Samsung Galaxy TabPro S

Imitation utan känslor

TabPro S är en framtvingad produkt.

Plus
S-AMOLED-skärm inpackad i en tunn och lätt surfplattedator som är smidig att ha med sig och som har ett komplett Windows.
Minus
Designen är inte genomtänkt och med tanke på priset är prestanda låga. Särskilt som det finns bättre alternativ som kostar lika mycket.

So ein Ding müssen wir auch haben! Så måste de ha tänkt hos Samsung när de bestämde sig för att bygga Galaxy TabPro S. Det sydkoreanska märket har nämligen redan haft flera Windows-baserade surfplattor och 2-i-1-datorer i sortimentet – inklusive Samsung Ativ Tab med Windows RT och Samsung Ativ Smart PC med Windows 8, plus flera större surfplattor med fokus på produktion – bland annat den Android-baserade Galaxy NotePRO 12.2. Men alla har kommit och gått utan att göra något större väsen av sig, och Samsung har inte heller åstadkommit mycket ståhej om Galaxy TabPro S som nästan har smugits in på marknaden i skydd av mörkret. Ingen av de ovan nämnda hybriderna har varit någon nämnvärd succé för Samsung, men marknaden för 2-i-1-datorer är ett av få områden som växer, och med tanke på att det redan finns produkter som Microsoft Surface Pro 4, nya Dell XPS 12 och Apples iPad Pro så har Samsung givetvis bestämt sig för att de också vill vara med och dela på kakan. Varför överlåta en lukrativ marknad åt konkurrenterna när man själv kan få vara med och smaka, tycks ha varit tankegången.

Galaxy TabPro S verkar dessvärre vara en produkt som har slängts ihop i en hast. Inte för att det är något direkt fel på Samsungs nya 2-i-1-dator, men det finns flera detaljer som de gott kunde ha tänkt igenom lite mer. Bara lite mer.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Namnförvirring

Om vi börjar med namnet så har Samsungs stående regel i många år varit att Galaxy är namnet på serien för Android-baserade produkter. Därför heter till exempel Samsungs nya smartklockor bara Gear S och Gear S2, i stället för Galaxy Gear S och S2, eftersom de bygger på Tizen och inte Android. Och därför hette Samsungs alla gamla Windows-baserade produkter något med Ativ.

Ativ-serien har dock lagts på hyllan för länge sedan, och eftersom Samsung för ögonblicket inte har några andra Windows-baserade mobiltelefoner, surfplattor eller liknande i sitt sortiment – och uppenbarligen inte heller har några planer på att skaffa det – har de valt att smuggla in TabPro S i Galaxy-serien, även om det alltså handlar om en renodlad Windows 10-dator. Så är den förvirringen ur vägen.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Utseende och konstruktion

Den största fördelen med TabPro S är att den är så smal och lätt, trots att den kör ett komplett Windows 10. Inte ens med det medföljande tangentbordsskyddet tar TabPro S mycket mer plats än ett A4-block, och med en vikt på under 700 gram och en tjocklek på bara 6,3 mm är datorn smidig att ha med sig.

Men fördelen är samtidigt den största nackdelen, för även om det alltså ingår ett skal med inbyggt tangentbord utan kostnad så är Samsung-enheten helt klart mer surfplatta än dator.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Surfplattan monteras fast snabbt i en smal, magnetisk ränna men kan bara stå i två olika vinklar i förhållande till tangenterna. Den ena vinkeln är för snäv, så man måste ha ett ganska så stort avstånd till tangentbordet för att kunna se skärmen ordentligt, och den andra vinkeln är för flack för att ha någon mening alls.

Konstruktionen är naturligtvis för vinglig för att kunna passa i knät, så i praktiken är det faktiskt bara på ett stadigt bord som TabPro S kan användas med tangentbordet. Lycka till med att försöka balansera alltihop om du åker i ekonomiklass i ett flygplan …

Vi måste däremot nämna att om man faktiskt lyckas hitta ett ställe där datorn står stadigt – och man kan sätta sig så att man har lagom långt avstånd till skärmen för att titta i bra vinkel in mot skärmen – så är den strålande att använda. Även om knapparna sitter tätt – och för övrigt är fyrkantiga – så är de lätta att pricka och slaglängden (skillnaden mellan tangenternas ytterlägen) är bra vilket ger en bra ergonomi.

 

Skärm och ljud

Hur som helst har TabPro S en utmärkt skärm (vilket också uppväger en smula för svårigheten när betraktningsvinkeln blir för snäv) av samma S-AMOLED-typ som Samsungs bästa mobiltelefoner – till exempel Galaxy S7 och Galaxy S7 edge.

Det betyder en skarp och ljusstark skärmbild som uppväger för att upplösningen faktiskt inte är lika hög som i rivaliserande 2-i-1-produkter som Dell XPS 12 och Surface Pro 4.

Ljudkvaliteten kan inte riktigt mäta sig med iPad Pro, som ju har högtalare som spelar i äkta stereo, men är ändå värd att nämna eftersom det finns massor av volym och tryck i alla frekvensregister.

När TabPro S sitter i den här vinkeln finns det nästan ingen anledning att använda tangentbordet, vilket gör det lite meningslöst att detta är den ena av bara två positioner.
När TabPro S sitter i den här vinkeln finns det nästan ingen anledning att använda tangentbordet, vilket gör det lite meningslöst att detta är den ena av bara två positioner.

Prestanda och konfiguration

Som våra olika benchmark-tester visar är TabPro S inte direkt något atomkraftverk. Det beror i hög grad på att den bygger på Intels Core m-familj av processorer, och resultaten ligger också i samma trakter som Dell XPS 12 som kör samma processortyp. Som jämförelse får både Lenovo Yoga 900, som bygger på Intel Core i-processor, och iPad Pro, som bygger på Apples egen A9X-processor, betydligt bättre benchmark-siffror.

Med andra ord ska man inte överbelasta sin TabPro S med alltför tunga och grafikkrävande uppgifter som videoredigering eller redigering av stora bilder. Dels för att Galaxy-datorn helt enkelt har svårt att dra för stora lass och dels för att den bara finns med 128 GB minne, varav bara knappt 90 GB över huvud taget är tillgängligt eftersom resten upptas av operativsystemet. Observera att lagringskapaciteten inte går att utöka, utom med externa diskar eller minneskort – som måste kopplas in med en adapter eftersom TabPro S precis som Apples 12-tums MacBook bara har en enda anslutning via USB-C.

Den här vinkeln är däremot för snäv, om man inte sitter på ett visst avstånd från tangentbordet.
Den här vinkeln är däremot för snäv, om man inte sitter på ett visst avstånd från tangentbordet.

Slutsats

Som vi redan har påpekat växer marknaden för 2-i-1-datorer som både är enkla att ta med sig som surfplattor men också låter användaren vara produktiv som med en bärbar dator. Förmodligen eftersom den här typen av produkt förenar det bästa av två världar, och gudarna ska veta att det är skönt att kunna dra ner på antalet elektroniska prylar man släpar runt på.

Om man ska kasta sig över en Samsung Galaxy TabPro S är vi däremot inte lika säkra på. Vill man ha en Windows-baserad 2-i-1-enhet så kostar en Microsoft Surface Pro 4 med samma grundkonfiguration (inklusive tangentbordsfodral) ungefär lika mycket, men har bland annat en mer högupplöst skärm, en möjlighet att utöka lagringsplatsen och är på det stora hela en mycket mer mångsidig maskin.

So ein Ding müssen wir auch haben! Så måste de ha tänkt hos Samsung när de bestämde sig för att bygga Galaxy TabPro S. Det sydkoreanska märket har nämligen redan haft flera Windows-baserade surfplattor och 2-i-1-datorer i sortimentet – inklusive Samsung Ativ Tab med Windows RT och Samsung Ativ Smart PC med Windows 8, plus flera större surfplattor med fokus på produktion – bland annat den Android-baserade Galaxy NotePRO 12.2. Men alla har kommit och gått utan att göra något större väsen av sig, och Samsung har inte heller åstadkommit mycket ståhej om Galaxy TabPro S som nästan har smugits in på marknaden i skydd av mörkret. Ingen av de ovan nämnda hybriderna har varit någon nämnvärd succé för Samsung, men marknaden för 2-i-1-datorer är ett av få områden som växer, och med tanke på att det redan finns produkter som Microsoft Surface Pro 4, nya Dell XPS 12 och Apples iPad Pro så har Samsung givetvis bestämt sig för att de också vill vara med och dela på kakan. Varför överlåta en lukrativ marknad åt konkurrenterna när man själv kan få vara med och smaka, tycks ha varit tankegången. Galaxy TabPro S verkar dessvärre vara en produkt som har slängts ihop i en hast. Inte för att det är något direkt fel på Samsungs nya 2-i-1-dator, men det finns flera detaljer som de gott kunde ha tänkt igenom lite mer. Bara lite mer. [caption id="attachment_63065" align="alignnone" width="1000"](Foto: Tillverkare) (Foto: Tillverkare)[/caption]

Namnförvirring

Om vi börjar med namnet så har Samsungs stående regel i många år varit att Galaxy är namnet på serien för Android-baserade produkter. Därför heter till exempel Samsungs nya smartklockor bara Gear S och Gear S2, i stället för Galaxy Gear S och S2, eftersom de bygger på Tizen och inte Android. Och därför hette Samsungs alla gamla Windows-baserade produkter något med Ativ. Ativ-serien har dock lagts på hyllan för länge sedan, och eftersom Samsung för ögonblicket inte har några andra Windows-baserade mobiltelefoner, surfplattor eller liknande i sitt sortiment – och uppenbarligen inte heller har några planer på att skaffa det – har de valt att smuggla in TabPro S i Galaxy-serien, även om det alltså handlar om en renodlad Windows 10-dator. Så är den förvirringen ur vägen. [caption id="attachment_63066" align="alignnone" width="1000"](Foto: Tillverkare) (Foto: Tillverkare)[/caption]

Utseende och konstruktion

Den största fördelen med TabPro S är att den är så smal och lätt, trots att den kör ett komplett Windows 10. Inte ens med det medföljande tangentbordsskyddet tar TabPro S mycket mer plats än ett A4-block, och med en vikt på under 700 gram och en tjocklek på bara 6,3 mm är datorn smidig att ha med sig. Men fördelen är samtidigt den största nackdelen, för även om det alltså ingår ett skal med inbyggt tangentbord utan kostnad så är Samsung-enheten helt klart mer surfplatta än dator. Surfplattan monteras fast snabbt i en smal, magnetisk ränna men kan bara stå i två olika vinklar i förhållande till tangenterna. Den ena vinkeln är för snäv, så man måste ha ett ganska så stort avstånd till tangentbordet för att kunna se skärmen ordentligt, och den andra vinkeln är för flack för att ha någon mening alls. Konstruktionen är naturligtvis för vinglig för att kunna passa i knät, så i praktiken är det faktiskt bara på ett stadigt bord som TabPro S kan användas med tangentbordet. Lycka till med att försöka balansera alltihop om du åker i ekonomiklass i ett flygplan … Vi måste däremot nämna att om man faktiskt lyckas hitta ett ställe där datorn står stadigt – och man kan sätta sig så att man har lagom långt avstånd till skärmen för att titta i bra vinkel in mot skärmen – så är den strålande att använda. Även om knapparna sitter tätt – och för övrigt är fyrkantiga – så är de lätta att pricka och slaglängden (skillnaden mellan tangenternas ytterlägen) är bra vilket ger en bra ergonomi.  

Skärm och ljud

Hur som helst har TabPro S en utmärkt skärm (vilket också uppväger en smula för svårigheten när betraktningsvinkeln blir för snäv) av samma S-AMOLED-typ som Samsungs bästa mobiltelefoner – till exempel Galaxy S7 och Galaxy S7 edge. Det betyder en skarp och ljusstark skärmbild som uppväger för att upplösningen faktiskt inte är lika hög som i rivaliserande 2-i-1-produkter som Dell XPS 12 och Surface Pro 4. Ljudkvaliteten kan inte riktigt mäta sig med iPad Pro, som ju har högtalare som spelar i äkta stereo, men är ändå värd att nämna eftersom det finns massor av volym och tryck i alla frekvensregister. [caption id="attachment_63067" align="alignnone" width="1000"]När TabPro S sitter i den här vinkeln finns det nästan ingen anledning att använda tangentbordet, vilket gör det lite meningslöst att detta är den ena av bara två positioner. När TabPro S sitter i den här vinkeln finns det nästan ingen anledning att använda tangentbordet, vilket gör det lite meningslöst att detta är den ena av bara två positioner.[/caption]

Prestanda och konfiguration

Som våra olika benchmark-tester visar är TabPro S inte direkt något atomkraftverk. Det beror i hög grad på att den bygger på Intels Core m-familj av processorer, och resultaten ligger också i samma trakter som Dell XPS 12 som kör samma processortyp. Som jämförelse får både Lenovo Yoga 900, som bygger på Intel Core i-processor, och iPad Pro, som bygger på Apples egen A9X-processor, betydligt bättre benchmark-siffror. Med andra ord ska man inte överbelasta sin TabPro S med alltför tunga och grafikkrävande uppgifter som videoredigering eller redigering av stora bilder. Dels för att Galaxy-datorn helt enkelt har svårt att dra för stora lass och dels för att den bara finns med 128 GB minne, varav bara knappt 90 GB över huvud taget är tillgängligt eftersom resten upptas av operativsystemet. Observera att lagringskapaciteten inte går att utöka, utom med externa diskar eller minneskort – som måste kopplas in med en adapter eftersom TabPro S precis som Apples 12-tums MacBook bara har en enda anslutning via USB-C. [caption id="attachment_63068" align="alignnone" width="1000"]Den här vinkeln är däremot för snäv, om man inte sitter på ett visst avstånd från tangentbordet. Den här vinkeln är däremot för snäv, om man inte sitter på ett visst avstånd från tangentbordet.[/caption]

Slutsats

Som vi redan har påpekat växer marknaden för 2-i-1-datorer som både är enkla att ta med sig som surfplattor men också låter användaren vara produktiv som med en bärbar dator. Förmodligen eftersom den här typen av produkt förenar det bästa av två världar, och gudarna ska veta att det är skönt att kunna dra ner på antalet elektroniska prylar man släpar runt på. Om man ska kasta sig över en Samsung Galaxy TabPro S är vi däremot inte lika säkra på. Vill man ha en Windows-baserad 2-i-1-enhet så kostar en Microsoft Surface Pro 4 med samma grundkonfiguration (inklusive tangentbordsfodral) ungefär lika mycket, men har bland annat en mer högupplöst skärm, en möjlighet att utöka lagringsplatsen och är på det stora hela en mycket mer mångsidig maskin.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung Galaxy TabPro S
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Windows 10 Home
 • 2,2 GHz 6:e generations Intel Core m3-6Y30 processor
 • 4 GB RAM, 128 GB SSD
 • 12-tums Full HD+, 2160 x 1440 (216 ppi)
 • USB-C, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.1, NFC
 • 290,3 x 198,8 x 6,3 mm (surfplatta)
 • 693 g (surfplatta)
 • 5200 mAh batteri

 

Prestanda

 • Geekbench 3: 2 277 (single-core), 4 522 (multi-core)
 • Browsermark: 2 620 (Edge)
 • 3DMark 11: 821
Pris: 12000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
Klipsch Cornwall III

Livlig 60-åring

Klipschs stora högtalare spelar förvånansvärt fräscht och levande för att vara 60 år gamla.

grupptest
5 gaming-tangentbord

Fingret på avtryckaren

Flygplansmaterial och topptrimmad finmekanik är vad som krävs för att komma segrande ur striden på skärmen. Vi har fingrat på fem av de bästa mekaniska tangentborden för spel.

MWC 2019: 5G revolutionerar allt – fast inte din mobil!

Analys: Tillverkarna missar poängen med de första lanseringarna av 5G-telefoner på årets stora mobilmässa.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.