Search
Generic filters

8 integrerade förstärkare

 itemprop
8 integrerade förstärkare

Euforiska förstärkare

I det här testet konstaterar vi att förstärkaren betyder mer för ljudet än många kanske tror.

En bra förstärkare är nyckeln till ett bra ljud. Så länge man har en bra ljudkälla kan en fin förstärkare göra underverk för alla som vill att det ska låta ännu bättre.

Här testar vi åtta stereoförstärkare som har lite olika egenskaper men en sak gemensamt: de ger dig ett mycket bättre ljud, utan att det kostar skjortan.

En gång i tiden värderades förstärkare efter hur mycket och stabil effekt de gav ifrån sig och om de hade tillräckligt med inkopplingar för alla ljudkällor. Men precis som alltid fanns det några som inte kunde låta bli att gå ett steg till. De hävdade att de hörde skillnader på ljudkvaliteten i förstärkare som hade andra radiorör (som alla hade på den tiden). Ljudet var öppnare, mellanregistret varmare och basen mer väldefinierad.

Struntprat, tyckte de som tyckte annorlunda – och det var majoriteten.

De fick god hjälp på 70-talet, efter transistorrevolutionen, av Peter Walker på engelska Quad. Som hade konstruerat den kanske bästa högtalaren i världen på den tiden, Quad ESL 57, men som också gjorde förstärkare till den. Walker ansåg att en förstärkare skulle bete sig som en kabel. Fast med förstärkning. Mer hokus-pokus än så var det inte.

Så länge man undvek brus och förvrängning var det bara att skala upp ljudet till högtalarna, så var allt bra. Sanningen är att Walker visste bättre, och han fortsatte att förbättra sina förstärkare på flera områden för att få ut ett ännu bättre ljud ur de krävande Quad-högtalarna,

 

annons

Integrerad förstärkare

Sedan dess har det passerat miljarder och åter miljarder elektroner genom förstärkare, och bilden har blivit betydligt mer nyanserad. Bättre material, bättre mätutrustning och bättre komponenter har gjort det möjligt bygga mycket bättre förstärkare – mycket billigare. I dag kan en förstärkare för 3 000 kronor låta praktfullt med ett par bra högtalare. En för 10 000 kan tillföra mer muskler och öppna upp ljudbilden som ladugårdsdörrar på vid gavel. Och satsar man ännu mer pengar så kan man klämma ut ytterligare ljudkvaliteter ur anläggningen.

annons

I det här testet har vi plockat ut nya integrerade förstärkare som kostar lite mer men som också klarar lite mer. Bättre komponenter, större nätdelar och noggrann optimering av kretsarna ger ett ännu bättre ljud och mer stabil effekt. Precis som receptet på en bra förstärkare är formulerat inuti varje ingenjörs huvud.

 

Så testade vi

Alla testdeltagarna kopplades in till Marantz nätverksspelare NA8005 som ljudkälla. Den matade vi med musik från Tidals HiFi-abonnemang, eftersom vi anser att det låter bättre än Spotify.

Förstärkarna med inbyggd DAC testade vi även med digitala signaler, och genom att ställa in volymen på samma nivå på alla med hjälp av ”pink noise”-mätning kunde vi eliminera risken för att någon testdeltagare skulle låta ”bättre” bara för att musiken lät något högre.

annons

För att verkligen sätta förstärkarna på prov koppla vi dem till Focals nya highend-högtalare Sopra 2 som kostar 126 000 kronor och är en av de bästa vi har hört på länge. Låter det bra med den så låter det bra med alla högtalare.

Spellista
Adele – Hello
Hozier – Take Me to Church
Daft Punk – Lose Yourself to Dance
Leif Ove Andsnes – The Beethoven Journey, Concerto for Piano and Orchestra No. 1 in C major
Spellistan på Tidal: kortlink.no/x3t

 

Tre tips

Watt och sånt
Effekt är som hästkrafter. Den är bara en siffra om den inte sätts i rätt sammanhang. Det är med andra ord inte så lätt att veta om man behöver 50 eller 150 watt. En bra utgångspunkt är att bestämma sig för hur högt man behöver spela, hur stort rummet är och hur hög verkningsgrad högtalaren har. Fråga i butiken. En högtalare med en känslighet på 85 dB och 4 ohms impedans suger betydligt mer kraft ur förstärkaren än en annan med 90 dB:s känslighet och 8 ohms impedans.

Behöver du DAC?
Fler och fler digitala ljudkällor innebär att behovet för digitala ingångar ökar. Många förstärkare har en inbyggd digitalomvandlare (DAC) som klarar alla digitala ljudkällor. Och stöder högupplösta ljudkällor (24 bitar och minst 96 kHz-upplösning) via någon av de digitala ingångarna. Till exempel USB-porten, som man kopplar till laptopen när man använder Spotify eller Tidal som källa i musikanläggningen. DAC går också att köpa utan förstärkare, för dem som föredrar flexibiliteten som separata komponenter innebär.

