Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

HBO drar ur sladden för Westworld

Efter sammanslagningen tidigare i år fortsätter HBO Max sina massiva nedskärningar av innehållet på strömningstjänsten.

Av / 2022-11-05 - 18:13
HBO drar ur sladden för Westworld

Det pågår för närvarande en omfattande kamp om de globala strömningsprenumeranterna. En hård konkurrenssituation som bland annat leder till uppköp, fusioner – och oundvikliga nedskärningar i programutbudet.

I våras gick den gigantiska fusionen mellan Discovery och Warner Media igenom, och sedan dess har den nya ledningsgruppen på Warner Bros Discovery genomfört omfattande kostnadsbesparingar; något som har påverkat innehållet på HBO Max.

Läs också Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.

I går kväll blev det känt att en av HBO:s flaggskeppsserier, Westworld, har fått yxan. Säsong 4 (som hade sitt avslutande avsnitt så sent som den 15 augusti i år) blir den sista säsongen av den fascinerande sci-fi-serien.

Serien, som hade premiär redan 2016, ger oss en skrämmande, men ändå djupt fascinerande (och ibland starkt förvirrande), inblick i en nära framtid där artificiell intelligens är på väg att spinna helt ur kontroll.

Westworld (Foto: HBO Max)

Huvudrollen under alla fyra säsongerna har spelats av en enigmatisk Evan Rachel Wood. Andra ledande roller inkluderar danska Sidse Babett Knudsen och norska Ingrid B. Berdal.

AI har stått i centrum för seriens berättelse. Steg för steg kommer forskarna allt närmare det nästan utopiska, att skapa artificiell intelligens. Sci-fi-författare har alltid varit fascinerade och bekymrade över om artificiell intelligens inte också kan utveckla känslor, empati och fri vilja – och tänk om maskinerna blir smartare än sina skapare? Dessa existentiella frågor har varit teman för klassiker som Blade Runner, A.I. , The Island, I Robot och Ex Machina.

1976 kom långfilmen Westworld med Yul Brynner och James Brolin i huvudrollerna, manuset var baserat på boken med samma namn av ingen mindre än Michael Crichton. Star Wars-regissören JJ Abrams har, baserat på Crichtons bok, fungerat som producent för en av decenniets mest fascinerande tv-serier.

 

Den kritikerrosade serien, med hela 53 Emmy-nomineringar (vi utsåg till och med den andra säsongen till årets bästa TV-serie), fick omedelbart en enorm publik, men tittarantalet har stadigt minskat; och upplevde en stor nedgång med säsong 4.

Lägg så till att Westworld har varit en dyraste serierna att producera, och det var tyvärr som upplagt för nedskärningar från en kostnadsfokuserad ledning.

I samband med beskedet att serien läggs ner uppger serieskaparna Jonathan Nolan och Lisa Joy:

Making ‘Westworld’ has been one of the highlights of our careers. We are deeply grateful to our extraordinary cast and crew for creating these indelible characters and brilliant worlds. We’ve been privileged to tell these stories about the future of consciousness – both human and beyond – in the brief window of time before our AI overlords forbid us from doing so.

En liten pik till Warner Bros alltså.

Westworld (Foto: HBO Max)

Sedan sammanslagningen gick igenom har den nya ledningsgruppen (med vd David Zaslav i spetsen) lagt ner följande serier/filmer:

Läs också Nedlagd! Den innovativa sci-fi-serien blev uppenbarligen för dyr för Warners nya ägarkonstellation.

Mest uppståndelse blev det nog när Warner bestämde sig för att dra ut sladden för Batgirl. Filmen var redan färdiginspelad och hade dittills kostat cirka 1 miljard (!) kronor. Men filmrullarna placeras nu i Warner Bros Discoverys djupaste valv – och kanske aldrig ser dagens ljus.

Så nu finns det uppenbarligen inte längre några ”heliga kor” bland programinnehållet.

Här hemma kom det som en chock för den nordiska film- och seriebranschen när HBO Max i somras, i princip, bestämde sig för att lägga ner allt lokalproducerat nordiskt innehåll. Inklusive populära serier som Beforeigners och Lust.

Läs också Dalande formkurva! Norsk krimkomedi går lite vilse i sin andra säsong.

Tråkigt att serien inte fick ett ordentligt slut, där vi kunde ha fått svar, och blivit lite klokare. Säsong 4 slutade mycket svävande. Vi tänder ett ljus för The Man in Blacks minne!

Westworld, säsong 3 (Foto: HBO)

Westworld, säsong 1

HBO

En av årets mest efterlängtade serier är minsann ingen besvikelse! Westworld kan mycket väl bli ”nästa stora” för HBO.

Läs mer

Westworld, säsong 2

Den artificiella världen expanderar – och imploderar

Den fascinerande TV-serien har kvar sina premiumkvaliteter.

Läs mer

Westworld, säsong 3

Westworld, säsong 3

Westworld lyckas förnya och förbättra sig i sin tredje säsong.

Läs mer

Westworld, säsong 4

Det är något fel med hela världen!

Efter ett långt corona-uppehåll är Westworld tillbaka på rätt spår, och går mer till sina rötter.

Läs mer
Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntan är över!

Premiär i höst!

Sci-fi-klassiker klar för streaming!

Premiärdatumet är klart!

MILF-trailer!

Redo för en ny omgång?

Ett gott skratt förlänger livet!

Kungen ryter igen!

De kriminellas härjningar fortsätter i Kingstown

Harry Potter-ljudböckerna får Dolby Atmos

Se den nya trailern från Förintelsen-helvetet

Hysterisk ny trailer!

Rulla till toppen