: Audiolab 8300A

Klassikern

Få förstärkare har samma historia som den här från Audiolab. En gång en ikon, nu i en helt ny version.

Ljud & Bild tycker

Vacker klang och underbar röståtergivning i en välbalanserad ljudbild.
Aningen blek dynamisk kontrast gör att det saknas fart och fläkt.
 • Effekt: 2 x 75 watt i 8 ohm
 • Ingångar: 6 analoga
 • Utgångar: 2 Pre Out
 • DAC: Nej
 • Skivspelaringång: MM/MC
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 11000 kr

Audiolab har en glamorös historia. Deras 60 watt kraftiga 8000A togs emot med applåder och superlativen flödade. Den gången, på 80-talet, var folk inte bortskämda med så bra ljud från en förstärkare som kostade 500 pund. Den enkla förstärkaren med det smala kabinettet blev en succé över en natt.

Senare versioner lyckades inte upprepa framgången lika mycket, men nya 8300A sägs ta emot stafettpinnen och föra arvet vidare ända upp i täten. Den är därför en helt ny konstruktion, inifrån och ut. Nya och bättre komponenter, större strömförsörjning och en modern kretskonstruktion ska innebära att den färska förstärkaren låter ännu bättre.

 

Bara analog

I övrigt är grundreceptet detsamma. Korta signalvägar ger mindre brus, bättre komponenter och större nätdel ger mindre förvrängning och bättre kontroll. Audiolab har valt att hoppa över DAC, men behöver man en sådan så finns det flera externa att välja på i Audiolabs sortiment.

8300A är väldigt enkel att sköta, men vi tycker nog att Audiolab kunde ha kostat på sig bättre högtalarterminaler på en förstärkare i den här prisklassen. Fast plus i kanten för att det finns balanserade – analoga – ljudingångar som kan reducera störningar ytterligare.

Inga digitala ingångar, men skivspelaringången är välkommen. (Foto: Tillverkare)
Inga digitala ingångar, men skivspelaringången är välkommen. (Foto: Tillverkare)

Ljudet

Med Audiolab får du ett väldigt öppet och behagligt ljud som du aldrig tröttnar på. 8300A låter vackert med kvinnoröster som Adeles ”Hello” och målar upp en ytterst välbalanserad ljudbild med bra djup. Men det sprudlar inte om den.

Det kan låta lite väl behärskat, som till exempel i Leif Ove Andsnes ”Beethoven Journey”. Här saknar vi att orkestern verkligen kommer fram i all sin prakt.

Men visst, klangen är insmickrande och pianot återges fint. Väldigt bra alltså, även om dynamisk kontrast är något vi saknar. Med Hoziers ”Take Me To Church” hör vi enkelt hur bra förstärkaren lyckas återge vokalklangen. Röståtergivningen tillhör de bättre vi har hört, men även i den här låten tycker vi att dynamiken är för försiktig.

 

Vår åsikt

Rytmen trycker aldrig till ordentligt, även om förstärkaren har fin kontroll när vi spelar högt och målar upp en lika raffinerad och balanserad ljudbild på alla volymer så förmår den inte engagera oss helt. Den sobra designen – särskilt i ljusgrått – och det legendariska namnet räcker inte riktigt hela vägen, så Audiolab 8300A får se sig besegrad på upploppet.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Yamaha A-S1100 - Musik av högsta klass
  Den här förstärkaren från Yamaha är en mästare på att gräva fram musikaliska detaljer, men kräver en hel del av resten av anläggningen!
  Pioneer A-70DA - Välutrustat superljud
  Här får du ett strålande ljud och påkostad digitalomvandling i ett elegant och robust kabinett.
  Onkyo A-9070 - En snäll bjässe?
  Onky-förstärkaren är en riktig tungviktare, men vi hade velat att den slog ifrån sig hårdare ibland.
  Arcam A29 - Behärskad elegans
  Från Arcam kommer A29, ett lovande kraftverk som tyvärr har en lite för ”stiff upper lip” för vår smak.
  Cambridge Azur 851A - Klockrent ljud
  Hos Cambridge Audio handlar det om att återge ljudet så rent som möjligt. 851A är ett praktexempel på det.
  Naim Nait 5Si - Dynamit-dynamik
  Naims lilla 5Si spelar så det ryker! Med den här blir du kung på dansgolvet!
  Technics SU-C700 - Det kortaste strået
  Det kan verka som om Technics har satsat för mycket på tekniken och för lite på musiken.

  Läs också

  Lumix S5 har en perfekt balans mellan funktioner och användarvänlighet – och är ett av de bästa köpen i fullformatklassen.
  Apple har uppdaterat sin smartklocka med EKG och syremätning och fler sensorer än tidigare – och helt enkelt gjort den bästa smartklockan hittills.
  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Marantz Model 30

  Riktpris: 30000 kr Marantz nya förstärkare spelar vanebildande vackert

  Denon DCD-A110

  Riktpris: 32000 kr Hedrar dina CD-skivor

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.