Skivspelaringång
När CD-försäljningen tog fart försvann skivspelarinkopplingen från förstärkarna. Nu är den på väg tillbaka eftersom LP-försäljningen växer. Tillhör du dem som snurrar vinyl så är det en god idé att ta reda på vilket slags skivspelaringång förstärkaren har. Det vanligaste är ingång för spelare med MM-pickup (Moving Magnet) men vissa har även för MC (Moving Coil). Garvade entusiaster föredrar separata skivspelarförstärkare men för de allra flesta räcker den inbyggda gott och väl.

Produkter i testet

 data-srcset

Audiolab 8300A

Pris: 11000 kr Annons
Vacker klang och underbar röståtergivning i en välbalanserad ljudbild.
Aningen blek dynamisk kontrast gör att det saknas fart och fläkt.
 data-srcset

Onkyo A-9070

Pris: 12000 kr Annons
Massor av muskler och en behagligt varm klang som gör att Onkyo-förstärkaren passar utmärkt i många stereoanläggningar och med en rad olika högtalarkombinationer.
Ljudet kan kännas lite väl blankpolerat och snällt emellanåt, och har inte lika mycket dynamisk skjuts som de mest energiska rivalerna.
 data-srcset

Naim Nait 5Si

Pris: 14000 kr Annons
Enastående engagerande förstärkare med tryck. Det sprutar av liv och dynamik, som ett permanent fyrverkeri.
Saknar en smula finess och det är ont om anslutningar.
 data-srcset

Cambridge Azur 851A

Pris: 14000 kr Annons
När det gäller att återskapa musiken på renast möjliga sätt, och med bra kontroll över dynamiken, är detta en av klassens bästa.
Vi saknar lite temperament, och en och annan digitalingång hade inte varit att förakta.
 data-srcset

Arcam A29

Pris: 14300 kr Annons
Rikligt med kraft och en välkontrollerad, neutral klangbalans präglar den här ”snusförnuftiga” förstärkaren som dessutom har gott om ingångar.
Rent dynamiskt är detta inte den mest sprudlande och engagerande vi har hört, och den bleknar lite jämfört med konkurrenterna.
 data-srcset

Technics SU-C700

Pris: 15000 kr Annons
Snyggt utförande och utseende! Vi gillar det kompakta formatet och VU-mätarna som vinkar i takt med musiken. Här finns generöst med digitalingångar och ljudet har bra diktion i röster.
Det saknas kontroll. Musiken går lite huller om buller, utom i de allra enklaste passagerna.
 data-srcset

Pioneer A-70DA

Pris: 15000 kr Annons
Pioneer har tagit en redan utmärkt förstärkare och förbättrat den med fler digitalingångar och balanserade kretsar. Den låter alldeles briljant på alla ljudnivåer.
Somliga saknar nog lite värme och fyllighet i ljudbilden, Lite mer kraft hade också varit önskvärt.
 data-srcset

Yamaha A-S1100

Pris: 16000 kr Annons
Yamaha målar upp en stor och mäktig ljudbild, full av djup och detaljer, med större närvaro och engagemang än konkurrenterna i prisklassen.
Bristen på digitalingångar innebär att du måste ha en förstklassig signalkälla och/eller DAC för att utnyttja hela potentialen, vilket höjer totalpriset.

  Subscribe
  Notify of
  1 Comment
  oldest
  newest most voted
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till 8 integrerade förstärkare

   data-srcset

  Misshandlar högtalarna kärleksfullt

  Brittisk finess möter österrikisk effektivitet i en mäktig och dynamisk förstärkare som kan sätta dina högtalare på plats.

  Hegel H390 lifestyle

  Värstingförstärkare

  Hegel H390 är rena krutpaketet, en förstärkare som kostar hälften så mycket som H590 men som ger nästan samma spelglädje.

   data-srcset

  Bästa skivspelarköpet i highend-klassen

  Regas flaggskepp låter gudomligt och är värt varenda krona, även om det kanske inte ser ut som om man får särskilt mycket för pengarna.

   data-srcset

  Turbo till hörlurarna

  Om du inte är helt nöjd med ljudet i dina lurar så kan det hända att du behöver en bättre förstärkare.

   data-srcset

  Finstämd värsting

  Hybridförstärkaren är 30 kilo ren underhållning, men saknar inte helt finess.

   data-srcset

  Highend-referens i stereo

  Stereoförstärkaren i Rotels nya Michi-serie är kanske den allra bästa i sin klass.

  Naim SUPERNAIT 3 spread

  Superförstärkare krossar rivalerna

  Naim Supernait 3 är definitivt ett av de riktigt bra förstärkarköpen för under 100 000 kronor. Den har allt – utom digitala ingångar.

   data-srcset

  Sublim japansk ­ljudkonst

  Trött på hifi? Yamahas highend-förstärkare kommer att få dig på andra tankar.

   data-srcset

  Den är inte stor, men har full kontroll!

  UPPDATERAD MED VIDEO: H120 är en briljant liten förstärkare som gör nästan allting rätt. Den har egentligen bara ett (lyx)problem.