data-srcset
TESTSamsung QE65Q82R
Samsung QE65Q82R

Sammetssvart!

Trött på spegelblanka TV-skärmar? Med Samsung Q82R är det som att stirra in i ett svart hål!

Samsung-skärmen serverar en levande bild med väldigt bra kontrast och ljusstyrka. Speglingar är en saga blott tack vare en supermatt skärmyta..
Opraktisk fot. Ljusstyrningen är inte lika finmaskig och exakt som i flaggskeppsmodellerna.
Bästa priser

Q82R tar över stafettpinnen efter förra årets Q8D, som var den första ”billiga” Samsung-modellen med direkt LED-bakbelysning. Fram till dess var det bara flaggskeppet Q9 som kunde skryta med det, men här hade Samsung använt sig av en del av tekniken i en aning nedskalad version.

I årets Q82R finns det ingenting som påminner om nedskalning: den har förvånansvärt mycket gemensamt med toppmodellen i Q90-serien. Däremot är det värt att notera att den här modellen bara finns i storlekarna 55 och 65 tum. Inget större, tyvärr!

När det gäller design har Q82R mycket gemensamt med resten av QLED-familjen, fast själva foten skiljer sig. I stället för två små fötter har Q82R en mittmonterad fot som är anpassad för dold kabelföring. Den är snygg att titta på men samtidigt lite opraktisk eftersom den står i vägen för en eventuell soundbar-högtalare.

Bildkvalitet

Årets Q82R är utrustad med ett antal av Samsungs senaste bildförbättringar. Till att börja med har den en tvättäkta QLED-panel med direkt bakbelysning. Antalet dimnings-zoner är identiskt med lillebror Q70R:s, fast med något högre maximal ljusstyrka (1500 nits). Dessutom kan den här modellen skryta med en bredare betraktningsvinkel (Ultra Viewing Angle).

Precis som i Q70R är det tydligt att den mer påkostade bakbelysningen har stor effekt på bildkvaliteten. Q82R målar upp en gnistrande kontrastrik bild som verkligen får fram detaljerna i våra testscener. Det är också påfallande hur färger och kontrast behåller intensitet även när vi tittar på skärmen från sidan.

Silkesmatta utan spegling

HDR-effekter som solljus, eldslågor och explosioner serveras med lite mer intensitet här än vi fick med Q70R. Ändå är det i den rakt motsatta änden – svärtan – som Q82R imponerar mest. Den har nämligen ett äss i rockärmen som man inte får i Q70R, närmare bestämt Samsungs nyutvecklade ”antireflektionsfilter”. Den speciella skärmbeläggningen diffunderar allt ljus som kommer utifrån vilket bidrar till en helt matt skärmyta utan reflektioner.

Att skärmen reflekterar mindre ljus bidrar till att mörka scener blir mörkare, utan irriterande spegelbilder från omgivningen. Detta är en klar fördel oavsett om man tittar på TV i dagsljus eller på kvällen med tända lampor i rummet. Moderna TV-skärmar är vanligtvis spegelblanka, men här slipper man alltså det.

annons

När det gäller kontrast, ljusstyrka och svärta är Q82R absolut imponerande, men den når inte riktigt upp till Q85 och Q90R när det gäller felfri ljusstyrning. Bakbelysningen är inte lika ”finmaskig” och ger lite mer skuggeffekt mot mörk bakgrund än vad vi ser i toppmodellerna.

annons

Slutsats

Q82R är ”mellannivån” i Samsungs QLED-sortiment, men den har mest gemensamt med de dyrare modellerna. Här får du både suverän kontrast och bred betraktningsvinkel, plus en supermatt skärm som är skönt befriad från spegelbilder. Lägg därtill sofistikerade smartfinesser så har du en TV som ger en försmak av highend utan att kosta skjortan. För de som är mest intresserade av bildkvalitet är Q82R absolut ett bra köp.

Obs! Samsungs Q80R-serie finns i två praktiskt taget identiska modeller: Q80R som säljs av flera återförsäljare och Q82R som bara säljs av Elgiganten. Enda skillnaden (såvitt Ljud & Bild känner till) är en lite annorlunda design på foten.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
3 veckor för 3 kr
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 3 veckor
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
 • Storlek/typ: 65-tums 4K QLED-LCD
 • Upplösning: 3840x2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Tizen
 • Ingångar: 4 HDMI, 2 USB
 • Utgångar: Optisk digitalt ljud
 • HDR: HDR10+
 • Övrigt: Direct Full Array 6X-bakbelysning, Ultra Viewing Angle
 • Webb: samsung.com/se

Pris

28000 ,-

Bästa priser

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
   data-srcset
  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet? De bästa Samsung- köpen
  Också i detta test:
   data-srcset
  Samsung QE65Q70R
  I Q70R har Samsung skalat bort onödig lyx för att erbjuda direkt LED-bakbelysning till ett bra pris. Det ger en suverän bild för pengarna!
   data-srcset
  Samsung QE65Q85R
  Q85R är en otroligt välutrustad TV som verkligen flåsar flaggskeppsmodellen Q90R i nacken – till ett betydligt lägre pris!
   data-srcset
  Samsung QE65Q60R
  Samsung Q60R är den billigaste modellen i Samsungs QLED-universum. En prisvärd och välutrustad TV, men som saknar toppmodellens fantastiska kontrast.
   data-srcset
  Samsung UE65RU8005
  RU8005 är Samsungs bästa ”vanliga” LCD-TV, innan man tar steget upp till QLED.

  Alternativ till Samsung QE65Q82R

  Sony 85XH9505 85

  Fantastisk bild i 85 tum

  Sony XH95 tar oss med in i 2020 på allvar, med överlägsen TV-kvalitet. Och från LCD!

  Kinoopplevelse med storskjerm: To 2019-kupp - QLED vs OLED

  Biokänsla med storskärm: Två 2019-klipp

  Nu går det att spara mycket på TV-modeller från 2019. De stora skärmarna i highend-klassen är extra intressanta. Vi jämför QLED med OLED.

   data-srcset

  OLED och Ambilight gör susen!

  Philips 65OLED804 kombinerar kontrasten från OLED med Ambilight-omgivningsljus, vilket definitivt bidrar till att höja stämningen. Ljudet är dessutom förvånansvärt bra.

   data-srcset

  Superstark kontrast!

  Panasonics billigaste OLED-TV erbjuder superstarka bildprestanda till ett attraktivt pris.

   data-srcset

  TCL 65EC785 har ljud från Onkyo

  TCL 65EC785 är en välutrustad 4K-TV med HDR, Android Smart TV och inbyggd Onkyo-soundbar till ett bra pris. Men räcker det för att klå konkurrenterna?

  LG SM8600 har et fint utseende med slanke linjer og en buet, sentermontert fot. (Foto: LG)

  Kan LG:s nya LCD-skärm mäta sig med OLED?

  LG är mest kända för sina OLED-skärmar med glittrande färger och stark kontrast. Därför är det lätt att glömma bort att de har flera utmärkta LCD-TV-apparater också ...

   data-srcset

  Stortest: Samsung QLED 4K TV

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet? Vi testar oss igenom djungeln av QLED-skärmar!

   data-srcset

  OLED med dolda talanger

  Sonys nya OLED-TV kan skryta med otroligt fin bildkvalitet, men det bästa av allt är ljudet ...