annons
annons

Toshiba Portege Z830-10Q

Dyr men dålig

Testets dyraste ultrabook är långtifrån bäst. Nästan tvärtemot.

SSD-disk Fingeravtrycksläsare
Matt och livlös skärm Kantig design Liten touchpad och skraltigt tangentbord Låga prestanda

Till en början verkar Toshibas ultrabook mycket läcker och stilren. Den är uppenbarligen gjord med företagskunder i tankarna – något som fingeravtrycksläsaren ger en klar indikation om – och det är kanske anledningen till att den är så dyr: 15 000 kronor! Inte ens Apples MacBook Air kostar så mycket, och det trots att Toshiba Portege Z830-10Q på i stort sett alla punkter är klenare än såväl MacBook Air som alla andra testdeltagare. Om vi ska börja med prestanda så får Toshiba den lägsta Geekbench-poängen, bara 5211. Det är en skillnad på gott och väl 2000 poäng upp till testets två bästa datorer från Asus och Samsung, vilket är svårt att begripa när specifikationerna är så snarlika.

Den stiliga designen är också en stor besvikelse när man upptäcker den plastiga byggkvaliteten och de irriterande vassa hörnen som bland annat gör maskinen svår att använda, så länge man inte sitter en bit ifrån den med armarna utsträckta framför sig.

Tangentbordet har belysning och ett bra avstånd mellan knapparna, som dock har en alltför kort slaglängd. Dessutom verkar de ömtåliga – nästan som om man måste se upp så att de inte trillar av. Touchpaden är för liten och detta tillsammans med den kantiga designen och det halvdana tangentbordet innebär att användningen får dåligt betyg!

Och när nu Toshiba Portege Z830-10Q kostar hela 15 000 kronor, varför ska användaren plågas med all den ”crapware” som PC-tillverkarna annars brukar fylla de billigare datorerna med för att få ned tillverkningskostnaden? Det är det inte särskilt mycket professionell business-stil med, Toshiba! Sedan har vi ju skärmen, som är både matt och trist. Det är säkert meningen, eftersom man ändå bara kommer att använda den här ultrabooken till Excel och PowerPoint.

Bästa pris på Toshiba Portege Z830-10Q
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Microsoft Windows 7 Professional
  • Intel Core i5 1,69 GHz Sandy Bridge, 6 GB RAM, 128 GB SSD, HDMI, LAN, USB (2 x 2.0, 1 x 3.0), SD-kort
  • 13,3-tums LED-skärm, 1366 x 768 pixlar
  • Upp till 8 timmars batteritid
  • 15,9 x 316 x 227 mm, 1,12 kg
Pris: 15000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-