TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Sony SRS-X33

Stort ljud i litet format

Med sitt stora och klara ljud är X33 är beviset på att större inte alltid är bättre.

forfatter
Publicerad 2015-06-27 - 05:00
L&B tycker
Utmärkt kvalitetskänsla och lagom storlek för utflykten. Lätt hantering och bra funktioner. Strålande ljud för att vara en så liten högtalare.
Stöder inte längre aptX-standarden utan bara den ovanliga LDAC. Kan inte ladda mobilen.
Specifikationer
  • Anslutningar: 3,5 mm in, BT 3.0, NFC
  • Batteri: Ca 12 timmar
  • Finesser: Högtalartelefon
  • Storlek: 185 x 60 x 59 mm
  • Vikt: 730 gram

Sony SRS-X33Förra generationens storebror SRS-X5 imponerade stort på oss, så i år är det dags att se om den mer portabla versionen lever upp till förväntningarna. X33 är mindre än hälften så stor och uppfyller mer än nog våra krav på att vara praktisk att ta med sig. Den känns byggd som en pansarvagn men med metallgallren för högtalarelementen och den gummiaktiga ytan är den elegantare än så. Kanterna är rundade för att göra den mjukare i formen och den kan fås i rött, blått, vitt eller svart.

Förra generationens blanka yta som drog till sig fingeravtryck är borta så man behöver inte längre torka av knapparna. De är väl placerade och det är ingen tvekan om vad de gör, samt att lysdioder visar status. Tack vare stöd för NFC är det enkelt att koppla ihop den med mobilen, men annars finns även manuell parning. Ringer någon som alla vill prata med finns högtalartelefon så att man kan hålla konferenssamtal. Baksidan har en Aux-ingång samt en laddningskontakt av micro-USB typ.

Då elementen av förklarliga skäl inte kan vara så stora så var vi lite skeptiska till hur X33 skulle låta. Vi blev därför riktigt förtjusta när vi drog igång musiken. Den levererar ett förvånansvärt stort och klart ljud och man kan faktiskt dra upp volymen riktigt högt utan att det låter illa. Dock måste den följa fysikens lagar så man får inte samma djupbas som med Envaya. Men basen finns där och är tillräckligt rapp. På det hela taget hade vi svårt att hitta någon musikgenre som lät dåligt.

Slutsats
Förra året utsåg vi SRS-X5 till årets bästa bärbara trådlösa högtalare. Och även i år när vi går ned en storlek till 3-serien så fortsätter vi att bli imponerade av Sonys ljudingenjörer. På något sätt har de lyckats att få även denna lilla högtalare att spela både kraftfullt och kontrollerat. Däremot ska man inte vänta sig någon pumpande bas. Då får man köpa en större högtalare. Men vill man ha en liten och smidig högtalare som är lätt att använda och som spelar de flesta musikstilar med bravur så är X33 utmärkt.

Sony SRS X33 lifestyle hand

Sony SRS X33 blue slant

Också i detta test:

Denon Envaya

Solid och bombastisk

En rejäl pjäs med en bas som en kanon vilket kan bli lite överväldigande i längden.

Mycket välbyggd och förtroendeingivande. Stora ljudresurser och imponerande bas. Har de flesta finesser man behöver.
Lite väl tung att släpa med sig för att vara en resehögtalare. Basen dominerar ljudet lite väl mycket. Kräver specialladdare.

Monster Superstar Backfloat

Musik för poolen

Den stora överraskningen är inte de oväntade volymresurserna utan att den flyter i vatten.

Väldigt bra storlek och vikt för att enkelt kunna tas med. Förutom att kunna spolas med vatten flyter den faktiskt. Spelar högre än man kunde tro.
Saknar både NFC för enkel hopkoppling och aptX för bättre ljudkvalitet. Klarar inte riktigt av sin egen toppvolym utan att ge distorsion.

Philips BT6000

Snygg och praktisk

Philips väderskyddade högtalare har ett bra format och är mycket enkel att använda.

Enklare kontroller än så här kan man knappast få. Klarar av regnstänk. Bra byggkvalitet och lagom storlek för att ta med sig.
Har inte aptX för bättre ljudkvalitet. Har inte samma volymresurser som vissa konkurrenter. Låter tamt med bastung musik.

SMS Audio Portable Wireless Speaker

Klen och krånglig

Djärv design och rapstjärnor på kartongen ger tyvärr inte bättre ljud än så här.

Alla finesser man kan behöva. Enkel inkoppling med NFC. Standardkontakt för laddning är praktiskt.
Överlastad med knappar och onödiga inställningar. Har alldeles för dålig bas för den förmodade målgruppen. Klarar inte hög volym.

LG Music Flow H4

Flexibel mångsysslare

H4 kan tas med på resan men det märks att den är gjord för att användas i hemnätverket.

Kan kopplas till LG:s multiroom-system när man är hemma och kör då Wifi. Många fiffiga funktioner i hemmanätverket.
Funktionerna är inte speciellt anpassade för att ha den med sig utanför hemmet. Saknar kraft för att spela engagerande på egen hand.

Bose Soundlink Colour

Enkel och lekfull

En färgglad och enkel högtalare som låter okej men vi saknar konkurrenternas finesser.

Ovanligt färgglatt och somrigt utseende för att vara Bose. Riktigt bra ljudkvalitet. Enkel att använda.
Kan inte ladda mobiltelefonen. Kan inte användas som högtalartelefon. Inget stöd för vare sig NFC för enklare inkoppling eller aptX för bättre ljud.

JBL Charge 2+

Så mycket bättre

Imponerande förbättring av förra årets modell och nu en av favoriterna i testet.

Utmärkt ljud med imponerande kraftfull bas. Vattentålig och solitt konstruerad. Tillräcklig laddningsström även för surfplattor.
Ljudbilden inte lika öppen som referenshögtalaren. Saknar NFC för enklare inkoppling och aptX för klarare ljud.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Soundbar från... Porsche? Se upp, Sonos och Samsung! Porsches nya soundbar är precis runt hörnet.
Liten partyhögtalare som gör det mesta rätt Med Sony XG300 blir det bra stämning på trädgårdsfesten, utan att du behöver oroa dig för klagomål från grannarna.
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
Marshall förnyar sina trådlösa högtalare Uppdatering av Acton, Stanmore och Woburn.
Den trådlösa favoriten får en efterlängtad funktion KEF LSX II blir ännu bättre och ännu mer praktiska.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend