Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Onkyo har dött – länge leve Onkyo!

När japanska Onkyo förklarade sig döda var det inte helt sant. Varumärket lever vidare i amerikanska händer.

Av / 2022-05-17 - 10:15
Onkyo har dött – länge leve Onkyo!

Ryktena om Onkyos död var starkt överdrivna. Trots att de kom från Onkyo själva!

När det 76-åriga japanska hifi-märket Onkyo i fredags ansökte om konkurs i Osaka utlöste det en storm av artiklar om varumärkets frånfälle.

Från mainstream till nisch

Rapporten, som publicerades i affärsmediet Nikkei, citerades av hifi-press över hela världen. Av oss här på Ljud & Bild också, vi skrev en kommentar om Onkyos storhet och fall – som på många sätt också är berättelsen om hur stereolyssnandet, som på 1970-talet var alla tonåringars hobby, i dag har blivit ett nischat intresse för ett fåtal. Och att de företag som misslyckas med att anpassa sig till en ny teknikverklighet kommer att vissna och dö.

Läs också Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.

Dagens goda nyheter är att varumärket Onkyo lever vidare!

För även om japanska Onkyo stänger ner så lever Onkyo Home Entertainment AV Solutions vidare. Avdelningen med det långa namnet ägs sedan september 2021 av American Premium Audio Company (PAC) tillsammans med japanska Sharp.

Har tagit över alla tillgångar

I ett pressmeddelande från Premium Audio Company betonar företaget att de avdelningar av Onkyo som PAC och Sharp köpte 2021 inte omfattas av fredagens konkurs. Och det gäller nästan alla delar av Onkyo. Företaget ligger alltså bakom produktionen av ”ett urval av A/V- och stereoreceivers, förstärkare och hifi-komponenter under varumärkena Onkyo och Integra”. PAC och Sharp har också förvärvat alla immateriella rättigheter och rätten till produktutveckling, försäljning, marknadsföring och distribution av Onkyo och Integra.

Med tanke på detta är det inte särskilt konstigt att japanska Onkyo gick i konkurs. När de sålt huvudverksamheten och avslutat OEM-tillverkningen fanns det ju egentligen ingenting kvar av moderbolaget.

Bli uppköpta – eller dö

I vår kommentar kritiserade vi Onkyo för att inte de inte hängt med i tiden. Det var förhastat. För nu visar det sig att Onkyo har gjort precis samma sak som många andra gamla hifi-märken före dem: blivit uppköpta av ett stort företag. I och med övertagandet 2021 blev Onkyo och Integra en del av samma familj som Klipsch, Jamo, Mirage, Teac och Pioneer. För att bara nämna några. På det stora hela är detta snarare regel än undantag, nu för tiden är det svårt att hitta ett hifi-märke som har behållit sitt oberoende genom åren. Bland det fåtal som fortfarande ägs av sina ursprungliga moderbolag finns Sony, Technics och danska B&O.

Den goda nyheten är att vi även i fortsättningen kommer att kunna testa produkter som heter Onkyo i framtiden. Och det ser vi fram emot. Även om det kan bli svårt att se skillnad på dem och exempelvis Teac och Pioneer.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Revuelto får bättre ljud

Gitarrformad kändisspelare

Streamers och streamingförstärkare från Arcam

Häftig mono-toppmodell från Mola Mola

Dansk debut som det svänger om

Nu har de gjort en DAC

Ultra-streamer från Wiim

Concorde är tillbaka

Denna såg vi inte komma

Denna har du knappast sett förut

Polsk hi-fi är en grej

Specialmodell i Lamborghini-färger

Rulla till toppen