: 8 integrerade förstärkare

Euforiska förstärkare

I det här testet konstaterar vi att förstärkaren betyder mer för ljudet än många kanske tror.

En bra förstärkare är nyckeln till ett bra ljud. Så länge man har en bra ljudkälla kan en fin förstärkare göra underverk för alla som vill att det ska låta ännu bättre.

Här testar vi åtta stereoförstärkare som har lite olika egenskaper men en sak gemensamt: de ger dig ett mycket bättre ljud, utan att det kostar skjortan.

En gång i tiden värderades förstärkare efter hur mycket och stabil effekt de gav ifrån sig och om de hade tillräckligt med inkopplingar för alla ljudkällor. Men precis som alltid fanns det några som inte kunde låta bli att gå ett steg till. De hävdade att de hörde skillnader på ljudkvaliteten i förstärkare som hade andra radiorör (som alla hade på den tiden). Ljudet var öppnare, mellanregistret varmare och basen mer väldefinierad.

Struntprat, tyckte de som tyckte annorlunda – och det var majoriteten.

De fick god hjälp på 70-talet, efter transistorrevolutionen, av Peter Walker på engelska Quad. Som hade konstruerat den kanske bästa högtalaren i världen på den tiden, Quad ESL 57, men som också gjorde förstärkare till den. Walker ansåg att en förstärkare skulle bete sig som en kabel. Fast med förstärkning. Mer hokus-pokus än så var det inte.

Så länge man undvek brus och förvrängning var det bara att skala upp ljudet till högtalarna, så var allt bra. Sanningen är att Walker visste bättre, och han fortsatte att förbättra sina förstärkare på flera områden för att få ut ett ännu bättre ljud ur de krävande Quad-högtalarna,

 

Integrerad förstärkare

Sedan dess har det passerat miljarder och åter miljarder elektroner genom förstärkare, och bilden har blivit betydligt mer nyanserad. Bättre material, bättre mätutrustning och bättre komponenter har gjort det möjligt bygga mycket bättre förstärkare – mycket billigare. I dag kan en förstärkare för 3 000 kronor låta praktfullt med ett par bra högtalare. En för 10 000 kan tillföra mer muskler och öppna upp ljudbilden som ladugårdsdörrar på vid gavel. Och satsar man ännu mer pengar så kan man klämma ut ytterligare ljudkvaliteter ur anläggningen.

I det här testet har vi plockat ut nya integrerade förstärkare som kostar lite mer men som också klarar lite mer. Bättre komponenter, större nätdelar och noggrann optimering av kretsarna ger ett ännu bättre ljud och mer stabil effekt. Precis som receptet på en bra förstärkare är formulerat inuti varje ingenjörs huvud.

 

Så testade vi

Alla testdeltagarna kopplades in till Marantz nätverksspelare NA8005 som ljudkälla. Den matade vi med musik från Tidals HiFi-abonnemang, eftersom vi anser att det låter bättre än Spotify.

Förstärkarna med inbyggd DAC testade vi även med digitala signaler, och genom att ställa in volymen på samma nivå på alla med hjälp av ”pink noise”-mätning kunde vi eliminera risken för att någon testdeltagare skulle låta ”bättre” bara för att musiken lät något högre.

För att verkligen sätta förstärkarna på prov koppla vi dem till Focals nya highend-högtalare Sopra 2 som kostar 126 000 kronor och är en av de bästa vi har hört på länge. Låter det bra med den så låter det bra med alla högtalare.

Spellista
Adele – Hello
Hozier – Take Me to Church
Daft Punk – Lose Yourself to Dance
Leif Ove Andsnes – The Beethoven Journey, Concerto for Piano and Orchestra No. 1 in C major
Spellistan på Tidal: kortlink.no/x3t

 

Tre tips

Watt och sånt
Effekt är som hästkrafter. Den är bara en siffra om den inte sätts i rätt sammanhang. Det är med andra ord inte så lätt att veta om man behöver 50 eller 150 watt. En bra utgångspunkt är att bestämma sig för hur högt man behöver spela, hur stort rummet är och hur hög verkningsgrad högtalaren har. Fråga i butiken. En högtalare med en känslighet på 85 dB och 4 ohms impedans suger betydligt mer kraft ur förstärkaren än en annan med 90 dB:s känslighet och 8 ohms impedans.

Behöver du DAC?
Fler och fler digitala ljudkällor innebär att behovet för digitala ingångar ökar. Många förstärkare har en inbyggd digitalomvandlare (DAC) som klarar alla digitala ljudkällor. Och stöder högupplösta ljudkällor (24 bitar och minst 96 kHz-upplösning) via någon av de digitala ingångarna. Till exempel USB-porten, som man kopplar till laptopen när man använder Spotify eller Tidal som källa i musikanläggningen. DAC går också att köpa utan förstärkare, för dem som föredrar flexibiliteten som separata komponenter innebär.

Skivspelaringång
När CD-försäljningen tog fart försvann skivspelarinkopplingen från förstärkarna. Nu är den på väg tillbaka eftersom LP-försäljningen växer. Tillhör du dem som snurrar vinyl så är det en god idé att ta reda på vilket slags skivspelaringång förstärkaren har. Det vanligaste är ingång för spelare med MM-pickup (Moving Magnet) men vissa har även för MC (Moving Coil). Garvade entusiaster föredrar separata skivspelarförstärkare men för de allra flesta räcker den inbyggda gott och väl.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Behärskad elegans

Från Arcam kommer A29, ett lovande kraftverk som tyvärr har en lite för ”stiff upper lip” för vår smak.

Ljud & Bild tycker

Rikligt med kraft och en välkontrollerad, neutral klangbalans präglar den här ”snusförnuftiga” förstärkaren som dessutom har gott om ingångar.
Rent dynamiskt är detta inte den mest sprudlande och engagerande vi har hört, och den bleknar lite jämfört med konkurrenterna.
 • Effekt: 2 x 80 watt i 8 ohm
 • Ingångar: 6 analoga
 • Utgångar: 1 + hörlursuttag
 • Skivspelaringång: MM
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 14300 kr

Arcam har alltid haft ett gott rykte om sig att bygga välljudande förstärkare för både stereo och surround, och även fina signalkällor. På sistone har det engelska märket fått kanadensiska JAM som ägare, men produkterna utformas och byggs fortfarande i Cambridge.

A29 kommer från toppserien FMJ och har en klassisk Arcam-design med ett litet kabinett och strama linjer utan onödig kosmetik. Byggkvaliteten är fin, men framstår också som en smula ordinär jämfört med exempelvis grannen Cambridge Audio. När vi lyfter förstärkaren på plats i stereohyllan har den dock en förtroendeingivande vikt och känsla av stabilitet. Och tack vare ett djup på bara 27,5 centimeter tar den enkelt plats i de flesta hyllor.

 

G-klass

A29 har en speciell strömförsörjning som Arcam kallar för klass G. Det handlar om en hybrid-nätdel med ringkärnetrafo som kombinerar hög effekt med låg förvrängning. Arcam är inte den första tillverkaren som påstår sig ha lyckats med detta, men A29 är konservativt specificerad till 80 watt per kanal i 8 ohm.

 

Som anslutningar kan Arcam A29 skryta med fem analoga stereokontakter, inklusive skivspelaringång för moving magnet-pickuper. Förstegsutgång finns också på plats.
Som anslutningar kan Arcam A29 skryta med fem analoga stereokontakter, inklusive skivspelaringång för moving magnet-pickuper. Förstegsutgång finns också på plats.

Ljudet

Och det går inte att klaga på musklerna: Jämfört med Technics förstärkaren är det omedelbart tydligt att A29 har mycket bättre gung i Dafts Punks basrytmer. Basgitarren är både starkare, stramare och bättre definierad.

Adeles förförande men melankoliska röst i ”Hello” låter naturligt och klockrent genom Arcam-förstärkaren. Ändå saknar vi lite hjärta-och-smärta-faktor. Det finns andra testdeltagare som förmedlar ännu större inlevelse och känsla med den här låten.

I takt med att vi lyssnar blir det allt tydligare att A29 har en väldigt balanserad och neutral presentation, men också att den låter lite mörkare och mer tillbakadraget än många av konkurrenterna. Precis som Adele står Hozier lite längre bort från mikrofonen och rösten är inte lika framträdande. Leif Ove Andsnes piano låter inte heller lika friskt som vi är vana vid.

 

Vår åsikt

Arcam-förstärkaren har en fyllig, varm och välkontrollerad ljudkaraktär. Ändå känns det lite som om A29 kör ”med handbromsen i” jämfört med några av de mer spänstiga konkurrenterna. Lite beroende på vilka högtalare man vill matcha med kan den behärskade och mörka klangkaraktären vara en bra egenskap, men rent allmänt föredrar testpanelen en förstärkare som har mer dynamisk sprutt!

