TEST : Samsung QE65Q85R

Nära toppmodellen

Q85R är en otroligt välutrustad TV som verkligen flåsar flaggskeppsmodellen Q90R i nacken – till ett betydligt lägre pris!

Samsung QE65Q85R

Ljud & Bild tycker

Masse utstyr og gode tilkoblingsmuligheter, samt meget skarp bildekvalitet, gjør Q85R til en attraktiv modell.
Flaggskeppet Q90R ligger fortfarande före på ett par områden. Och när man ändå är så nära är det kanske lockande att satsa på toppmodellen ändå?
 • Storlek/typ: 65-tums 4K QLED-LCD
 • Upplösning: 3840x2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Tizen
 • Ingångar: 4 HDMI, 2 USB
 • Utgångar: Optisk digitalt ljud
 • HDR: HDR10+
 • Övrigt: One Connection, Direct Full Array-bakbelysning
 • Webb: samsung.com/se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 25000 kr

Samsung har som sagt utökat sitt QLED-sortiment betydligt i år, Q85R är kanske den allra mest spännande nykomlingen. Här snackar vi om ett slags junior-toppmodell som utmanar storebror på flera områden.

Rent designmässigt är den här kandidaten väldigt snarlik Q80R, med en liknande T-formad sockel – som ser lite opraktisk ut i våra ögon. Men Q85R kan ett par knep som gör den mycket mer frestande att montera på väggen!

Användning och finesser

Till skillnad från Q82R har Q85 en möjlighet att använda ”No Gap Wall Mount” som gör att skärmen hänger alldeles intill väggen. Detta är ett patent som vi känner igen från Samsungs designmodell The Frame (men observera att själva väggfästet är extrautrustning i det här fallet).

Q85R har dessutom en separat kopplingsbox och strömförsörjning: med den så kallade One Invisible Connection gör man alla anslutningar på till separat enhet som kan gömmas undan i ett skåp eller i en hylla. Från denna drar man en tunn kabel som leder både ström och signal upp till skärmen. Väldigt enkelt och smidigt, och extra praktiskt om du bestämmer dig för att väggmontera TV:n.

Q85R är för övrigt utrustad med alla de senaste finesserna på smartfronten, inklusive Ambient Mode, AirPlay 2 och färska appar som Apple TV+. Ett särskilt Auto Low Latency-läge ger kortast möjliga fördröjning i spel (nedemot 15 millisekunder).

Bildkvalitet

Som nämnts har Q85R många likheter med toppmodellen Q90R. Den främsta skillnaden är färre LED-dimningszoner: Q85R får nöja sig med mycket färre individuella LED-zoner än sin storebror och har också lägre ljusstyrka (1 500 i stället för 2 000 nits). Bortsett från detta är tekniska prestanda – inklusive skärmfilter, videoprocessor och bildbehandling – mycket snarlik.

Familjelikheten är också tydlig när vi ställer Q85R på testbänken. Den här TV:n har en riktigt superstark kontrast! Med gott om ljusstyrka, exakt lokal dimning plus det mycket matta ”Moth Eye”-antireflexfiltret är allt dukat för bildupplevelser med suverän djupkänsla och realism. Vårt första intryck är att den här TV:n kommer förvånansvärt nära storebror Q90R i prestanda, vi var faktiskt tvungna att ta till ett par ”tortyrtester” för att verkligen kunna se skillnaden.

Den största skillnaden mellan Q85R och storebror är den i maximala ljusintensiteten (mätt i antal nits) och hur exakt ljusstyrning den har. Det förstnämnda syns främst i extrema HDR-sekvenser – Q85R har lite mindre krut i de ljusaste områdena av bilden, men skillnaden är inte enorm. För vanligt TV-tittande har den mer än tillräcklig ljusstyrka, även en ljus dag. Bakbelysningen är också märkbart mer exakt än i modeller som Q70R och Q82R, och man får sitta ganska nära för att se skillnaden mot Q90R.

Slutsats

Samsung Q85R har en bildkvalitet som ligger nära flaggskeppsmodellen Q90R, till ett fördelaktigt pris: med en prislapp som är nästan mer än 10 000 kronor lägre (för 65 tum) snackar vi definitivt om ett bra köp! Dessutom har den en rad designfördelar jämfört med de enklare modellerna i QLED-serien, bland annat en separat kopplingsbox, smalt väggfäste och dold kabelföring vilket gör att den här TV:n passar extra bra att hänga på väggen.

För dig som vill ha en smak av highend-prestanda utan att tömma sparkontot fullständigt är Q85R definitivt ett värdigt alternativ till Q90R.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Samsung QE65Q70R - Äkta QLED-kontrast
  I Q70R har Samsung skalat bort onödig lyx för att erbjuda direkt LED-bakbelysning till ett bra pris. Det ger en suverän bild för pengarna!
  Samsung QE65Q82R - Sammetssvart!
  Trött på spegelblanka TV-skärmar? Med Samsung Q82R är det som att stirra in i ett svart hål!
  Samsung QE65Q60R - QLED i light-version
  Samsung Q60R är den billigaste modellen i Samsungs QLED-universum. En prisvärd och välutrustad TV, men som saknar toppmodellens fantastiska kontrast.
  Samsung UE65RU8005 - Vid sidan av QLED
  RU8005 är Samsungs bästa ”vanliga” LCD-TV, innan man tar steget upp till QLED.

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Riktpris: 320000 kr En riktig färgbomb

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.