data-srcset
8 trådlösa resehögtalare

Bästa bärbara högtalarna

Trådlösa högtalare som lätt följer med i väskan och bjuder på musikunderhållning även utomhus eller på resan.

På sommaren och semestern uppstår ett unikt problem för musikälskaren. Man sitter på stranden med kompisarna, i parken med familjen eller på balkongen på hotellet och vill lyssna på musik tillsammans. Att dela på hörlurarna går inte om man är fler än två och att dra upp volymen på mobilens högtalare tills det skräller blir ingen glad av. Här finner nischprodukten trådlösa batteridrivna högtalare verkligen sitt existensberättigande. Har man väl provat så vill man inte vara utan dem.

Högtalarna kopplas till mobiltelefonen, surfplattan eller den bärbara datorn med Bluetooth. Efter att ha parat ihop dem så går allt ljudet till högtalaren och det är bara att sätta igång musiken. Många av dem kan dessutom användas som högtalartelefon så att flera kan prata med den som ringer. Några av dem med större batterier kan dessutom dela med sig av strömmen om mobiltelefonens batterimätare börjar blinka rött när man är långt från närmaste eluttag.

Förra året testade vi lite större modeller som har bättre förutsättningar att ge ett riktigt bra ljud. Men i år bestämde vi oss för att högtalarna verkligen skulle vara portabla. Alltså inte ta upp för mycket plats i väskan eller väga för mycket. För vår erfarenhet är att man ibland helt enkelt inte tycker att det är värt besväret. Många av högtalarna i det här testet är så små de kan bli utan att batteritiden blir lidande och ligger i en prisklass där de håller för stötar och har en ljudkvalitet som är över medel.

 

TRÅDLÖS ORDLISTA

Bluetooth – En trådlös standard för att kommunicera på kortare avstånd, vanligen upp till 10 meter. Ett praktiskt sätt att koppla ihop mobilen med trådlösa hörlurar eller högtalare. Senare versioner ger inte bättre ljudkvalitet men kan ge bättre batteritid.

NFC – Near Field Communication. Ett enkelt sätt för apparater att kunna kommunicera utan att man behöver göra något annat än att röra dem vid varandra. För Bluetooth-enheter slipper du söka eller knappa in lösenord. De flesta nyare smartmobiler utom iPhone stöder NFC.

aptX – En kompressionsstandard lämplig för trådlöst ljud som ger bättre ljudkvalitet än vanlig Bluetooth. Både ljudkällan (mobilen) och mottagaren (högtalaren) måste stödja aptX. Mobiler som stöder tekniken är bland annat HTC One, LG:s toppmodeller, de senaste Samsung Galaxy- och Sony Xperia-modellerna.

annons

 

annons

TESTKRITERIER

Vi satte snäva kriterier för vad som skulle få kallas resehögtalare. De skulle inte vara så små att de går ner i fickan för då ger de inte tillräckligt bra ljud. Men de skulle inte vara så stora eller tunga att man tvekar att låta dem ta plats i väskan. Dessutom skulle de så klart ha batteridrift och kunna kopplas till smartmobilen med Bluetooth. För att kunna göra rättvisa jämförelser satte vi dessutom ett priskrav runt 1 500 kronor. Det sorterar bort de sämsta högtalarna utan att det för den sakens skull blir orimligt dyrt.

Ska man ha med sig produkten så måste den tåla att skaka runt i en väska. Vi bedömde därför byggkvalitet och stabilitet extra hårt. Användbarheten bedömdes utefter hur lätt det var att koppla in till mobiltelefonen och om knappar och reglage var begripliga. Slutligen spelade vi ett brett urval av musik av bra teknisk kvalitet och bedömde ljudkvaliteten. Slutbetyget är ett övergripande omdöme som även väger in priset.

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Produkter i testet
 data-srcset
En rejäl pjäs med en bas som en kanon vilket kan bli lite överväldigande i längden.

Denons högtalare är den största i testet och definitivt den tyngsta. Ett drygt kilo är lite väl mycket om man försöker resa lätt. Men å andra sidan är den platt vilket kan göra att den passar bättre i bagaget än en tjock rund högtalare. Den känns extremt solid med bra kvalitet på plasten och ett metallgaller i fronten. Tyget innanför kan bytas ut och fyra färger medföljer. Trycker man på baksidans urgröpning fälls ett stort stöd ut som gör att högtalaren står stabilt.

Ovansidan har rejäla knappar för att välja källa, kontrollera volymen och aktivera Bluetooth. Har man en mobil med NFC är det bara att nudda den vid högtalaren för att koppla ihop dem. Man kan även ta ut ström från USB-kontakten för att ladda sin mobil om den håller på att ta slut på utflykten. Den enda funktion vi saknar är högtalartelefon. Batteriet håller länge men det är synd att man inte kan använda en vanlig micro-USB-sladd för att ladda, utan måste ha med sig den speciella laddaren.

Det första som slår en när man sätter igång musiken är vilken enorm kraft den har för en så förhållandevis liten högtalare. Envaya har bra volymresurser men framför allt en bas som inte borde vara möjlig. Trots det är det inget fel på resten av ljudet utan mellanregistret återger röster bra och diskanten är inte vass. Men tyvärr drunknar det mesta av nyanserna i musiken så fort det finns någon bas. Om man inte har möjlighet att justera equalizern i ljudkällan begränsar det därför musikvalet.

Slutsats
Är man beredd att offra lite annat i packningen och stoppa ned Envaya så kommer man definitivt ha det tyngsta ljudet på semestern. Ljudet är mycket bra men drunknar lite i den bombastiska basen. Högtalaren är rejäl och välbyggd och har ett praktiskt stöd samt att man kan välja färg på fronten efter humör. Hanteringen är bra och tack vare NFC är det lätt att koppla ihop den med mobilen. Vill man bli kung på strandfesten så är det Envaya man ska ha med sig.

Denon Envaya white without front Denon Envaya white with phone Denon Envaya white top
<
>
Betyg
 • Anslutningar: 3,5 mm in, BT, aptX, NFC
 • Batteri: Ca 10 timmar, mobilladdning
 • Finesser: Utbytbara färgfronter
 • Storlek: 255 x 141 x 48 mm
 • Vikt: 1300 gram
Pris: 1900 kr
PlusMycket välbyggd och förtroendeingivande. Stora ljudresurser och imponerande bas. Har de flesta finesser man behöver.
MinusLite väl tung att släpa med sig för att vara en resehögtalare. Basen dominerar ljudet lite väl mycket. Kräver specialladdare.
 data-srcset
Med sitt stora och klara ljud är X33 är beviset på att större inte alltid är bättre.

Sony SRS-X33Förra generationens storebror SRS-X5 imponerade stort på oss, så i år är det dags att se om den mer portabla versionen lever upp till förväntningarna. X33 är mindre än hälften så stor och uppfyller mer än nog våra krav på att vara praktisk att ta med sig. Den känns byggd som en pansarvagn men med metallgallren för högtalarelementen och den gummiaktiga ytan är den elegantare än så. Kanterna är rundade för att göra den mjukare i formen och den kan fås i rött, blått, vitt eller svart.

Förra generationens blanka yta som drog till sig fingeravtryck är borta så man behöver inte längre torka av knapparna. De är väl placerade och det är ingen tvekan om vad de gör, samt att lysdioder visar status. Tack vare stöd för NFC är det enkelt att koppla ihop den med mobilen, men annars finns även manuell parning. Ringer någon som alla vill prata med finns högtalartelefon så att man kan hålla konferenssamtal. Baksidan har en Aux-ingång samt en laddningskontakt av micro-USB typ.

Då elementen av förklarliga skäl inte kan vara så stora så var vi lite skeptiska till hur X33 skulle låta. Vi blev därför riktigt förtjusta när vi drog igång musiken. Den levererar ett förvånansvärt stort och klart ljud och man kan faktiskt dra upp volymen riktigt högt utan att det låter illa. Dock måste den följa fysikens lagar så man får inte samma djupbas som med Envaya. Men basen finns där och är tillräckligt rapp. På det hela taget hade vi svårt att hitta någon musikgenre som lät dåligt.

Slutsats
Förra året utsåg vi SRS-X5 till årets bästa bärbara trådlösa högtalare. Och även i år när vi går ned en storlek till 3-serien så fortsätter vi att bli imponerade av Sonys ljudingenjörer. På något sätt har de lyckats att få även denna lilla högtalare att spela både kraftfullt och kontrollerat. Däremot ska man inte vänta sig någon pumpande bas. Då får man köpa en större högtalare. Men vill man ha en liten och smidig högtalare som är lätt att använda och som spelar de flesta musikstilar med bravur så är X33 utmärkt.

Sony SRS X33 lifestyle hand

Sony SRS X33 blue slant

annons
Betyg
 • Anslutningar: 3,5 mm in, BT 3.0, NFC
 • Batteri: Ca 12 timmar
 • Finesser: Högtalartelefon
 • Storlek: 185 x 60 x 59 mm
 • Vikt: 730 gram
Pris: 1600 kr
PlusUtmärkt kvalitetskänsla och lagom storlek för utflykten. Lätt hantering och bra funktioner. Strålande ljud för att vara en så liten högtalare.
MinusStöder inte längre aptX-standarden utan bara den ovanliga LDAC. Kan inte ladda mobilen.
 data-srcset
Monster Superstar Backfloat
Den stora överraskningen är inte de oväntade volymresurserna utan att den flyter i vatten.
 data-srcset
Philips BT6000
Philips väderskyddade högtalare har ett bra format och är mycket enkel att använda.
 data-srcset
SMS Audio Portable Wireless Speaker
Djärv design och rapstjärnor på kartongen ger tyvärr inte bättre ljud än så här.
 data-srcset
LG Music Flow H4
H4 kan tas med på resan men det märks att den är gjord för att användas i hemnätverket.
 data-srcset
Bose Soundlink Colour
En färgglad och enkel högtalare som låter okej men vi saknar konkurrenternas finesser.
 data-srcset
JBL Charge 2+
Imponerande förbättring av förra årets modell och nu en av favoriterna i testet.

  Alternativ till 8 trådlösa resehögtalare

  JBL Boombox 2 SPREAD

  Perfekt balans mellan fest och finess

  JBL Boombox 2 har definitivt tillräckligt med kraft för att plåga folk i parken. Den låter dessutom förvånansvärt bra.

  Friends go partying on the beach

  Partyljud vid poolen

  Sju förslag på högtalare som gör din hemester mycket trevligare.

   data-srcset

  Osötad sanning från DALI

  DALI har överfört erfarenheterna från sina användarvänliga aktiva högtalare till den högsta nivån. Det är förvånansvärt lyckat.

   data-srcset

  Ljudet som krossar konkurrenterna

  Bowers & Wilkins övertygar stort med ljudet i sin senaste trådlösa högtalare, Formation Wedge.

   data-srcset

  Lekfullt IKEA-disco

  Årets roligaste högtalarpaket med discolampor bygger du ihop precis som du själv vill.