Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 04Delta

Nyhet

Majoriteten av appar samlar in mer information än de behöver

Närmare 87 procent av Android-appar och 60 procent av iOS-appar vill få tillgång till funktioner utan anledning.

Skrivet av / 2023-10-22 - 18:06
Majoriteten av appar samlar in mer information än de behöver

När vi installerar nya appar möts vi av en mängd frågor om tillstånd. ”Appen behöver tillgång till din position”, ”Får appen tillgång till dina kontakter” eller ”Appen vill använda din mikrofon”. Många av oss klickar nog bara ja utan att tänka så mycket på varför appen skulle behöva den informationen.

Grafik: NordVPN

Nu har cybersäkerhetsföretaget NordVPN analyserat de 103 mest populära apparna i 18 kategorier. Var femte begäran av åtkomst är helt onödig för appens funktion och endast 8 procent av apparna samlar inte in information i onödan.

Användare bör alltid överväga om appen behöver vissa uppgifter för att göra sitt jobb innan de trycker på ’Acceptera’, eftersom insamlade uppgifter kan användas mot vårt intresse. Det är särskilt viktigt att vara mer uppmärksam på vissa appar som är mer påträngande, till exempel sociala medier eller meddelandeappar, säger Adrianus Warmenhoven, cybersäkerhetsexpert på NordVPN

Skurkarna inom informationsinsamling

Appar för sociala nätverk, meddelanden, navigering och dejting begär tillgång till flest behörigheter jämfört med andra kategorier. I genomsnitt begär appar för sociala nätverk tillgång till 10 onödiga behörigheter. Exempelvis var en tredjedel av den information som Facebook-appen ville ha tillgång till inte något som appen egentligen behövde för sin funktion.

Grafik: NordVPN

Appar från Östasien ber om den största mängden behörigheter, både totalt och gällande onödiga förfrågningar. Hongkong och Taiwan toppar listan både för Android och iOS. Androidappar från Japan och Singapore utmärker sig också negativt.

Detta beror sannolikt på två aspekter. Å ena sidan har olika regioner olika regelverk. Men samtidigt påverkas dessa siffror av vilken typ av populära appar som studeras. Östasiatiska länder är sämre när det gäller tillstånd på grund av den breda användningen av verktyg för sociala medier samt andra mediaappar”, säger Warmenhoven

Så skyddar du din personliga information

  • Ladda alltid ner apparna från de officiella appbutikerna Google Play Store och Apple App Store.
  • Lär sekretesspolicyn innan du laddar ner appen. Verkar det skumt, leta efter alternativa appar.
  • Kolla datatillstånden. När du installerar appen, välj bort sådant som verkar orimligt eller du inte vill dela med dig av. Du kan även gå igenom redan installerade appar och ta bort tillstånd från dem.
  • Begränsa platsbehörigheten. Majoriteten av appar behöver bara veta platsen medan de används istället för hela tiden.
  • Logga inte in på konton med sociala nätverk, som ”Logga in med Facebook”. Då får appen tillgång till din personliga information där, och ibland dina vänners.
  • Ta bort gamla appar. De kan fortsätta samla in information om dig även om du slutat använda dem.

Källa: NordVPN

Läs också:

Mozilla kallar 25 bilmärken integritetsmardrömmar på hjul

Forskare menar att det största hotet mot din integritet kan stå parkerat på uppfarten.

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

När får min Samsung-mobil Android 14?

Så blir Samsung Galaxy S24

Apple Vision Pro försenad

OnePlus 12 lanseringsdatum avslöjat?

Säkerhetsnivå: Nothing

Apple ger efter om SMS

Smidigare Apple-reseladdare

iMessage på Android

Är Humane AI Pin ett steg mot en framtid utan skärmar?

App Store-monopolet upphör

Iphone-attack utan försvar

Samsung satsar på AI

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen