annons
annons

Audiovector X3 Super

Rena rama fyndet?

Audiovector hävdar att deras nya X3 Super tål att jämföras med betydligt dyrare högtalare. Detta test är en bra möjlighet att ta reda på hur det ligger till med det påståendet!

Friska övertoner Stram och väldefinierad bas
Aningen tunt mellanregister Kräver bra förstärkare

Byggkvaliteten går det åtminstone inte att klaga på. X3 Super är täckt av vit eller svart pianolack och har ett kabinett som har mjukt rundade kanter utan synliga fogar. Basreflexporten mynnar ut på baksidan, där det också sitter terminaler för en uppsättning kablar. Här går det inte att köra med bi-wiring eller bi-amping, med andra ord.

En detalj som hade gjort X3 ännu snyggare (fast säkert dyrare också) hade varit om tygfronterna satt fast med dolda magneter i stället för synliga pluggar. Högtalarelementen är nämligen alldeles för fina för att gömmas undan bakom en trist och grå grill!

Diskanten kommer från Audiovectors mer exklusiva Si3-modell och bas/mellanregisterelementen är av en ny typ med vita aluminiummembran och gjutna metallkorgar. Lägger du till 5 000 kronor kan du uppgradera till X3 Signature som har en mer påkostad diskant. I detta test har vi dock hållit oss till Super-versionen som kostar   10 000 kronor per par.

Ljudet
Med en förhållandevis beskedlig prislapp skulle man kanske kunna förvänta sig att X3 Super tillhör den mer ytliga och förlåtande sorten, men så är det inte alls. Detta är synnerligen exakta och avslöjande högtalare som kräver lite arbete med placering och matchning av elektronik för att kunna göra sitt bästa.

Efter att ha lekt med X3 Super fram och tillbaka är det uppenbart att de trivs bäst med draghjälp från bakväggen. Ute på golvet tappar nämligen basen tyngd. I vårt lyssningsrum fick vi rätt balans och fyllighet när högtalarna stod en halvmeter från bakväggen. Då svänger det rejält, med en imponerande djup och saftig bas med tanke på storleken och prisklassen.  X3 spelar musik på ett väldigt spänstigt, energiskt och engagerande sätt, och låter väldigt underhållande från första tonen. Ljudbilden är precis och öppen och utmärker sig särskilt med klara och tydliga övertoner, det hör vi enkelt när bandet Morphine trycker till med sina saxofoner. Men, som Geir Norby påpekar: blir det inte i ljusaste laget ibland?

Jodå, Audiovector X3 Super har precis som Triangle Color en tendens till ett aningen tunt mellanregister. Inte lika mycket som den franska rivalen, men det handlar fortfarande om en klangkaraktär som framhäver de ljusa tonerna. Kvinnliga röster är vackra men manliga röster kan sakna lite testosteron när de ska återges med pondusen i behåll.

Detta är med andra ord inte högtalarna du kopplar till en billig och spinkig förstärkare – däremot blomstrar de när de får lite ”blod-doping” i form av en förstärkare med muskler. Hegel H200 sparkar liv ordentligt i Audiovectorerna och ger oss en tvättäkta aha-upplevelse – det är nämligen ovanligt att man hör ett så upplöst och ”riktigt” ljud från så här billiga högtalare.

Slutsats
Audiovector X3 Super är en billig men potent högtalare som har överraskande få brister. Nackdelen är att den kräver seriös elektronik för att komma till sin rätt. Det låga priset bör därför ses som en möjlighet att lägga mer av hifi-budgeten på förstärkaren, snarare än att bara koppla in vilken hemmabioreceiver som helst. Har du redan en bra förstärkare ger X3 Super otroligt mycket välljud för pengarna.

Bästa pris på Audiovector X3 Super
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 2,5-vägs golvhögtalare
  • 1-tums domediskant
  • 6-tums bas/mellanregister
  • 6-tums bas
  • 4 ohm
  • 33–22 000 Hz (+/–3 dB)
  • Färg: Svart, vit
Pris: 10000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-