Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 10Delta

TEST: Samsung QE65Q85R

Nära toppmodellen

Q85R är en otroligt välutrustad TV som verkligen flåsar flaggskeppsmodellen Q90R i nacken – till ett betydligt lägre pris!

Skrivet av / 2019-11-22 - 10:18
Samsung QE65Q85R
Audun Hage

Samsung har som sagt utökat sitt QLED-sortiment betydligt i år, Q85R är kanske den allra mest spännande nykomlingen. Här snackar vi om ett slags junior-toppmodell som utmanar storebror på flera områden.

Rent designmässigt är den här kandidaten väldigt snarlik Q80R, med en liknande T-formad sockel – som ser lite opraktisk ut i våra ögon. Men Q85R kan ett par knep som gör den mycket mer frestande att montera på väggen!

Användning och finesser

Till skillnad från Q82R har Q85 en möjlighet att använda ”No Gap Wall Mount” som gör att skärmen hänger alldeles intill väggen. Detta är ett patent som vi känner igen från Samsungs designmodell The Frame (men observera att själva väggfästet är extrautrustning i det här fallet).

Q85R har dessutom en separat kopplingsbox och strömförsörjning: med den så kallade One Invisible Connection gör man alla anslutningar på till separat enhet som kan gömmas undan i ett skåp eller i en hylla. Från denna drar man en tunn kabel som leder både ström och signal upp till skärmen. Väldigt enkelt och smidigt, och extra praktiskt om du bestämmer dig för att väggmontera TV:n.

Q85R är för övrigt utrustad med alla de senaste finesserna på smartfronten, inklusive Ambient Mode, AirPlay 2 och färska appar som Apple TV+. Ett särskilt Auto Low Latency-läge ger kortast möjliga fördröjning i spel (nedemot 15 millisekunder).

Bildkvalitet

Som nämnts har Q85R många likheter med toppmodellen Q90R. Den främsta skillnaden är färre LED-dimningszoner: Q85R får nöja sig med mycket färre individuella LED-zoner än sin storebror och har också lägre ljusstyrka (1 500 i stället för 2 000 nits). Bortsett från detta är tekniska prestanda – inklusive skärmfilter, videoprocessor och bildbehandling – mycket snarlik.

Familjelikheten är också tydlig när vi ställer Q85R på testbänken. Den här TV:n har en riktigt superstark kontrast! Med gott om ljusstyrka, exakt lokal dimning plus det mycket matta ”Moth Eye”-antireflexfiltret är allt dukat för bildupplevelser med suverän djupkänsla och realism. Vårt första intryck är att den här TV:n kommer förvånansvärt nära storebror Q90R i prestanda, vi var faktiskt tvungna att ta till ett par ”tortyrtester” för att verkligen kunna se skillnaden.

Den största skillnaden mellan Q85R och storebror är den i maximala ljusintensiteten (mätt i antal nits) och hur exakt ljusstyrning den har. Det förstnämnda syns främst i extrema HDR-sekvenser – Q85R har lite mindre krut i de ljusaste områdena av bilden, men skillnaden är inte enorm. För vanligt TV-tittande har den mer än tillräcklig ljusstyrka, även en ljus dag. Bakbelysningen är också märkbart mer exakt än i modeller som Q70R och Q82R, och man får sitta ganska nära för att se skillnaden mot Q90R.

Slutsats

Samsung Q85R har en bildkvalitet som ligger nära flaggskeppsmodellen Q90R, till ett fördelaktigt pris: med en prislapp som är nästan mer än 10 000 kronor lägre (för 65 tum) snackar vi definitivt om ett bra köp! Dessutom har den en rad designfördelar jämfört med de enklare modellerna i QLED-serien, bland annat en separat kopplingsbox, smalt väggfäste och dold kabelföring vilket gör att den här TV:n passar extra bra att hänga på väggen.

För dig som vill ha en smak av highend-prestanda utan att tömma sparkontot fullständigt är Q85R definitivt ett värdigt alternativ till Q90R.

Karakter
Samsung QE65Q85R

Ljud & Bild tycker

Masse utstyr og gode tilkoblingsmuligheter, samt meget skarp bildekvalitet, gjør Q85R til en attraktiv modell. Flaggskeppet Q90R ligger fortfarande före på ett par områden. Och när man ändå är så nära är det kanske lockande att satsa på toppmodellen ändå?

Också i detta test:

Vilken Samsung-TV är det bästa köpet?

Samsung QE65Q70R

Äkta QLED-kontrast

I Q70R har Samsung skalat bort onödig lyx för att erbjuda direkt LED-bakbelysning till ett bra pris. Det ger en suverän bild för pengarna!

Q70R har superstark kontrast och övertygande svärta till ett bra pris.
Betraktningsvinkeln är aningen begränsad och panelglaset är något blankare än i de dyrare QLED-modellerna.
Läs hela testet

Samsung QE65Q82R

Sammetssvart!

Trött på spegelblanka TV-skärmar? Med Samsung Q82R är det som att stirra in i ett svart hål!

Samsung-skärmen serverar en levande bild med väldigt bra kontrast och ljusstyrka. Speglingar är en saga blott tack vare en supermatt skärmyta..
Opraktisk fot. Ljusstyrningen är inte lika finmaskig och exakt som i flaggskeppsmodellerna.
Läs hela testet

Samsung QE65Q60R

QLED i light-version

Samsung Q60R är den billigaste modellen i Samsungs QLED-universum. En prisvärd och välutrustad TV, men som saknar toppmodellens fantastiska kontrast.

Q60R är proppfull med finesser och raffinerad bildbehandling.
Q60R saknar den grymma kontrast som kännetecknar Samsungs verkliga flaggskeppsmodeller.
Läs hela testet

Samsung UE65RU8005

Vid sidan av QLED

RU8005 är Samsungs bästa ”vanliga” LCD-TV, innan man tar steget upp till QLED.

Snygg design, prima fjärrkontroll och skarp bildkvalitet gör RU8005 till en bra allround-TV.
Prestanda hämmas en aning av kant-LED-tekniken, som mildrar kontrasten.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Samsungs nya OLED-TV imponerar

Perfekt utomhus-TV

Sonys MiniLED-TV gör en träffsäker comeback

Fortfarande en av de bästa?

Ljud & Bild
Rulla till toppen