Det kortaste strået

Det kan verka som om Technics har satsat för mycket på tekniken och för lite på musiken.

Ljud & Bild tycker

Snyggt utförande och utseende! Vi gillar det kompakta formatet och VU-mätarna som vinkar i takt med musiken. Här finns generöst med digitalingångar och ljudet har bra diktion i röster.
Det saknas kontroll. Musiken går lite huller om buller, utom i de allra enklaste passagerna.
 • Effekt: 2 x 45 watt i 8 ohm
 • Ingångar: 1 analog, 3 optiska, 1 koaxial, USB-B
 • Utgångar: Hörlursuttag
 • DAC: 24 bit/192 kHz, DSD64
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 15000 kr

När Technics gjorde comeback med highend-serien RB1 förra året fick de stående ovationer från oss här på redaktionen. Något av det bättre vi hade hört på länge – fast med en prislapp som såg ut därefter.

Den integrerade och kompakta förstärkaren SU-C700 är mer överkomlig, men på insidan har den ändå lånat mycket teknik från den svindyra RB1-kombinationen, till exempel batteridriven digitalklocka för att minimera jitter. Och så är den väldigt välgjord på utsidan, med fin finish och VU-mätare för nostalgikerna.

 

Digital

Detta är en digital förstärkare. Det betyder att den är väl rustad med digitalingångar, bland annat USB som tar över som ljudkort för PC och Mac. Högupplösta musiksignaler går också bra, även DSD-filer som många audiofiler tycker låter bäst. Den enda analoga linjeingången konverteras till digital signal på insidan, detsamma gäller skivspelaringången. Ja, för det går att koppla in en grammofon.

I övrigt är användarvänligheten bra, fjärrkontrollen är överskådlig med läslig text och sköna knappar.

ksidan pryds av många digitalingångar. Även USB-B, som till och med klarar DSD-filer. (Foto: Tillverkare)
ksidan pryds av många digitalingångar. Även USB-B, som till och med klarar DSD-filer. (Foto: Tillverkare)

Ljudet

Rent ljudmässigt är det bästa den öppna och distinkta ljudbilden. Piano återges med fin snärt och klara och fina övertoner. SU-C700 skiljer utmärkt på olika instrument rent tonalt, och sångröster låter fint och har många klanglager. Hör bara på början av Adeles ”Hello”, pianot har en fin och distinkt klang och Adeles röst framträder klart och tydligt i ljudbilden.

Vad som saknas är kraft. Man behöver inte spela högt förrän det plattas till, framför allt i djupbasen, men även längre upp i registret. Ljudbilden blir fort platt och livlös och krävande musikstycken låter grötiga. Av den anledningen avråder vi från att lyssna på klassisk musik på hög volym.

Vilket slags musik vi än sätter på så saknas det kontroll. Bastrumman är blodfattig och det är genomgående inte mycket liv i musiken.

 

Vår åsikt

I bästa fall är detta en förstärkare för oerhört lättdrivna högtalare, eller om den aldrig behöver spela högre än på hissvolym. Då låter Technics SU-C700 rent och snyggt, med klara toner. Men vi kan inte låta blir att tycka att den befinner sig i fel prisklass, för den utmanar inte konkurrenterna när det gäller musikalisk njutning – oavsett ljudnivå. Då spelar det ingen roll om den har sofistikerad teknik på insidan.

Yamaha A-S1100
Den här förstärkaren från Yamaha är en mästare på att gräva fram musikaliska detaljer, men kräver en hel del av resten av anläggningen!
Pioneer A-70DA
Här får du ett strålande ljud och påkostad digitalomvandling i ett elegant och robust kabinett.
Onkyo A-9070
Onky-förstärkaren är en riktig tungviktare, men vi hade velat att den slog ifrån sig hårdare ibland.
Audiolab 8300A
Få förstärkare har samma historia som den här från Audiolab. En gång en ikon, nu i en helt ny version.
Cambridge Azur 851A
Hos Cambridge Audio handlar det om att återge ljudet så rent som möjligt. 851A är ett praktexempel på det.
Naim Nait 5Si
Naims lilla 5Si spelar så det ryker! Med den här blir du kung på dansgolvet!
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
1 kommentar

Lämna ett svar

  Läs också

  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Marantz Model 30

  Riktpris: 30000 kr Marantz nya förstärkare spelar vanebildande vackert

  Denon DCD-A110

  Riktpris: 32000 kr Hedrar dina CD-skivor

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.