TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022
Nyhet

Onkyo har dött – länge leve Onkyo!

När japanska Onkyo förklarade sig döda var det inte helt sant. Varumärket lever vidare i amerikanska händer.

forfatter
Publicerad 2022-05-17 - 10:15

Ryktena om Onkyos död var starkt överdrivna. Trots att de kom från Onkyo själva!

När det 76-åriga japanska hifi-märket Onkyo i fredags ansökte om konkurs i Osaka utlöste det en storm av artiklar om varumärkets frånfälle.

Från mainstream till nisch

Rapporten, som publicerades i affärsmediet Nikkei, citerades av hifi-press över hela världen. Av oss här på Ljud & Bild också, vi skrev en kommentar om Onkyos storhet och fall – som på många sätt också är berättelsen om hur stereolyssnandet, som på 1970-talet var alla tonåringars hobby, i dag har blivit ett nischat intresse för ett fåtal. Och att de företag som misslyckas med att anpassa sig till en ny teknikverklighet kommer att vissna och dö.

Läs också Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
onkyo logo2 2

Dagens goda nyheter är att varumärket Onkyo lever vidare!

För även om japanska Onkyo stänger ner så lever Onkyo Home Entertainment AV Solutions vidare. Avdelningen med det långa namnet ägs sedan september 2021 av American Premium Audio Company (PAC) tillsammans med japanska Sharp.

Har tagit över alla tillgångar

I ett pressmeddelande från Premium Audio Company betonar företaget att de avdelningar av Onkyo som PAC och Sharp köpte 2021 inte omfattas av fredagens konkurs. Och det gäller nästan alla delar av Onkyo. Företaget ligger alltså bakom produktionen av ”ett urval av A/V- och stereoreceivers, förstärkare och hifi-komponenter under varumärkena Onkyo och Integra”. PAC och Sharp har också förvärvat alla immateriella rättigheter och rätten till produktutveckling, försäljning, marknadsföring och distribution av Onkyo och Integra.

Med tanke på detta är det inte särskilt konstigt att japanska Onkyo gick i konkurs. När de sålt huvudverksamheten och avslutat OEM-tillverkningen fanns det ju egentligen ingenting kvar av moderbolaget.

Bli uppköpta – eller dö

I vår kommentar kritiserade vi Onkyo för att inte de inte hängt med i tiden. Det var förhastat. För nu visar det sig att Onkyo har gjort precis samma sak som många andra gamla hifi-märken före dem: blivit uppköpta av ett stort företag. I och med övertagandet 2021 blev Onkyo och Integra en del av samma familj som Klipsch, Jamo, Mirage, Teac och Pioneer. För att bara nämna några. På det stora hela är detta snarare regel än undantag, nu för tiden är det svårt att hitta ett hifi-märke som har behållit sitt oberoende genom åren. Bland det fåtal som fortfarande ägs av sina ursprungliga moderbolag finns Sony, Technics och danska B&O.

Den goda nyheten är att vi även i fortsättningen kommer att kunna testa produkter som heter Onkyo i framtiden. Och det ser vi fram emot. Även om det kan bli svårt att se skillnad på dem och exempelvis Teac och Pioneer.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

Prisvärd skivspelare med bättre ljud Levereras med 2M Red MM pickup och inbyggt phonosteg.
Kompakt och billig Mission-DAC Mission LX Connect DAC är en kombinerad digitalomvandlare, förförstärkare och hörlursförstärkare.
Regaförstärkaren har blivit "digital" Rega har klamrat sig fast vid analoga ingångar på sina förstärkare. Men nu har de äntligen tagit klivet in i den moderna tiden.
Ny dansk high end-serie Kända namn bakom tre förstärkare i tungviktsklassen.
En legend ligger bakom bakom dessa Efter skivspelarna är de klara med sin första högtalare.
Ny toppserie från Audiolab Brittiska Audiolab har fött en helt ny förstärkare - och faktiskt en CD-transport också!
Följ Ljud & Bild