Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung QE65Q82R

Sammetssvart!

Trött på spegelblanka TV-skärmar? Med Samsung Q82R är det som att stirra in i ett svart hål!

Av / 2019-11-22 - 10:17
Samsung QE65Q82R
Audun Hage

Q82R tar över stafettpinnen efter förra årets Q8D, som var den första ”billiga” Samsung-modellen med direkt LED-bakbelysning. Fram till dess var det bara flaggskeppet Q9 som kunde skryta med det, men här hade Samsung använt sig av en del av tekniken i en aning nedskalad version.

I årets Q82R finns det ingenting som påminner om nedskalning: den har förvånansvärt mycket gemensamt med toppmodellen i Q90-serien. Däremot är det värt att notera att den här modellen bara finns i storlekarna 55 och 65 tum. Inget större, tyvärr!

När det gäller design har Q82R mycket gemensamt med resten av QLED-familjen, fast själva foten skiljer sig. I stället för två små fötter har Q82R en mittmonterad fot som är anpassad för dold kabelföring. Den är snygg att titta på men samtidigt lite opraktisk eftersom den står i vägen för en eventuell soundbar-högtalare.

Bildkvalitet

Årets Q82R är utrustad med ett antal av Samsungs senaste bildförbättringar. Till att börja med har den en tvättäkta QLED-panel med direkt bakbelysning. Antalet dimnings-zoner är identiskt med lillebror Q70R:s, fast med något högre maximal ljusstyrka (1500 nits). Dessutom kan den här modellen skryta med en bredare betraktningsvinkel (Ultra Viewing Angle).

Precis som i Q70R är det tydligt att den mer påkostade bakbelysningen har stor effekt på bildkvaliteten. Q82R målar upp en gnistrande kontrastrik bild som verkligen får fram detaljerna i våra testscener. Det är också påfallande hur färger och kontrast behåller intensitet även när vi tittar på skärmen från sidan.

Silkesmatta utan spegling

HDR-effekter som solljus, eldslågor och explosioner serveras med lite mer intensitet här än vi fick med Q70R. Ändå är det i den rakt motsatta änden – svärtan – som Q82R imponerar mest. Den har nämligen ett äss i rockärmen som man inte får i Q70R, närmare bestämt Samsungs nyutvecklade ”antireflektionsfilter”. Den speciella skärmbeläggningen diffunderar allt ljus som kommer utifrån vilket bidrar till en helt matt skärmyta utan reflektioner.

Att skärmen reflekterar mindre ljus bidrar till att mörka scener blir mörkare, utan irriterande spegelbilder från omgivningen. Detta är en klar fördel oavsett om man tittar på TV i dagsljus eller på kvällen med tända lampor i rummet. Moderna TV-skärmar är vanligtvis spegelblanka, men här slipper man alltså det.

När det gäller kontrast, ljusstyrka och svärta är Q82R absolut imponerande, men den når inte riktigt upp till Q85 och Q90R när det gäller felfri ljusstyrning. Bakbelysningen är inte lika ”finmaskig” och ger lite mer skuggeffekt mot mörk bakgrund än vad vi ser i toppmodellerna.

Slutsats

Q82R är ”mellannivån” i Samsungs QLED-sortiment, men den har mest gemensamt med de dyrare modellerna. Här får du både suverän kontrast och bred betraktningsvinkel, plus en supermatt skärm som är skönt befriad från spegelbilder. Lägg därtill sofistikerade smartfinesser så har du en TV som ger en försmak av highend utan att kosta skjortan. För de som är mest intresserade av bildkvalitet är Q82R absolut ett bra köp.

Obs! Samsungs Q80R-serie finns i två praktiskt taget identiska modeller: Q80R som säljs av flera återförsäljare och Q82R som bara säljs av Elgiganten. Enda skillnaden (såvitt Ljud & Bild känner till) är en lite annorlunda design på foten.

Karakter
Samsung QE65Q82R

Ljud & Bild tycker

Samsung-skärmen serverar en levande bild med väldigt bra kontrast och ljusstyrka. Speglingar är en saga blott tack vare en supermatt skärmyta.. Opraktisk fot. Ljusstyrningen är inte lika finmaskig och exakt som i flaggskeppsmodellerna.

Också i detta test:

Vilken Samsung-TV är det bästa köpet?

Samsung QE65Q70R

Äkta QLED-kontrast

I Q70R har Samsung skalat bort onödig lyx för att erbjuda direkt LED-bakbelysning till ett bra pris. Det ger en suverän bild för pengarna!

Q70R har superstark kontrast och övertygande svärta till ett bra pris.
Betraktningsvinkeln är aningen begränsad och panelglaset är något blankare än i de dyrare QLED-modellerna.
Läs hela testet

Samsung QE65Q85R

Nära toppmodellen

Q85R är en otroligt välutrustad TV som verkligen flåsar flaggskeppsmodellen Q90R i nacken – till ett betydligt lägre pris!

Masse utstyr og gode tilkoblingsmuligheter, samt meget skarp bildekvalitet, gjør Q85R til en attraktiv modell.
Flaggskeppet Q90R ligger fortfarande före på ett par områden. Och när man ändå är så nära är det kanske lockande att satsa på toppmodellen ändå?
Läs hela testet

Samsung QE65Q60R

QLED i light-version

Samsung Q60R är den billigaste modellen i Samsungs QLED-universum. En prisvärd och välutrustad TV, men som saknar toppmodellens fantastiska kontrast.

Q60R är proppfull med finesser och raffinerad bildbehandling.
Q60R saknar den grymma kontrast som kännetecknar Samsungs verkliga flaggskeppsmodeller.
Läs hela testet

Samsung UE65RU8005

Vid sidan av QLED

RU8005 är Samsungs bästa ”vanliga” LCD-TV, innan man tar steget upp till QLED.

Snygg design, prima fjärrkontroll och skarp bildkvalitet gör RU8005 till en bra allround-TV.
Prestanda hämmas en aning av kant-LED-tekniken, som mildrar kontrasten.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

Rulla till toppen