TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Vilken Samsung-TV är det bästa köpet?

De bästa Samsung- köpen

Vilken Samsung-TV är det bästa köpet? Vi testar oss igenom djungeln av QLED-skärmar!

forfatter
Publicerad 2019-11-22 - 12:20
Produkter i testet
 • Samsung QE65Q70R
 • Samsung QE65Q85R
 • Samsung QE65Q82R
 • Samsung QE65Q60R
 • Samsung UE65RU8005
 • Samsung är världens största TV-tillverkare, vilket de också gillar att visa. Den koreanska tillverkaren har ett överväldigande antal TV-modeller på den svenska marknaden, med nästan 80 (!) olika varianter från budget- till lyxklassen. Till och med bland de bästa modellerna i QLED-segmentet finns det ett brett utbud av olika nivåer att välja mellan. Inte konstigt om en stackars TV-köpare blir förvirrad!

  Varje dag får vi på Ljud & Bild-redaktionen frågor från blivande TV-kunder och en av de vanligaste frågorna är just: ”Vad är skillnaden?” Produktnamn och modellbeteckningar kan verka kryptiska, och specifikationerna är så väl dolda att även en ”insider” måste titta efter två gånger för att skilja modellerna från varandra. Och skillnader på papperet är en sak – hur märks de i praktiken? Och är de värda att betala extra för? Det finns bara en sak att göra: testa och jämföra!

  QLED för hela slanten

  Samsung har väckt uppmärksamhet genom att gå åt ett annat håll än resten av TV-branschen. Konkurrenter som LG och Philips satsar på OLED, men Samsung håller fast vid sin egen QLED-teknik, som i grund och botten är en variant av traditionell LCD med LED-bakbelysning.

  Längst in sitter LCD-skärmen fortfarande kvar, topptrimmad till en nivå där det inte finns mycket ”gammal” teknik kvar: avancerade bildpaneler med antireflexbearbetning, Quantum Dot-färgfilter, bredare betraktningsvinkel och intelligenta ”AI” -bildprocessorer är bara några av knepen som används för att pressa ut ännu bättre bild.

  För att en LCD-TV ska ha någon chans att kunna hänga med OLED på viktiga områden som kontrast och svärta krävs det en exakt bakbelysning. Så kallad kant-LED med speglar är en billig och effektiv teknik, men den tycker inte vi har någon plats i en highend-TV. Samsung tycks hålla med, för 2019 introducerade de direkt LED-bakbelysning i mycket fler modeller än tidigare. Nästan samtliga av de nya QLED-modellerna (alla utom Q60R) har maxad ”Direct Full Array”-bakbelysning där den väsentligaste skillnaden mellan modellerna är antalet individuella LED-zoner.

  Testet

  Ett normalt grupptest brukar ha 4–5 olika TV-märken som deltagare, men den här gången har vi gjort på ett lite okonventionellt sätt. För att kunna säga mer om de olika QLED-modellernas prestanda har vi gjort en rejäl djupdykning in i Samsung-sortimentet och bjudit in modeller som Q60R, Q70R, Q82R och Q85R till kamp. Dessutom har vi tagit med UHD-modellen RU8005 för att kunna jämföra med en ”vanlig” LCD-TV. Ett sådant här test kommer knappast att ge oss alla svar, men är en fingervisning om vilken medlem av Samsung-familjen som ger mest bildmässig valuta för pengarna.

  Vilken Samsung TV ger mest bildkvalitet för pengarna? Är det Q60R, Q70R, Q82R eller Q85R? Vi testar!

  Produkter i testet

  Samsung QE65Q70R

  Äkta QLED-kontrast

  I Q70R har Samsung skalat bort onödig lyx för att erbjuda direkt LED-bakbelysning till ett bra pris. Det ger en suverän bild för pengarna!

  Q70R har superstark kontrast och övertygande svärta till ett bra pris.
  Betraktningsvinkeln är aningen begränsad och panelglaset är något blankare än i de dyrare QLED-modellerna.

  Samsung QE65Q85R

  Nära toppmodellen

  Q85R är en otroligt välutrustad TV som verkligen flåsar flaggskeppsmodellen Q90R i nacken – till ett betydligt lägre pris!

  Masse utstyr og gode tilkoblingsmuligheter, samt meget skarp bildekvalitet, gjør Q85R til en attraktiv modell.
  Flaggskeppet Q90R ligger fortfarande före på ett par områden. Och när man ändå är så nära är det kanske lockande att satsa på toppmodellen ändå?

  Samsung QE65Q82R

  Sammetssvart!

  Trött på spegelblanka TV-skärmar? Med Samsung Q82R är det som att stirra in i ett svart hål!

  Samsung-skärmen serverar en levande bild med väldigt bra kontrast och ljusstyrka. Speglingar är en saga blott tack vare en supermatt skärmyta..
  Opraktisk fot. Ljusstyrningen är inte lika finmaskig och exakt som i flaggskeppsmodellerna.

  Samsung QE65Q60R

  QLED i light-version

  Samsung Q60R är den billigaste modellen i Samsungs QLED-universum. En prisvärd och välutrustad TV, men som saknar toppmodellens fantastiska kontrast.

  Q60R är proppfull med finesser och raffinerad bildbehandling.
  Q60R saknar den grymma kontrast som kännetecknar Samsungs verkliga flaggskeppsmodeller.

  Samsung UE65RU8005

  Vid sidan av QLED

  RU8005 är Samsungs bästa ”vanliga” LCD-TV, innan man tar steget upp till QLED.

  Snygg design, prima fjärrkontroll och skarp bildkvalitet gör RU8005 till en bra allround-TV.
  Prestanda hämmas en aning av kant-LED-tekniken, som mildrar kontrasten.
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Skulpturen är en lyx-TV Om du har en strikt estetisk smak - och en galen summa pengar för att förverkliga den - kan C Seed N1 ge dig en "osynlig" 165-tums TV i vardagsrummet.
  Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
  Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
  Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
  TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
  LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend