TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Björnstad, säsong 1

Björnen sover

HBO tar oss med på en iskall och föga tillfredsställande hockey-resa.

forfatter
Publicerad 2020-10-20 - 07:39
Karakter
Drama
Björnstad, säsong 1

Nu när allt fler aktörer slåss om tittarnas strömningspengar satsar flera av de ledande tjänsterna på mer lokalt innehåll för att locka till sig abonnenter. Netflix har släppt Störst av allt, The Rain och Ragnarok, medan HBO har kommit med Gösta och Beforeigners.

I sin tredje nordiska TV-serie baserar HBO manuset på en roman från 2016 av Fredrik Backman. Handlingen är både aktuell och intressant, men tyvärr har serien blivit en slapp och oinspirerande historia. Faktiskt mer irriterande än fängslande.

https://youtu.be/zy0RFQQti6U

Vi befinner oss definitivt i Norrland! Till en sliten avfolkningshotad småstad, som på alla sätt mest påminner om en stad mitt i de djupa skogarna från Sovjetunionens tid på 1980-talet, återvänder stadens stora son från framgångar utomlands.

Peter Andersson (Ulf Stenberg) har spelat NHL-hockey i Kanada i flera år, nu tar han med sig tonårsbarnen och frun hem till sin barndomsstad. Med sig i bagaget bär de på en familjetragedi, en händelse som har sopats under mattan.

Läs också Behöver du verkligen Disney+? I och med lanseringen av Disney+ är strömningskriget igång på allvar – men vilka abonnemang MÅSTE du ha?

Handlingen påminner i viss grad om The Way Back, där stadens stora hjälte återvänder hem för att rädda stadens förlorade idrottslag, fast Stenberg är inte lika törstig som Ben Affleck. Och medan Affleck fick i uppdrag att rädda ett misslyckat basketlag finns det bara en sport som gäller i Björnstad: HOCKEY!

Peter anställs för att träna A-laget, men inser snabbt att det är bortom all räddning, så han åtar sig i stället att träna juniorlaget och blir snabbt framgångsrik. Men sedan blir hans dotter våldtagen.

Björnstad, säsong 1 (Foto: HBO)

Björnstad behandlar en ytterst aktuell problematik med ungdomars festkultur, gråzoner om samtycke, naiva vuxna, sexuella övergrepp och inte minst efterföljande ”övergrepp” på sociala medier. Men serien misslyckas både när det gäller trovärdiga karaktärer och dramaturgi.

Det är helt okej att man har bestämt sig för att miljön ska gå i smutsiga, brungrå färger – för att verkligen betona hur dödstrist staden och tillvaron i detta ödsliga, frusna småstadshelvete är – men husen, inredningen, kläderna och frisyrerna ser märkligt nog ut som om de varit oförändrade sedan 1975. Trots att handlingen utspelas i nutid.

Det är också väldigt märkligt att NHL-spelaren (som säkert har tjänat två miljoner i månaden) bor i en gammal och förfallen kåk.

Läs också Se upp för invandrarna! Den första norska HBO-serien är ett mycket originellt koncept: en sci-fi-komedi. Och den håller delvis.

Allt detta kan sättas upp på kontot för medvetna, konstnärliga val för att förstärka/underbygga historien, desto värre är att flera av huvudpersonerna är så karikerade och orealistiska att vi blir irriterade.

Pappan till den unga hockeytalangen Kevin är en rakt igenom osympatisk psykopat-skitstövel av rang. Garanterat också ett medvetet val från författarens sida, men vi köper faktiskt inte en så fullständigt onyanserad person. Flera av karaktärernas beslut är obefogade och helt osannolika. Manuset är genomgående svartvitt och allt annat än subtilt, och flera av parallellhandlingarna blir just sådana – bihistorier som varken har sammanhang eller logik.

Då är det bättre ställt med ungdomarna, som får ut mycket av en ganska så platt dialog, men inte ens de lyckas lyfta dramat nämnvärt så att vi orkar engagera oss i dem och deras öden – det narrativa blir för konstruerat, onyanserat och långsökt.

Bjørnstad, sesong 1_9 Bjørnstad, sesong 1_7 Bjørnstad, sesong 1_6 Bjørnstad, sesong 1_4 Bjørnstad, sesong 1_3 Bjørnstad, sesong 1_2
<
>
Björnstad, säsong 1 (Foto: HBO)

Om du är die hard-hockeyfan kommer du antagligen att få viss glädje av Björnstad – för här ägnas mycket skärmtid åt rena ishockeymatcher. Välkoreograferade och spännande duster på isen, i en stad där hockey är det enda som invånarna andas och lever för – resten av handlingen är tyvärr långtifrån lika fascinerande.

Björnstad är en serie som du elegant kan hoppa över med gott samvete. 3 svaga, ytterst medelmåttiga stjärnor.

Björnstad, säsong 1 (Foto: HBO)

 

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • HBO
 • Release: 19 oktober 2020
 • Regi: Peter Grönlund
 • Med: Miriam Ingrid, Oliver Dufåker, Ulf Stenberg, Tobias Zilliacus, Aliette Opheim, Otto Fahlgren
 • Genre: Drama
 • Land: Sverige
 • År: 2020
 • Längd: 4:15
 • Betyg: 3
IMDB Rating
Beartown Crime, Drama, Thriller | February 22, 2021 (United States) Summary:
Countries: SwedenLanguages: Swedish
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vinner hon kronprinsens hjärta? Netflix släpper nu en trailer för ännu en norsk långfilm.
Dramat som fängslade en hel värld En dramatisk historia från verkligheten – men Howard lyckas aldrig höja temperaturen till kokpunkten.
Gosling vs. Evans! Bröderna Russo levererar sin version av halsbrytande spionfilm, men glömmer den mänskliga aspekten.
Se trailer för nya Star Wars-serien på Disney+ Det kommer en ny Star Wars-serie från Disney+. Se den första riktiga trailern för Andor här.
Schweizisk splatter testar ny crowdfunding-modell Mad Heidi finansieras av fans som får del av vinsten om filmen blir en framgång.
Nu kan du strömma Game of Thrones i 4K-kvalitet *UPPDATERAD* 4K-versionerna av Game of Thrones säsong 1-8 är nu tillgängliga på HBO Max
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend