annons
annons
annons

Test av Denon Envaya

Solid och bombastisk

En rejäl pjäs med en bas som en kanon vilket kan bli lite överväldigande i längden.

Ljud & Bild tycker

  • Mycket välbyggd och förtroendeingivande. Stora ljudresurser och imponerande bas. Har de flesta finesser man behöver.

  • Lite väl tung att släpa med sig för att vara en resehögtalare. Basen dominerar ljudet lite väl mycket. Kräver specialladdare.

annons

Denons högtalare är den största i testet och definitivt den tyngsta. Ett drygt kilo är lite väl mycket om man försöker resa lätt. Men å andra sidan är den platt vilket kan göra att den passar bättre i bagaget än en tjock rund högtalare. Den känns extremt solid med bra kvalitet på plasten och ett metallgaller i fronten. Tyget innanför kan bytas ut och fyra färger medföljer. Trycker man på baksidans urgröpning fälls ett stort stöd ut som gör att högtalaren står stabilt.

Ovansidan har rejäla knappar för att välja källa, kontrollera volymen och aktivera Bluetooth. Har man en mobil med NFC är det bara att nudda den vid högtalaren för att koppla ihop dem. Man kan även ta ut ström från USB-kontakten för att ladda sin mobil om den håller på att ta slut på utflykten. Den enda funktion vi saknar är högtalartelefon. Batteriet håller länge men det är synd att man inte kan använda en vanlig micro-USB-sladd för att ladda, utan måste ha med sig den speciella laddaren.

Det första som slår en när man sätter igång musiken är vilken enorm kraft den har för en så förhållandevis liten högtalare. Envaya har bra volymresurser men framför allt en bas som inte borde vara möjlig. Trots det är det inget fel på resten av ljudet utan mellanregistret återger röster bra och diskanten är inte vass. Men tyvärr drunknar det mesta av nyanserna i musiken så fort det finns någon bas. Om man inte har möjlighet att justera equalizern i ljudkällan begränsar det därför musikvalet.

Slutsats
Är man beredd att offra lite annat i packningen och stoppa ned Envaya så kommer man definitivt ha det tyngsta ljudet på semestern. Ljudet är mycket bra men drunknar lite i den bombastiska basen. Högtalaren är rejäl och välbyggd och har ett praktiskt stöd samt att man kan välja färg på fronten efter humör. Hanteringen är bra och tack vare NFC är det lätt att koppla ihop den med mobilen. Vill man bli kung på strandfesten så är det Envaya man ska ha med sig.

Fakta

  • Anslutningar: 3,5 mm in, BT, aptX, NFC
  • Batteri: Ca 10 timmar, mobilladdning
  • Finesser: Utbytbara färgfronter
  • Storlek: 255 x 141 x 48 mm
  • Vikt: 1300 gram
Tillverkare:
Denon
Pris:
1.900,-
Importör:
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .