TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Samsung QE65Q82R

Sammetssvart!

Trött på spegelblanka TV-skärmar? Med Samsung Q82R är det som att stirra in i ett svart hål!

forfatter
Publicerad 2019-11-22 - 10:17
Karakter
Samsung QE65Q82R
L&B tycker
Samsung-skärmen serverar en levande bild med väldigt bra kontrast och ljusstyrka. Speglingar är en saga blott tack vare en supermatt skärmyta..
Opraktisk fot. Ljusstyrningen är inte lika finmaskig och exakt som i flaggskeppsmodellerna.
Specifikationer
 • Storlek/typ: 65-tums 4K QLED-LCD
 • Upplösning: 3840x2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Tizen
 • Ingångar: 4 HDMI, 2 USB
 • Utgångar: Optisk digitalt ljud
 • HDR: HDR10+
 • Övrigt: Direct Full Array 6X-bakbelysning, Ultra Viewing Angle
 • Webb: samsung.com/se

Q82R tar över stafettpinnen efter förra årets Q8D, som var den första ”billiga” Samsung-modellen med direkt LED-bakbelysning. Fram till dess var det bara flaggskeppet Q9 som kunde skryta med det, men här hade Samsung använt sig av en del av tekniken i en aning nedskalad version.

I årets Q82R finns det ingenting som påminner om nedskalning: den har förvånansvärt mycket gemensamt med toppmodellen i Q90-serien. Däremot är det värt att notera att den här modellen bara finns i storlekarna 55 och 65 tum. Inget större, tyvärr!

När det gäller design har Q82R mycket gemensamt med resten av QLED-familjen, fast själva foten skiljer sig. I stället för två små fötter har Q82R en mittmonterad fot som är anpassad för dold kabelföring. Den är snygg att titta på men samtidigt lite opraktisk eftersom den står i vägen för en eventuell soundbar-högtalare.

Bildkvalitet

Årets Q82R är utrustad med ett antal av Samsungs senaste bildförbättringar. Till att börja med har den en tvättäkta QLED-panel med direkt bakbelysning. Antalet dimnings-zoner är identiskt med lillebror Q70R:s, fast med något högre maximal ljusstyrka (1500 nits). Dessutom kan den här modellen skryta med en bredare betraktningsvinkel (Ultra Viewing Angle).

Precis som i Q70R är det tydligt att den mer påkostade bakbelysningen har stor effekt på bildkvaliteten. Q82R målar upp en gnistrande kontrastrik bild som verkligen får fram detaljerna i våra testscener. Det är också påfallande hur färger och kontrast behåller intensitet även när vi tittar på skärmen från sidan.

Silkesmatta utan spegling

HDR-effekter som solljus, eldslågor och explosioner serveras med lite mer intensitet här än vi fick med Q70R. Ändå är det i den rakt motsatta änden – svärtan – som Q82R imponerar mest. Den har nämligen ett äss i rockärmen som man inte får i Q70R, närmare bestämt Samsungs nyutvecklade ”antireflektionsfilter”. Den speciella skärmbeläggningen diffunderar allt ljus som kommer utifrån vilket bidrar till en helt matt skärmyta utan reflektioner.

Att skärmen reflekterar mindre ljus bidrar till att mörka scener blir mörkare, utan irriterande spegelbilder från omgivningen. Detta är en klar fördel oavsett om man tittar på TV i dagsljus eller på kvällen med tända lampor i rummet. Moderna TV-skärmar är vanligtvis spegelblanka, men här slipper man alltså det.

När det gäller kontrast, ljusstyrka och svärta är Q82R absolut imponerande, men den når inte riktigt upp till Q85 och Q90R när det gäller felfri ljusstyrning. Bakbelysningen är inte lika ”finmaskig” och ger lite mer skuggeffekt mot mörk bakgrund än vad vi ser i toppmodellerna.

Slutsats

Q82R är ”mellannivån” i Samsungs QLED-sortiment, men den har mest gemensamt med de dyrare modellerna. Här får du både suverän kontrast och bred betraktningsvinkel, plus en supermatt skärm som är skönt befriad från spegelbilder. Lägg därtill sofistikerade smartfinesser så har du en TV som ger en försmak av highend utan att kosta skjortan. För de som är mest intresserade av bildkvalitet är Q82R absolut ett bra köp.

Obs! Samsungs Q80R-serie finns i två praktiskt taget identiska modeller: Q80R som säljs av flera återförsäljare och Q82R som bara säljs av Elgiganten. Enda skillnaden (såvitt Ljud & Bild känner till) är en lite annorlunda design på foten.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Samsung QE65Q70R

Äkta QLED-kontrast

I Q70R har Samsung skalat bort onödig lyx för att erbjuda direkt LED-bakbelysning till ett bra pris. Det ger en suverän bild för pengarna!

Q70R har superstark kontrast och övertygande svärta till ett bra pris.
Betraktningsvinkeln är aningen begränsad och panelglaset är något blankare än i de dyrare QLED-modellerna.

Samsung QE65Q85R

Nära toppmodellen

Q85R är en otroligt välutrustad TV som verkligen flåsar flaggskeppsmodellen Q90R i nacken – till ett betydligt lägre pris!

Masse utstyr og gode tilkoblingsmuligheter, samt meget skarp bildekvalitet, gjør Q85R til en attraktiv modell.
Flaggskeppet Q90R ligger fortfarande före på ett par områden. Och när man ändå är så nära är det kanske lockande att satsa på toppmodellen ändå?

Samsung QE65Q60R

QLED i light-version

Samsung Q60R är den billigaste modellen i Samsungs QLED-universum. En prisvärd och välutrustad TV, men som saknar toppmodellens fantastiska kontrast.

Q60R är proppfull med finesser och raffinerad bildbehandling.
Q60R saknar den grymma kontrast som kännetecknar Samsungs verkliga flaggskeppsmodeller.

Samsung UE65RU8005

Vid sidan av QLED

RU8005 är Samsungs bästa ”vanliga” LCD-TV, innan man tar steget upp till QLED.

Snygg design, prima fjärrkontroll och skarp bildkvalitet gör RU8005 till en bra allround-TV.
Prestanda hämmas en aning av kant-LED-tekniken, som mildrar kontrasten.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Här är Star Wars-TV:n The force is strong with this one...
Är detta Samsungs bästa TV hittills? Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend