annons
annons

Naim Nait 5Si

Dynamit-dynamik

Naims lilla 5Si spelar så det ryker! Med den här blir du kung på dansgolvet!

Enastående engagerande förstärkare med tryck. Det sprutar av liv och dynamik, som ett permanent fyrverkeri.
Saknar en smula finess och det är ont om anslutningar.

Glöm watt. Sådant gäller inte för Naim. Nait 5Si trotsar nästan fysikens lagar genom att spela som en fullvuxen muskelförstärkare, hur högt du än spelar. Naims förstärkare är nämligen kända för sitt sagolikt rytmiska driv och sin dynamik, och Nait 5Si är inget undantag.

Naim är också kända för att vara kräsna när det gäller nätdelar. Lyckas de inte bygga en som är tillräckligt bra och får plats i kabinettet så gör de lika gärna en separat strömförsörjning. Det har de inte gjort här, men lyfter du på locket så ser du nästan inget annat än en gedigen transformator. Som ser ut som om en den är gjord för en 200-wattare, inte en 60-wattare.

 

Få ingångar

Har du en skivspelare? Då behöver du en separat phono-förstärkare, för här finns det bara fyra ingångar. Ingen av dem för skivspelare. Men det finns en DIN-kontakt, som har separat jord som minskar bruset ytterligare. Den kräver dock en specialkabel från Naim, plus att den andra komponenten, till exempel en nätverksspelare eller CD-spelare, också har DIN-kontakter.

Precis som Audiolabs och Arcams kandidater är Nait 5Si lekande lätt att sköta. Högtalarterminalerna sitter praktiskt nog infällda på baksidan, men är lite för grunda för att långa banankontakter ska sitta optimalt.

Väldigt få ingångar och Naims DIN-kontakter som kräver specialkablar.  (Foto: Tillverkare)
Väldigt få ingångar och Naims DIN-kontakter som kräver specialkablar. (Foto: Tillverkare)

Ljudet

Här finns det lyckligtvis inte mycket att klaga på. Åtminstone inte om du gillar baskontroll, för det får du gott om här.

Naims lilla förstärkare har järnkoll på basen och den sällsynta förmågan att få små högtalare att låta som stora. Den har inte samma varma röståtergivning som Audiolab 8300A och Hoziers sångröst är lite tunnare, men sätt på Daft Punk så ändrar sig stämningen direkt. Då visar sig förstärkarens enastående driv, med god hjälp av en avgrundsdjup och dynamisk bas som få andra förstärkare i den här klassen kan uppvisa maken till.

Men det är inte bara basen det sprutar om, den dynamiska kontrasten gör sig påmind i hela frekvensregistret. Adeles röst är kristallklar och i Beethoven-inspelningarna sprudlar det verkligen om orkestern.

 

Vår åsikt

Ska vi klaga på något så måste det vara att vi saknar lite finess. Sådant får du mer av med Yamaha- och Pioneer-förstärkarna, som också har fler ingångar du kan använda. Somliga kommer att tycka att de få ingångarna är en begränsning. Med bara lite bättre transparens och finess hade Naim Nait 5Si varit helt perfekt. Men tråkig blir den aldrig.

Glöm watt. Sådant gäller inte för Naim. Nait 5Si trotsar nästan fysikens lagar genom att spela som en fullvuxen muskelförstärkare, hur högt du än spelar. Naims förstärkare är nämligen kända för sitt sagolikt rytmiska driv och sin dynamik, och Nait 5Si är inget undantag. Naim är också kända för att vara kräsna när det gäller nätdelar. Lyckas de inte bygga en som är tillräckligt bra och får plats i kabinettet så gör de lika gärna en separat strömförsörjning. Det har de inte gjort här, men lyfter du på locket så ser du nästan inget annat än en gedigen transformator. Som ser ut som om en den är gjord för en 200-wattare, inte en 60-wattare.  

Få ingångar

Har du en skivspelare? Då behöver du en separat phono-förstärkare, för här finns det bara fyra ingångar. Ingen av dem för skivspelare. Men det finns en DIN-kontakt, som har separat jord som minskar bruset ytterligare. Den kräver dock en specialkabel från Naim, plus att den andra komponenten, till exempel en nätverksspelare eller CD-spelare, också har DIN-kontakter. Precis som Audiolabs och Arcams kandidater är Nait 5Si lekande lätt att sköta. Högtalarterminalerna sitter praktiskt nog infällda på baksidan, men är lite för grunda för att långa banankontakter ska sitta optimalt. [caption id="attachment_58354" align="alignnone" width="1000"]Väldigt få ingångar och Naims DIN-kontakter som kräver specialkablar.  (Foto: Tillverkare) Väldigt få ingångar och Naims DIN-kontakter som kräver specialkablar. (Foto: Tillverkare)[/caption]

Ljudet

Här finns det lyckligtvis inte mycket att klaga på. Åtminstone inte om du gillar baskontroll, för det får du gott om här. Naims lilla förstärkare har järnkoll på basen och den sällsynta förmågan att få små högtalare att låta som stora. Den har inte samma varma röståtergivning som Audiolab 8300A och Hoziers sångröst är lite tunnare, men sätt på Daft Punk så ändrar sig stämningen direkt. Då visar sig förstärkarens enastående driv, med god hjälp av en avgrundsdjup och dynamisk bas som få andra förstärkare i den här klassen kan uppvisa maken till. Men det är inte bara basen det sprutar om, den dynamiska kontrasten gör sig påmind i hela frekvensregistret. Adeles röst är kristallklar och i Beethoven-inspelningarna sprudlar det verkligen om orkestern.  

Vår åsikt

Ska vi klaga på något så måste det vara att vi saknar lite finess. Sådant får du mer av med Yamaha- och Pioneer-förstärkarna, som också har fler ingångar du kan använda. Somliga kommer att tycka att de få ingångarna är en begränsning. Med bara lite bättre transparens och finess hade Naim Nait 5Si varit helt perfekt. Men tråkig blir den aldrig.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Naim Nait 5Si
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Effekt: 2 x 60 watt i 8 ohm
  • Ingångar: 4 analoga
  • Utgångar: 1 + hörlursuttag
  • DAC: Nej
  • Skivspelaringång: Nej
Pris: 14000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-