TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

7 ultrabook-datorer

Tunn, lätt och med massor av muskler

Ska din dator både vara så lätt och tunn att du kan ha den med dig överallt, och så kraftfull att du kan använda den seriöst? Då ska du lägga vantarna på en ultrabook. Vi testar sju stycken för att se vilken som är bäst.

forfatter
Publicerad 2012-09-27 - 00:00
Produkter i testet
 • Dell XPS 13
 • Samsung Series 9
 • Toshiba Portege Z830-10Q
 • Acer Aspire Timeline Ultra M3
 • Apple MacBook Air 13
 • Asus Zenbook UX32VD
 • HP Envy 14 Spectre
 • Det är ingen nyhet att vi vill ha tunna datorer, men först när MacBook Air lanserades 2008 genom att Steve Jobs fiskade upp den ur ett kuvert, började riktigt tunna datorer att långsamt sprida sig till vanliga användare. 2011 kom Intel på banan med begreppet ”ultrabook”, vilket innebär att datorn ska leva upp till en mängd krav från Intel för att få bära processortillverkarens officiella beteckning. En ultrabook får bland annat inte vara tjockare än 18 mm (om den har en skärm på 13,3 tum), batteritiden måste vara minst 5 timmar och rent tekniskt ska datorn minst bygga på Intels Sandy Bridge-arkitektur.

  Egentligen är MacBook Air alltså inte någon tvättäkta ultrabook, men vi testar den ändå tillsammans med de andra datorerna eftersom alla Windows-baserade ultrabookar uppenbart är tänkta som konkurrenter till MacBook Air.

  En ultrabook (eller MacBook Air) passar för dig som gärna vill ha en maskin som i stort sett är lika lätt och bärbar som en surfplatta, men som har fullständig datorfunktionalitet, inklusive riktigt tangentbord.

  Kom ihåg att detta test är en ögonblicksbild. Sony deltar till exempel inte eftersom deras senaste modell inte hann fram till oss före deadline.

  Så testade vi
  Datorernas prestanda är testade med programmet Geekbench från Primate Labs i en cross platform-version som ger resultat som är jämförbara oberoende av operativsystem. Geekbench utför en rad typiska arbetsuppgifter på datorn. Resultatet mäts efter ett poängsystem, vars referens (1000 poäng) är en Power Mac G5 från 2003. En poäng på 6 000 betyder att den aktuella maskinen är 6 gånger snabbare än referensen.

  Utöver prestanda har vi undersökt skärm, grafik, tangentbord (förutom avståndet mellan tangenterna även slaglängden, alltså hur långt tangenten måste tryckas in från viloläget för att ett tecken ska skrivas på skärmen), design, material, mått, vikt samt andra specifikationer (lagring, anslutningar, etc).

  Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

  Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

  I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!
  blank

  Vi testar för dig!

  5 veckor 5 kr
  (Erbjudande, ingen bindingstid.)
  12 Månader 900 kr
  (du sparar 288 kr)
  12 Månader 1198 kr
  (med tidningen)
  blank

  Produkter i testet

  Dell XPS 13

  Inte dålig

  Dell är mer kända för sin effektiva distribution än för bra datorer, men nya ultrabooken XPS 13 behöver Dell inte skämmas för.

  SSD-disk
  Ingen SD-ingång Tangentbordet har kort slaglängd

  Samsung Series 9

  Så ska ”ultra” se ut!

  Testets tunnaste och lättaste ultrabook är också testets bästa. Ingen kommer i närheten av Samsung Series 9.

  Tunn och lätt Överlägsen design Höga prestanda Lättanvänd programvara
  Bara 128 GB SSD Tangenterna har kort slaglängd

  Toshiba Portege Z830-10Q

  Dyr men dålig

  Testets dyraste ultrabook är långtifrån bäst. Nästan tvärtemot.

  SSD-disk Fingeravtrycksläsare
  Matt och livlös skärm Kantig design Liten touchpad och skraltigt tangentbord Låga prestanda

  Acer Aspire Timeline Ultra M3

  En besynnerlig skapelse

  Man kan knappt begripa hur Acer kan kalla den här klumpiga datorn för en ultrabook.

  Tyst hårddisk Inbyggd DVD-läsare
  För stor och tung Låg upplösning trots stor skärm

  Apple MacBook Air 13

  Referensmodellen

  Det är knappast någon slump att Apples ”ultrabook” heter Air i efternamn. Inifrån och ut är den designad med molntjänster i tankarna.

  256 GB SSD ”Cloud computer.” Mästerlig design
  Bara Wi-Fi Förra årets modell

  Asus Zenbook UX32VD

  Monsterprestanda

  Asus senaste ultrabook är som en datorversion av ett bonsai-träd: prestanda som en stor dator, fast allt tar nästan ingen plats alls.

  Monsterprestanda Högst skärmupplösning Enastående högtalare
  Lite billigt tangentbord

  HP Envy 14 Spectre

  Har allt

  Med den här ultrabooken får man allt: design, prestanda, skärm och ljud, allt samarbetar och går upp i en högre enhet.

  SSD-disk Snygg skärm och bra ljud Lättanvänt tangentbord 14-tums skärm
  Lite för låga prestanda
  forfatter

  Peter Gotschalk

  (f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

  Lämna en kommentar

  forfatter

  Peter Gotschalk

  (f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
  blank
  blank
  Nu är USB-C-lagen antagen Konsumenterna kommer snart att kunna använda en enda laddningslösning för sina elektroniska enheter, meddelar EU-parlamentet.
  Häftigare mesh-nätverk hittar du knappast Visst kostar det mycket pengar. Men om du vill ha det snabbaste och bästa mesh-nätverket är Asus den nya kungen.
  Bättre täckning och snabbare nätverk – till lägre pris Nu får du högre hastighet och bättre stabilitet. Och till ett förvånansvärt bra pris. Läs vårt test av två billiga mesh-nätverk.
  Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
  Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
  blank
  Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
  Följ Ljud & Bild