Search
Generic filters

TEST : Samsung QE65Q82R

Sammetssvart!

Trött på spegelblanka TV-skärmar? Med Samsung Q82R är det som att stirra in i ett svart hål!

Samsung QE65Q82R

Ljud & Bild tycker

Samsung-skärmen serverar en levande bild med väldigt bra kontrast och ljusstyrka. Speglingar är en saga blott tack vare en supermatt skärmyta..
Opraktisk fot. Ljusstyrningen är inte lika finmaskig och exakt som i flaggskeppsmodellerna.
 • Storlek/typ: 65-tums 4K QLED-LCD
 • Upplösning: 3840x2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Tizen
 • Ingångar: 4 HDMI, 2 USB
 • Utgångar: Optisk digitalt ljud
 • HDR: HDR10+
 • Övrigt: Direct Full Array 6X-bakbelysning, Ultra Viewing Angle
 • Webb: samsung.com/se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 28000 kr

Q82R tar över stafettpinnen efter förra årets Q8D, som var den första ”billiga” Samsung-modellen med direkt LED-bakbelysning. Fram till dess var det bara flaggskeppet Q9 som kunde skryta med det, men här hade Samsung använt sig av en del av tekniken i en aning nedskalad version.

I årets Q82R finns det ingenting som påminner om nedskalning: den har förvånansvärt mycket gemensamt med toppmodellen i Q90-serien. Däremot är det värt att notera att den här modellen bara finns i storlekarna 55 och 65 tum. Inget större, tyvärr!

När det gäller design har Q82R mycket gemensamt med resten av QLED-familjen, fast själva foten skiljer sig. I stället för två små fötter har Q82R en mittmonterad fot som är anpassad för dold kabelföring. Den är snygg att titta på men samtidigt lite opraktisk eftersom den står i vägen för en eventuell soundbar-högtalare.

Bildkvalitet

Årets Q82R är utrustad med ett antal av Samsungs senaste bildförbättringar. Till att börja med har den en tvättäkta QLED-panel med direkt bakbelysning. Antalet dimnings-zoner är identiskt med lillebror Q70R:s, fast med något högre maximal ljusstyrka (1500 nits). Dessutom kan den här modellen skryta med en bredare betraktningsvinkel (Ultra Viewing Angle).

Precis som i Q70R är det tydligt att den mer påkostade bakbelysningen har stor effekt på bildkvaliteten. Q82R målar upp en gnistrande kontrastrik bild som verkligen får fram detaljerna i våra testscener. Det är också påfallande hur färger och kontrast behåller intensitet även när vi tittar på skärmen från sidan.

Silkesmatta utan spegling

HDR-effekter som solljus, eldslågor och explosioner serveras med lite mer intensitet här än vi fick med Q70R. Ändå är det i den rakt motsatta änden – svärtan – som Q82R imponerar mest. Den har nämligen ett äss i rockärmen som man inte får i Q70R, närmare bestämt Samsungs nyutvecklade ”antireflektionsfilter”. Den speciella skärmbeläggningen diffunderar allt ljus som kommer utifrån vilket bidrar till en helt matt skärmyta utan reflektioner.

Att skärmen reflekterar mindre ljus bidrar till att mörka scener blir mörkare, utan irriterande spegelbilder från omgivningen. Detta är en klar fördel oavsett om man tittar på TV i dagsljus eller på kvällen med tända lampor i rummet. Moderna TV-skärmar är vanligtvis spegelblanka, men här slipper man alltså det.

När det gäller kontrast, ljusstyrka och svärta är Q82R absolut imponerande, men den når inte riktigt upp till Q85 och Q90R när det gäller felfri ljusstyrning. Bakbelysningen är inte lika ”finmaskig” och ger lite mer skuggeffekt mot mörk bakgrund än vad vi ser i toppmodellerna.

Slutsats

Q82R är ”mellannivån” i Samsungs QLED-sortiment, men den har mest gemensamt med de dyrare modellerna. Här får du både suverän kontrast och bred betraktningsvinkel, plus en supermatt skärm som är skönt befriad från spegelbilder. Lägg därtill sofistikerade smartfinesser så har du en TV som ger en försmak av highend utan att kosta skjortan. För de som är mest intresserade av bildkvalitet är Q82R absolut ett bra köp.

Obs! Samsungs Q80R-serie finns i två praktiskt taget identiska modeller: Q80R som säljs av flera återförsäljare och Q82R som bara säljs av Elgiganten. Enda skillnaden (såvitt Ljud & Bild känner till) är en lite annorlunda design på foten.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Samsung QE65Q70R - Äkta QLED-kontrast
  I Q70R har Samsung skalat bort onödig lyx för att erbjuda direkt LED-bakbelysning till ett bra pris. Det ger en suverän bild för pengarna!
  Samsung QE65Q85R - Nära toppmodellen
  Q85R är en otroligt välutrustad TV som verkligen flåsar flaggskeppsmodellen Q90R i nacken – till ett betydligt lägre pris!
  Samsung QE65Q60R - QLED i light-version
  Samsung Q60R är den billigaste modellen i Samsungs QLED-universum. En prisvärd och välutrustad TV, men som saknar toppmodellens fantastiska kontrast.
  Samsung UE65RU8005 - Vid sidan av QLED
  RU8005 är Samsungs bästa ”vanliga” LCD-TV, innan man tar steget upp till QLED.

  Läs också

  Polestar 2 har allt som behövs för att bli en succé, inklusive en välljudande anläggning från Harman Kardon
  Det är sällsynt att små högtalare spelar så här stort. Men den här gör det.
  Citation Tower bevisar att convenience-ljud inte måste vara små, diskreta bordshögtalare med stora kompromisser.
  Electrocompaniet har uppgraderat sin bästa integrerade förstärkare. ECI 6DX MKII har en superbra streamer och allt digitalt innanmäte du behöver.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 är den hopfällbara mobilen du alltid har önskat dig.
  Vill du bli av med oväsen?
  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV

  LG OLED CX (OLED65CX6LA)

  Riktpris: 30000 kr Kontrastkungen

  Samsung Q95T (QE65Q95T)

  Riktpris: 30000 kr Den bästa allround-TV:n?

  QLED vs OLED: TV-duell i tungsviktsklassen

  Riktpris: kr LG OLED möter Samsung QLED i TV-duell
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.