TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Onkyo har gått i konkurs

Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.

Av / 2022-05-16 - 00:09
Onkyo har gått i konkurs
comment Detta är en kommentar. Kommentaren ger uttryck för skribentens åsikter

Onkyo har släckt ner och stängt igen. Det en gång hedrade japanska hi-fi-märket har gått i konkurs. Därmed avslutas ett av ljudhistoriens kapitel som började i 1946.

Med en skuld på 3,1 miljarder yen (ca 374 miljoner kronor) kunde inte Onkyo längre få verksamheten att gå runt. Och i fredags skickade företaget konkursbegäran till distriktsrätten i Osaka. Det enligt nyhetsmediet Nikkei.

Läs också Onkyo lever! När japanska Onkyo förklarade sig döda var det inte helt sant. Varumärket lever vidare i amerikanska händer.

En gång i tiden hade Onkyos död skickat chockvågor genom ljudvärlden. Det kommer dock inte att hända – högst sannolikt är det antagligen mycket få som ens kommer veta om det. Och vissa kommer även fråga sig: Vem var Onkyo?

Ett ihåligt skal

Om ett träd faller i skogen och ingen lägger märke till det – hörs det då?

Frågan, som tillskrivs 1700-talsfilosofen George Berkely, är ett klassiskt tankeexperiment mellan den fysiska och den upplevda världen.

Annons

I Onkyos tillfälle är svaret nej. Ett av de gamla träden i hi-fi-skogen har kollapsat. Det hände utan ett ljud och ingen kommer att lägga märke till det. Trädets inre hade ruttnat bort för länge sedan och endast ett ihåligt skal stod kvar.

På 1970- och 80-talet var Onkyo ett märke av betydelse. När konfirmationspengarna skulle användas på stereosystem var Onkyo ett av märkena som övervägdes, särskilt då om Sony och Technics var lite för dyra.

Onkyo hängde inte med i tiden

Men världen har förändrats och Onkyo har inte lyckats hänga med. Hi-fi är inte längre en folksport. Vi lyssnat fortfarande på musik, men det tunga hi-fi-systemet i vardagsrummet har ersatts av bärbart ljud, bilstereo och trådlösa multiroomhögtalare.

Det finns fortfarande entusiaster som använder en förmögenhet på en stereoanläggning. Men då blir utrustningen svindyrt och exklusivt. Som de fantastiska KEF Blade One Meta, som nyligen fick toppbetyg av min kollega Gråbein. Och där fanns aldrig Onkyo. Onkyo stod för förnuftiga priser i mellanklassen.

Onkyos fall kommer heller inte som någon överraskning. Det har varit kristillstånd i åratal. Och även om de faktiskt lyckades komma med några bra produkter, som stereoreceivern Onkyo TX-8270, var marknaden för liten för att de mindre märkena skulle få plats.

Räddningsaktionen som ställdes in

För tre år sedan fanns det därmed planer om en större fusion i hi-fi-världen. Sound United, som står bakom bl.a. Denon och Marantz, var på väg att köpa Onkyo. Det kunde ha blivit en ny start för Onkyo. Men Onkyo fick kalla fötter och ställde in sammanslagningen i sista sekund.

Resten är historia. Och det är även Onkyo. I augusti förra året var företaget tvungna att avnotera sig från börshandeln. Och i mars tillkännagav Onkyos OEM-avdeling, som producerade utrustning för andra märken, att konkurs var ett faktum.

Så farväl, Onkyo! Det tråkiga är inte er bortgång – men det faktum att ingen kommer sakna er. 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

11 reaktioner på ”Onkyo har gått i konkurs”

  1. Jodå, jag kommer sakna Onkyo! Säkert någon som köper konkursboet och drar igång igen 😉

  2. En sorgens dag. Onkyo gjorde bra grejer, mycket prisvärda.men för mycket pengar för gemene man.

  3. Mathias Andersson

    Men vänta nu. Hade inte Onkyo köpt Pioneer eller var det tvärtom? Eller va det bara ett rykte?

    1. Onkyo köpte Pioneer i mars 2015, dom betalade till stor del med aktier i Onkyo så att Pioneer var en av dom största ägarna i Onkyo

  4. Japp även mitt första hifi rack var onkyo i mitten på åttiotalet. Kan tänka mig att någon köper konkursboet och det blir en del av en portfölj men men vi så se.

  5. jag skulle tro att en stor anledning är deras problem med DTS chippen som fick för hög spänning och överhettades så att hela HDMI kretskortetn slogs ut har kostat dom sjuka pengar, dels i alla garantiärenden men även deras rykte skadades extremt och många sa aldrig mer Onkyo

  6. Hade en fantatiskt bra 5-kanals stereoreciever från Onkyo, inköpt på 90-talet. Bra pris, bra kvalitet, bra med tyngd och kraft med traditionella järnkärnetrafosar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

XGIMI-projektorer lyser upp hemmabion

Sonys nya projektorer ser fantastiska ut

Ny soundbar-värsting från Klipsch

Vad är pixelskiftning i en projektor?

Ny tungviktare för hemmabio från Denon

Samsungs nya laserprojektorer släpps 5 september

Epson frestar med gigantisk bild

Galen soundbar från Nakamichi

Budgetvänliga högtalare

Allt du behöver för din hemmabio

Google-streamer med artificiell intelligens

Dolby Vision kommer till en biograf nära dig