Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser: 1883, säsong 1

Mäktigt westernepos!

Prequel-serien till Yellowstone överträffar sin ursprungsserie.

Publicerad 2022-11-01 - 12:00
1883, säsong 1
Tor Aavatsmark

Yellowstone utspelar sig i dagens Montana och handlar om den mäktiga familjen Duttons boskapsdynasti och alla intriger, konflikter och uppenbara maktbegär.

Fakta

  • SkyShowtime
  • Release: 10 januari 2022
  • Regi: Taylor Sheridan

 

Nu bjuder serieskaparen Taylor Sheridan på Dutton-familjens fascinerande historia, framför allt deras strapatsfyllda resa när de etablerade sig i Montanas vildmark under nybyggartiden.

Vågen av immigranter från Europa till den nya världen exploderade i mitten av 1800-talet. Amerikanerna (alltså de europeiska invandrarna) har ”alltid” rest västerut för att söka lyckan. Till ett obebyggt land, bortom de stora prärieslätterna, med oanade möjligheter – men också en resa med svåra prövningar, faror och stenhårt arbete.

1883 följer familjen Dutton när de ger sig ut på sin nybyggarresa västerut, via Texas, genom de stora slätterna i mellanvästerns USA. Familjen flyr från osäkerhet och fattigdom, men har ingen aning om vad som väntar dem – varken på resan eller när de kommer fram.

Seriens huvudperson är ärkecowboyen Shea Brennan (Sam Elliott). En hårdkokt, tuff man som har råkat ut för sin beskärda del av motgångar och utmaningar. Brennan åtar sig att leda en stor grupp gröngölingar som består av tyskar och östeuropéer som ska till det förlovade landet Montana. Med på resan är familjen Dutton, ledd av James (Tim McGraw) och Margaret Dutton (Faith Hill). Deras lätt naiva, starkt romantiserande, äldsta dotter Elsa (Isabel May) får en central roll i dramat som utspelar sig.

I 1883 är Taylor Sheridan både serieskapare, manusförfattare och regissör, och han visar ännu en gång sin fina känsla för karaktärsutveckling och levande dialog, samt sin drivna blick för mänskliga prövningar och karaktärsdrivet drama.

Countrysångarparet Tim McGraw och Faith Hill ser ut som om de är födda för den här världen och gör också dugliga insatser, men de har inte seriens mest fängslande karaktärer. Det är alltid människorna som är i fokus och i 1883 är det Brennan och Elsa som är det starkaste kortet.

Elsa kommer till den här brutala världen med en romantiserad dröm om ett bättre liv och spännande äventyr. Blond och vacker, och alltid med ett sött leende på läpparna, är hon seriens länk mellan den gamla och den nya världen. Hon får snabbt lära sig att det inte bara är vackra soluppgångar och gryende romantik som definierar vilda västern, utan också mänskliga demoner.

Varje avsnitt sägs ha kostat otroliga 90 miljoner kronor – och det märks! Vilda västern är återskapat in i minsta, autentiska detalj och dramaturgi, klippning, foto och musik fulländar upplevelsen. Och när skådespelarlistan toppas av Billy Bob Thornton är vi helt sålda.

Fans av westerngenren kommer garanterat att uppskatta detta brutalt vackra epos, som även lär kunna fängsla nya generationer. 6 stabila stjärnor till en av årets mest episka serier.

Läs recensionen här

Knivskarp OLED-TV från Sony

Ny fullträff från Samsung

Spelarens våta dröm?

Rulla till toppen