Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 10Delta

Nyhet

Apple Watch mest noggrann

Sticker ut från mängden med mätningar av högre kvalitet.

Skrivet av / 2023-10-17 - 17:04
Apple Watch mest noggrann

Många smartklockor har sensorer som mäter EKG, eller elektrokardiogram om man så vill, men det visar sig att inte alla är lika exakta. Nu har universitetssjukhuset i Basel, Schweiz, testat hur noggrant smartklockor mäter EKG, och en smartklocka sticker ut.

I en artikel publicerad i Swiss Medical Weekly beskrivs noggrannheten i smartklockornas hjärtfrekvensmätningar och visning av oregelbundenheter som relativt lika, men att Apple Watch sticker ut med bättre noggrannhet och mätningar av högre kvalitet.

Testet genomfördes av läkarstudenter, anställda kardiologer, och förutom Apple Watch testade de även noggrannheten hos smartklockor som Fitbit Sense, KardiaMobile, Samsung Galaxy Watch och Withings ScanWatch. Deltagarna ombads att bedöma kvaliteten och informationen från SL-EKG på alla enheter.

Med Apple Watch 8 kan du enkelt mäta EKG. Kom bara ihåg att detta inte ersätter ett läkarbesök om du mår dåligt. Dock ett bra sätt att skapa medvetenhet. (Foto: Åsa Warme Hallén)

SL-EKG – Single Lead ECG – beskriver smartklockans enda elektrod som skapar ett elektrokardiogram från mätningarna. Professionella EKG-monitorer har flera elektroder för bättre precision i mätningarna.

I testet dras slutsatsen att mätningar från SL-EKG som används av smartklockor kan vara svåra att tolka. Med andra ord spelar det större roll hur noggrant man kan identifiera oregelbundenheter i hjärtrytmen – vilket i hög grad beror på klinisk expertis – än vilken smartklocka man har.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Exklusiv dykarklocka från Withings

Gemini Nano i Google Pixel 8 Pro

OnePlus har lanserat OnePlus 12

Samsungs webbläsare för Windows

När får min Samsung-mobil Android 14?

Så blir Samsung Galaxy S24

Apple Vision Pro försenad

OnePlus 12 lanseringsdatum avslöjat?

Säkerhetsnivå: Nothing

Apple ger efter om SMS

Smidigare Apple-reseladdare

iMessage på Android

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen