data-srcset
TESTSamsung QE65Q85R
Samsung QE65Q85R

Nära toppmodellen

Q85R är en otroligt välutrustad TV som verkligen flåsar flaggskeppsmodellen Q90R i nacken – till ett betydligt lägre pris!

Masse utstyr og gode tilkoblingsmuligheter, samt meget skarp bildekvalitet, gjør Q85R til en attraktiv modell.
Flaggskeppet Q90R ligger fortfarande före på ett par områden. Och när man ändå är så nära är det kanske lockande att satsa på toppmodellen ändå?
Bästa priser

Samsung har som sagt utökat sitt QLED-sortiment betydligt i år, Q85R är kanske den allra mest spännande nykomlingen. Här snackar vi om ett slags junior-toppmodell som utmanar storebror på flera områden.

Rent designmässigt är den här kandidaten väldigt snarlik Q80R, med en liknande T-formad sockel – som ser lite opraktisk ut i våra ögon. Men Q85R kan ett par knep som gör den mycket mer frestande att montera på väggen!

Användning och finesser

Till skillnad från Q82R har Q85 en möjlighet att använda ”No Gap Wall Mount” som gör att skärmen hänger alldeles intill väggen. Detta är ett patent som vi känner igen från Samsungs designmodell The Frame (men observera att själva väggfästet är extrautrustning i det här fallet).

Q85R har dessutom en separat kopplingsbox och strömförsörjning: med den så kallade One Invisible Connection gör man alla anslutningar på till separat enhet som kan gömmas undan i ett skåp eller i en hylla. Från denna drar man en tunn kabel som leder både ström och signal upp till skärmen. Väldigt enkelt och smidigt, och extra praktiskt om du bestämmer dig för att väggmontera TV:n.

Q85R är för övrigt utrustad med alla de senaste finesserna på smartfronten, inklusive Ambient Mode, AirPlay 2 och färska appar som Apple TV+. Ett särskilt Auto Low Latency-läge ger kortast möjliga fördröjning i spel (nedemot 15 millisekunder).

Bildkvalitet

Som nämnts har Q85R många likheter med toppmodellen Q90R. Den främsta skillnaden är färre LED-dimningszoner: Q85R får nöja sig med mycket färre individuella LED-zoner än sin storebror och har också lägre ljusstyrka (1 500 i stället för 2 000 nits). Bortsett från detta är tekniska prestanda – inklusive skärmfilter, videoprocessor och bildbehandling – mycket snarlik.

Familjelikheten är också tydlig när vi ställer Q85R på testbänken. Den här TV:n har en riktigt superstark kontrast! Med gott om ljusstyrka, exakt lokal dimning plus det mycket matta ”Moth Eye”-antireflexfiltret är allt dukat för bildupplevelser med suverän djupkänsla och realism. Vårt första intryck är att den här TV:n kommer förvånansvärt nära storebror Q90R i prestanda, vi var faktiskt tvungna att ta till ett par ”tortyrtester” för att verkligen kunna se skillnaden.

annons

Den största skillnaden mellan Q85R och storebror är den i maximala ljusintensiteten (mätt i antal nits) och hur exakt ljusstyrning den har. Det förstnämnda syns främst i extrema HDR-sekvenser – Q85R har lite mindre krut i de ljusaste områdena av bilden, men skillnaden är inte enorm. För vanligt TV-tittande har den mer än tillräcklig ljusstyrka, även en ljus dag. Bakbelysningen är också märkbart mer exakt än i modeller som Q70R och Q82R, och man får sitta ganska nära för att se skillnaden mot Q90R.

annons

Slutsats

Samsung Q85R har en bildkvalitet som ligger nära flaggskeppsmodellen Q90R, till ett fördelaktigt pris: med en prislapp som är nästan mer än 10 000 kronor lägre (för 65 tum) snackar vi definitivt om ett bra köp! Dessutom har den en rad designfördelar jämfört med de enklare modellerna i QLED-serien, bland annat en separat kopplingsbox, smalt väggfäste och dold kabelföring vilket gör att den här TV:n passar extra bra att hänga på väggen.

För dig som vill ha en smak av highend-prestanda utan att tömma sparkontot fullständigt är Q85R definitivt ett värdigt alternativ till Q90R.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
3 veckor för 3 kr
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 3 veckor
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
 • Storlek/typ: 65-tums 4K QLED-LCD
 • Upplösning: 3840x2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Tizen
 • Ingångar: 4 HDMI, 2 USB
 • Utgångar: Optisk digitalt ljud
 • HDR: HDR10+
 • Övrigt: One Connection, Direct Full Array-bakbelysning
 • Webb: samsung.com/se

Pris

25000 ,-

Bästa priser

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
   data-srcset
  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet? De bästa Samsung- köpen
  Också i detta test:
   data-srcset
  Samsung QE65Q70R
  I Q70R har Samsung skalat bort onödig lyx för att erbjuda direkt LED-bakbelysning till ett bra pris. Det ger en suverän bild för pengarna!
   data-srcset
  Samsung QE65Q82R
  Trött på spegelblanka TV-skärmar? Med Samsung Q82R är det som att stirra in i ett svart hål!
   data-srcset
  Samsung QE65Q60R
  Samsung Q60R är den billigaste modellen i Samsungs QLED-universum. En prisvärd och välutrustad TV, men som saknar toppmodellens fantastiska kontrast.
   data-srcset
  Samsung UE65RU8005
  RU8005 är Samsungs bästa ”vanliga” LCD-TV, innan man tar steget upp till QLED.

  Alternativ till Samsung QE65Q85R

  Sony 85XH9505 85

  Fantastisk bild i 85 tum

  Sony XH95 tar oss med in i 2020 på allvar, med överlägsen TV-kvalitet. Och från LCD!

  Kinoopplevelse med storskjerm: To 2019-kupp - QLED vs OLED

  Biokänsla med storskärm: Två 2019-klipp

  Nu går det att spara mycket på TV-modeller från 2019. De stora skärmarna i highend-klassen är extra intressanta. Vi jämför QLED med OLED.

   data-srcset

  OLED och Ambilight gör susen!

  Philips 65OLED804 kombinerar kontrasten från OLED med Ambilight-omgivningsljus, vilket definitivt bidrar till att höja stämningen. Ljudet är dessutom förvånansvärt bra.

   data-srcset

  Superstark kontrast!

  Panasonics billigaste OLED-TV erbjuder superstarka bildprestanda till ett attraktivt pris.

   data-srcset

  TCL 65EC785 har ljud från Onkyo

  TCL 65EC785 är en välutrustad 4K-TV med HDR, Android Smart TV och inbyggd Onkyo-soundbar till ett bra pris. Men räcker det för att klå konkurrenterna?

  LG SM8600 har et fint utseende med slanke linjer og en buet, sentermontert fot. (Foto: LG)

  Kan LG:s nya LCD-skärm mäta sig med OLED?

  LG är mest kända för sina OLED-skärmar med glittrande färger och stark kontrast. Därför är det lätt att glömma bort att de har flera utmärkta LCD-TV-apparater också ...

   data-srcset

  Stortest: Samsung QLED 4K TV

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet? Vi testar oss igenom djungeln av QLED-skärmar!

   data-srcset

  OLED med dolda talanger

  Sonys nya OLED-TV kan skryta med otroligt fin bildkvalitet, men det bästa av allt är ljudet ...