Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Nordiska serier får nytt liv hos SkyShowtime

Lust, Beforeigners och Kamikaze återuppstår på SkyShowtime.

Av / 2023-03-07 - 09:00
Nordiska serier får nytt liv hos SkyShowtime

Det pågår för närvarande en omfattande kamp för globala strömningsabonnenternas gunst. En hård konkurrenssituation som bland annat lett till uppköp, fusioner – och oundvikliga nedskärningar i programutbudet.

I våras gick den gigantiska fusionen mellan Discovery och WarnerMedia igenom, och sedan dess har den nya ledningsgruppen på Warner Bros Discovery genomfört omfattande kostnadsnedskärningar; något som har gått utöver innehållet på HBO Max. Sedan sammanslagningen gick igenom har den nya ledningen (med vd David Zaslav i spetsen) tagit bort bland annat Snowpiercer, Beforeigners, Westworld och Raised by Wolves.

Läs också Nedlagd! Efter sammanslagningen tidigare i år fortsätter HBO Max sina massiva nedskärningar av innehållet på strömningstjänsten.

Här hemma kom det som en chock för den nordiska film- och seriescenen när HBO Max förra sommaren bestämde sig för att lägga ner allt lokalproducerat nordiskt innehåll. Inklusive populära serier som Lust och Beforeigners. Inte nog med att serierna inte förnyades, undan för undan har de (lite under radarn) försvunnit helt från HBO Max.

Till stor del har detta gått ut över lokalproducerade serier, från den tid HBO Nordic fanns.

Utmärkta serier som svenska Lust och Björnstad, norska Welcome to Utmark, danska Kamikaze, och norska Beforeigners (en serie som också hade en stor internationell publik).

Den norska serien “Beforeigners” fick stora framgångar på HBO Nordic (Foto: HBO Max)

Den nya affärsplanen för Warner Bros Discovery är uppenbarligen att kapa bort allt innehåll som inte genererar tillräckligt med intäkter (läs: abonnenter), minska antalet produktioner och istället investera mer (om än med en betydligt mindre total budget) på stora flaggskeppsserier som House of the Dragon och nykomlingen The Last of Us.

Läs också Positiv zombie-överraskning! Pedro Pascal tillför något uppfriskande nytt till en (relativt) utsliten genre.

Mindre, mer “obetydliga” serier läggs ner; och arkivet säljs nu till andra, lokala, strömningstjänster – som SkyShowtime!

Beforeigners (Foto:SkyShowtime)

Nykomlingen SkyShowtime meddelade tidigare i år att de har skrivit på ett större programköpsavtal med Warner Bros Discovery, vilket innebär att de får sändnings- och äganderätten till bland annat serier som:

  • Björnstad, säsong 1 (Sverige)
  • Beforeigners, säsong 1 och 2 (Norge)
  • Kamikaze säsong 1 (Danmark)
  • Lust säsong 1 (Sverige)
  • The Informant, säsong 1 (Ungern)
  • ID, säsong 1 (Finland)
  • Por H o Por B, säsong 2 (Spanien)
  • The Winner säsong 1 (Tjeckien)
  • Warszawa Warszawa säsong 1 (Polen)

 

Lust sesong 1 1
Lust (Foto: SkyShowtime)

SkyShowtime har förvärvat exklusiva europeiska rättigheter för 21 lokala serier från HBO Max, inklusive några av HBO Max mest populära och hyllade serier från regionen. Totalt ger affären SkyShowtime 168 avsnitt – över 150 timmar – av både helt nya och tidigare sända serier.

Affären, som inkluderar tre helt nya serier som har slutfört produktionen och kommer att ha sin världspremiär på SkyShowtime under 2023, påskyndar företagets produktion av  originalserier avsevärt. De nya serierna som kommer att märkas som “SkyShowtime Originals” inkluderar ID (Finland), The Winner (Tjeckien) och Warszawa (Polen).

Läs också Dalande formkurva! Norsk krimkomedi går lite vilse i sin andra säsong.

OBS! Avtalet innebär också att SkyShowtime från och med nu har rättigheterna att (eventuellt) förnya dessa serier, så att vi kan få en Beforeigners, säsong 3 eller Lust, säsong 2.

Inte minst håller vi tummarna, och tårna, att vi en dag får se Welcome to Utmark, säsong 2!

 

 

SkyShowtime bekräftar idag att de nordiska serierna Björnstad, Lust, Beforeigners, och Kamikaze kommer att finnas tillgängliga att strömma, exklusivt, från den 14 mars.

Serierna märks som SkyShowtime Exclusives.

 

Dessutom kommer två andra, välkända, serier att finnas tillgängliga att streama: Knutby (Sverige) och Welcome to Utmark (Norge).

Senare i år kommer kunder över hela Norden också att kunna streama SkyShowtime Original, ID (Finland och Sverige).

Dagens pressmeddelande säger dock inget nytt om att SkyShowtime lanserar nya säsonger av de “gamla” nordiska serierna, men det betonas att det är en möjlighet de nu har.

 

I samband med tillkännagivandet av affären sa SkyShowtimes VD Monty Sarhan:

Detta är en betydande affär för SkyShowtime som ger oss ett omedelbart fotfäste i den ursprungliga innehållssatsningen långt före schemat. Som en strömningstjänst utformad speciellt för Europa har SkyShowtime ett åtagande gentemot konsumenter på våra marknader. Lokala program är en viktig del av vår strategi och vi är glada över att få vara hem för dessa nya serier samt populära serier som har resonerat med publik över hela Norden, Central­- och Östeuropa samt Spanien.

PS! Om du inte har sett det är SkyShowtimes exklusiva gyllene gås Sheridans väldigt populära western-universum: Yellowstone, 1883 och 1923.

Läs också Här ser du Yellowstone! Serieskaparen Talyor Sherdian är bland de hetaste namnen i strömningsbranschen idag - men var (och hur) får du se alla hans eminenta serier?
Björnstad (Foto: SkyShowtime)
Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sci-fi-klassiker klar för streaming!

Premiärdatumet är klart!

MILF-trailer!

Redo för en ny omgång?

Ett gott skratt förlänger livet!

Kungen ryter igen!

De kriminellas härjningar fortsätter i Kingstown

Harry Potter-ljudböckerna får Dolby Atmos

Se den nya trailern från Förintelsen-helvetet

Hysterisk ny trailer!

Fortfarande hel-MAX?

Så här fungerar Foley och ADR till filmljud

Rulla till toppen