TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022
Nyhet

Onkyo har gått i konkurs

Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.

forfatter
Publicerad 2022-05-16 - 00:09
Detta är en kommentar. Kommentaren ger uttryck för skribentens åsikter

Onkyo har släckt ner och stängt igen. Det en gång hedrade japanska hi-fi-märket har gått i konkurs. Därmed avslutas ett av ljudhistoriens kapitel som började i 1946.

Med en skuld på 3,1 miljarder yen (ca 374 miljoner kronor) kunde inte Onkyo längre få verksamheten att gå runt. Och i fredags skickade företaget konkursbegäran till distriktsrätten i Osaka. Det enligt nyhetsmediet Nikkei.

Läs också Onkyo lever! När japanska Onkyo förklarade sig döda var det inte helt sant. Varumärket lever vidare i amerikanska händer.
onkyo logo ny 1536x864 1

En gång i tiden hade Onkyos död skickat chockvågor genom ljudvärlden. Det kommer dock inte att hända – högst sannolikt är det antagligen mycket få som ens kommer veta om det. Och vissa kommer även fråga sig: Vem var Onkyo?

Ett ihåligt skal

Om ett träd faller i skogen och ingen lägger märke till det – hörs det då?

Frågan, som tillskrivs 1700-talsfilosofen George Berkely, är ett klassiskt tankeexperiment mellan den fysiska och den upplevda världen.

I Onkyos tillfälle är svaret nej. Ett av de gamla träden i hi-fi-skogen har kollapsat. Det hände utan ett ljud och ingen kommer att lägga märke till det. Trädets inre hade ruttnat bort för länge sedan och endast ett ihåligt skal stod kvar.

På 1970- och 80-talet var Onkyo ett märke av betydelse. När konfirmationspengarna skulle användas på stereosystem var Onkyo ett av märkena som övervägdes, särskilt då om Sony och Technics var lite för dyra.

Onkyo hängde inte med i tiden

Men världen har förändrats och Onkyo har inte lyckats hänga med. Hi-fi är inte längre en folksport. Vi lyssnat fortfarande på musik, men det tunga hi-fi-systemet i vardagsrummet har ersatts av bärbart ljud, bilstereo och trådlösa multiroomhögtalare.

Det finns fortfarande entusiaster som använder en förmögenhet på en stereoanläggning. Men då blir utrustningen svindyrt och exklusivt. Som de fantastiska KEF Blade One Meta, som nyligen fick toppbetyg av min kollega Gråbein. Och där fanns aldrig Onkyo. Onkyo stod för förnuftiga priser i mellanklassen.

Onkyos fall kommer heller inte som någon överraskning. Det har varit kristillstånd i åratal. Och även om de faktiskt lyckades komma med några bra produkter, som stereoreceivern Onkyo TX-8270, var marknaden för liten för att de mindre märkena skulle få plats.

Räddningsaktionen som ställdes in

För tre år sedan fanns det därmed planer om en större fusion i hi-fi-världen. Sound United, som står bakom bl.a. Denon och Marantz, var på väg att köpa Onkyo. Det kunde ha blivit en ny start för Onkyo. Men Onkyo fick kalla fötter och ställde in sammanslagningen i sista sekund.

Resten är historia. Och det är även Onkyo. I augusti förra året var företaget tvungna att avnotera sig från börshandeln. Och i mars tillkännagav Onkyos OEM-avdeling, som producerade utrustning för andra märken, att konkurs var ett faktum.

Så farväl, Onkyo! Det tråkiga är inte er bortgång – men det faktum att ingen kommer sakna er. 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

11 svar på ”Onkyo har gått i konkurs”

 1. Men vänta nu. Hade inte Onkyo köpt Pioneer eller var det tvärtom? Eller va det bara ett rykte?

  Svara
  • Onkyo köpte Pioneer i mars 2015, dom betalade till stor del med aktier i Onkyo så att Pioneer var en av dom största ägarna i Onkyo

   Svara
 2. Japp även mitt första hifi rack var onkyo i mitten på åttiotalet. Kan tänka mig att någon köper konkursboet och det blir en del av en portfölj men men vi så se.

  Svara
 3. jag skulle tro att en stor anledning är deras problem med DTS chippen som fick för hög spänning och överhettades så att hela HDMI kretskortetn slogs ut har kostat dom sjuka pengar, dels i alla garantiärenden men även deras rykte skadades extremt och många sa aldrig mer Onkyo

  Svara
 4. Hade en fantatiskt bra 5-kanals stereoreciever från Onkyo, inköpt på 90-talet. Bra pris, bra kvalitet, bra med tyngd och kraft med traditionella järnkärnetrafosar.

  Svara

Lämna en kommentar

Nya Apple TV är ett krutpaket Tredje generationens Apple TV 4K är en blixtsnabb enhet med starka prestanda, en sömlös användarupplevelse och fantastisk bild- och ljudkvalitet. Plugga in den och plocka fram popcornen!
Ljud som inte tar plats Inbyggnadshögtalarna DALI Phantom K-60 LP kräver praktiskt taget inget utrymme på djupet.
Här är den nya Apple TV 4K En ny version av Apples populära TV-box släpps den 4 november – med goda nyheter för Samsung TV-ägare!
Marantz Cinema: Fräschare look - rejälare ljud? Marantz Cinema-serien består av nya integrerade surroundförstärkare samt en separat processor och 16-kanals effektförstärkare. Med ett utseende du inte behöver dölja.
Bose Smart Soundbar 600: Ny utmanare till Sonos Beam? En kompakt soundbar med inbyggda höjdkanaler? Ja tack!
Laserskarp biobild Marknadens billigaste laserprojektor med äkta 4K-upplösning är precis lika fantastisk som den verkar.
Följ Ljud & Bild