Pro har kanske marknadens bästa kamera, men den lider av bristen på appar i Huaweis egen app-butik, AppGallery. Och i april ville inte Huawei svara på vår kritik om det dåliga app-utbudet, men nu är det annat ljud i skällan.

På två presskonferenser i denna vecka öppnade Huawei däremot upp sig om det lokala arbetet med AppGallery, och tillsammans med en något överraskande lansering av en ny flaggskeppstelefon visade veckans evenemang att Huawei absolut inte tänker kasta in handduken.

Huawei P40 Pro+

Den stora nyheten var naturligtvis att Kinas absoluta toppmobil, Huawei P40 Pro+, nu kommer till svenska butiker.

P40 Pro+ lanserades samtidigt som den vanliga P40 Pro i mars, men då sade Huawei i Sverige, Norge och Danmark enhälligt att den oerhört dyra toppmodellen inte var påtänkt för våra breddgrader i första taget.

Men nu kommer den alltså ändå, och framför allt kameraentusiaster har något att se fram emot.

Annons

Huawei P40 Pro+ har hela fem kameralinser, varav två är teleobjektiv på 8 Mp vardera med 3x respektive 10x optisk zoom. Detta är alltså en kamera som är perfekt för att både zooma in på mycket nära motiv och att ta skarpa bilder på långt håll.

Huawei P40 Pro+ klarar upp till 100x digital zoom – precis som Samsung Galaxy S20 Ultra. (Foto: Huawei)

De fullständiga kameraspecifikationerna ser ut så här:

  • 50 Mp UltraVision, 23 mm RYYB, f/1,9 vidvinkel med optisk bildstabilisering (OIS)
  • 40 Mp, 18 mm RYYB, f/1,8 ultravidvinkel
  • 8 Mp, 240 mm f/4,4 tele med optisk bildstabilisering (OIS) och 10x optisk zoom
  • 8 Mp, 80 mm f/2,4 tele med optisk bildstabilisering (OIS) och 3x optisk zoom
  • Time-of-Flight (ToF) 3D-djupssensor

 

I Sverige dyker P40 Pro+ upp i butikerna i juli, till riktpriset 14 000 kronor för en konfiguration med 8 GB RAM och 512 GB minne.

Annons

I Norge ska den också släppas, men pris och lanseringsdatum är ännu inte bestämt. Hur det blir i Danmark är ovisst.

Huawei AppGallery

Det fanns inga konkreta nyheter om nya appar i Huawei AppGallery på de senaste dagarnas pressmöten. Vi fick dock veta att Huawei för närvarande har 40 personer i Norden som arbetar med att upprätta partnerskap med lokala aktörer som ska göra sina appar tillgängliga i AppGallery.

Det finns redan många lokala appar på plats i AppGallery, betonade Huawei på en presskonferens tidigare denna vecka. (Foto: Peter Gotschalk)

Dessutom har Huawei satt upp ett mycket tydligt mål: före 2020 års slut ska de 200 mest populära lokala apparna i Skandinavien finnas i AppGallery. Detsamma gäller de 180 mest populära apparna globalt.

Det är en ambitiös plan, men om den lyckas stärker den Huaweis position markant, inte minst med tanke på den nuvarande marknadssituationen, där kunderna fortfarande gör klokt i att undvika Huaweis mobiler om inte kameran är det absolut viktigaste.

Annons

Specifikationer

Operativsystem: Android 10 AOSP (+ Huawei EMUI 10)
Skärm: 6,58-tums AMOLED 90 Hz (2640 x 1200), 441 ppi
Processor: 2,86 + 2,36 + 1,95 GHz Kirin 990 octa-core
Minne: 8 GB RAM / 512 GB lagring (+ Nano Memory Card 2 upp till 256 GB)
Kamera: 50 Mp f/1,9 + 40 Mp ultravidvinkel f/18 + 8 Mp tele f/4,4 + 8 Mp tele f/2.4 (primär) / 32 Mp f/2.3 (front)
Trådlöst: 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1, GPS, AGPS, Glonass, Galileo, QZSS
Mått/vikt: 158,2 x 72,6 x 8,95 mm/203 g
Batteri: 4200 mAh, 40 W SuperCharge + 40 W Wireless SuperCharge

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.