Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 10Delta

Nyhet

Boses nya soundbar använder ”AI” för att göra tal tydligare

Bose har precis lanserat sin nya soundbar-toppmodell.

Skrivet av / 2023-09-22 - 18:11
Boses nya soundbar använder ”AI” för att göra tal tydligare

Den nya Bose Smart Ultra Soundbar tar över efter sin populära föregångare, Smart Soundbar 900, som den officiella flaggskeppsmodellen bland Dolby Atmos-soundbars.

Den största skillnaden är att Ultra-modellen har ett nytt ljudläge – kallat A.I. Dialogue Mode för optimerad röståtergivning – som sägs drivas av artificiell intelligens. Ja, du läste rätt, högtalaren ska använda maskininlärning för att göra det lättare att höra dialogen!

Bose Smart Ultra Soundbar. (Foto: Bose)
Läs också Större ljudbild än från andra soundbars Smart Soundbar 900 är Boses senaste flaggskepp, med Dolby Atmos-topphögtalare – och en överraskande stor ljudbild.

Huruvida Bose kan garantera att även svenska skådespelare blir lättare att höra är okänt, men den nya soundbarmodellen finns i alla fall tillgänglig för förbeställning nu.

Nyheten kommer kort efter att Bose lanserade nya hörlurar och öronsnäckor under Ultra-namnet.

Bose Smart Ultra Soundbar: Dolby-Atmos kompatibel

Bose Smart Ultra Soundbar har en liknande högtalarkonfiguration som 900-modellen, med dedikerade Dolby Atmos-höjdkanaler (Foto: Bose)

Nykomlingen är till utseende – och storlek – mycket lik den 900-modell som vi tidigare har testat. Soundbaren finns i svart eller vitt med ett topplock i härdat glas. Precis som sin föregångare har den två dedikerade höjdkanaler för Dolby Atmos 3D-ljud (DTS:X stöds dock inte).

Förutom Dolby Atmos-uppspelning har den också Bose TrueSpace-teknik och Adaptiq-rumskorrigering som vi känner igen från föregångaren: Även om filmen eller musiken inte har ett Dolby Atmos-soundtrack, bör Truespace-tekniken ändå kunna ge ett intryck av det genom att ”mixa upp” ljudspåret.

Soundbaren har naturligtvis HDMI eARC-anslutning, men även Wi-Fi med Spotify Connect och AirPlay 2, Bluetooth och inbyggd Amazon Alexa röststyrning. Den kan också utökas med trådlösa subwoofers och surroundhögtalare från Bose-sortimentet.

Läs också Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet Om en soundbar inte ska vara en kompromiss gäller det att hålla tungan rätt i mun – och ett lite lösare tag om plånboken. Det lönar sig.

Pris och tillgänglighet

Bose Smart Ultra Soundbar är tillgänglig från 26 september och kostar 11 499 kronor. Eventuell subwoofer och surroundhögtalare tillkommer.

Vi ser fram emot att berätta om nykomlingen är värd uppgraderingen och hur den står sig mot konkurrenterna i ett test inom kort!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

Här är Bose Smart Ultra Soundbar

Smart och ljusstark 4K-projektor

Denon-receiver tar Atmos-hemmabio till medelstora rum

8K-hemmabioljud till lågpris

Yamaha lanserar nya ljudlimpor

Sonys nya högtalare är något mycket speciellt

Dirac ART tar rumskorrigering till nya höjder

Mer Atmos-ljud från Dolby

Ny Sony-förstärkare för din hemmabio

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen