Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: TCL C935 (75C935)

Budgetvänlig storskärm

På jakt efter en kontrastrik storskärm till ett bra pris? TCL 75C935 ger mycket bild för pengarna.

Skrivet av / 2023-02-19 - 08:00
TCL C935 (75C935)
Audun Hage

Kinesiska TCL håller på att bli en av världens största TV-tillverkare och har gjort sig ett namn med flera prisvärda TV-skärmar i olika storlekar. I toppmodellen i C935-serien är det dock prestanda som har störst fokus. Detta är TCL:s flaggskeppsmodell från 2022, den finns i 65 och 75 tum och vi har fått låna den största!

TCL C935: Toppmodell med MiniLED-bakbelysning

I skrivande stund går TCL 75C935 att köpa för ungefär 20 000 kronor (nedsatt från riktpriset 25 000 kronor). Det är ett bra pris per tum, speciellt när vi ser vilken ”arsenal” tillverkaren har beväpnat TV:n med på insidan.

75 tum anses inte nödvändigtvis som en kolossal skärm längre, eftersom man numera kan köpa både 85 och 98 tum till överkomliga priser. Men om du har ett tittavstånd på två till tre meter är det här en passande skärmstorlek för blandad TV-underhållning, film, sport och spel.

Design

När vi testade den enorma 98-tummaren i C735-serien märkte vi att den var lite ”bredbent” med sina två fötter placerade i varsin ytterkant av skärmen. Till C935 har TCL valt en lite smartare centermonterad fot. Detta gör det lättare att placera skärmen på olika bänkar och TV-hyllor.

Men vi noterar samtidigt att det bara finns 2–3 centimeters fritt utrymme undertill, vilket ger dåligt med plats för en soundbar.

Alternativt kan man givetvis hänga upp skärmen på väggen, då behöver man ett väggfäste med VESA-måtten 400 x 400 millimeter.

Rent designmässigt är detta en enkel och snygg TV, med en tunn kant runt bildytan som går ända ut till kanterna. Den är inte heller speciellt tjock på djupet och det går att dra ner kablarna dolda genom foten.

 

TCL C935 har en enkel och snygg design med en mittmonterad fot. (Foto: Audun Hage)

Användning och finesser

C935 körs på den nya Google TV-plattformen, precis som andra TCL-modeller. Det gör att du får ett snabbt och tydligt grafiskt användargränssnitt. Menysystemet har ett stort urval av appar och kommer med relevanta rekommendationer för vad du kan titta på. På så sätt är det enkelt att nå innehållet du vill se.

Vi märker dock att C935 inte alltid är lika snabb som vi hade velat. Responsen på fjärrkontrollkommandon och öppna/stänga appar känns lite trögare än i de allra snabbaste Android-skärmarna. Dessutom upplevde vi då och då att TV:n hängde sig och vi fick vänta lite innan den svarade på ett kommando. Detta är förhoppningsvis något som kan fixas med en mjukvaruuppdatering.

Anslutningsmöjligheterna är hyfsade, med fyra HDMI-ingångar, men som vanligt det bara två av ingångarna som har fullt stöd för HDMI 2.1 och 4K/120 Hz. Det finns också en eARC-ljudreturkanal till en soundbar. Formatstöd inkluderar Dolby Vision IQ med ljussensor och Dolby Atmos-ljudbehandling.

TCL har dessutom förberett C935 för att den ska vara bra att spela på. Skärmen hanterar bildfrekvenser upp till 144 Hz och stöder VRR (variabel refresh rate). Det särskilda bildläget för spel (Game Master Pro) ger en kort fördröjning som vi uppmätte till 12 ms (1080p/60 Hz).

TCL C935 remote TCL C935 Xbox TCL C935 HDMI inputs
<
>
TCL C935 är väl förberedd för gaming, med bland annat stöd för 4K/120 Hz, VRR och Dolby Vision. Här visas ”statusskärmen” på Xbox Series X. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

TCL har utrustat C935 med en LCD-panel och ett QLED-färgfilter (kvantprickar) för djupare färgåtergivning. Men där C735-serien är utrustad med ”vanlig” direkt LED-bakbelysning fläskar TCL på med avancerad MiniLED-teknik i C935-modellen.

Bakbelysningen består av små, mikroskopiska lysdioder som är fördelade över hela skärmytan för att ge exakt genomlysning av LCD-panelen. Och det finns inte få av dem heller: 75-tummaren har nästan 2 000 dimnings-zoner (1 920 för att vara exakt), medan 65-tummaren nöjer sig med drygt hälften (1 080).

Den finmaskiga bakbelysningen resulterar i en bildåtergivning som vid första anblicken ser riktigt imponerande ut. Våra testbilder från natur- och djurvärlden smäller till på skärmen med en saftig ljusstyrka och bra kontrast, vilket får dem att svämma över av liv och närvaro.

Vi tog också en vända med western-dramaserien Yellowstone på Sky Showtime. TCL-skärmen återger de soliga utomhusscenerna på Yellowstone-ranchen med imponerande skärpa, kontrast och detaljrikedom.

Färgåtergivningen är både stark och nyanserad, tack vare QLED-tekniken. Färgerna är inte riktigt i klass med de bästa QD-OLED-skärmarna, men betydligt mer nyanserade än i exempelvis de mindre modellerna C835 och C735.

Betraktningsvinkeln och skärmuniformiteten är också mycket bra. Även färgåtergivningen och kontrasten håller sig relativt stabil när vi tittar på skärmen från sidan. Men man bör ändå sitta mitt framför skärmen för att få bäst bild, så klart.

Men hur är det med mörka filmscener i ett svagt upplyst rum? Då brukar även ganska påkostade MiniLED-skärmar visa svagheter, med synliga konturer runt ljusa föremål på en mörk bakgrund.

Vi ser tendenser till detta även på TCL C935, men de är mindre framträdande här än hos många av konkurrenterna. Till och med när vi jämför med en dyrare konkurrent som Sony X95K klarar den sig förvånansvärt bra, med anmärkningsvärt liten ”gloria-” eller halo-effekt. Vilket tyder på att TCL har lyckats väl med styrningen av MiniLED-bakbelysningen.

Däremot är precisionen i bakbelysningen är inte riktigt på samma nivå som Samsung QN95B, som vi anser är den bästa MiniLED-skärmen i skrivande stund. De många dimningszonerna kräver mycket datorkraft från videoprocessorn för att hålla jämna steg med bildsignalen, och även om TCL hävdar att de har åstadkommit förbättringar så upplevde vi ibland att bakbelysningen ibland kunde släpa efter lite och skapa synliga skuggor/fördröjningar i bilden. På detta är Samsungs toppmodell klart bättre.

Svärtan blir naturligtvis aldrig lika kolsvart som vad man kan få med de bästa OLED-skärmarna. Jämfört med vår referens-TV i highend-klassen, Panasonic 77LZ2000E, har TCL-skärmen ett märkbart plattare djupperspektiv.

Dessutom är det värt att nämna att TCL-skärmen har ett relativt blankt frontglas. Ljusa föremål i närheten, som fönster eller lampor, kan därför skapa reflektioner på skärmen. Detta är alltså en TV som passar bäst i ljusa rum, och med ljust innehåll som sport och spel. Då kommer den kraftfulla ljusstyrkan verkligen till sin rätt!

 

TCL C935 Yellowstone SkyShowtime (2) TCL C935 Yellowstone SkyShowtime (3) TCL C935 Yellowstone SkyShowtime (4) TCL C935 Yellowstone SkyShowtime (5)
<
>
TCL C935 har en bra och kontrastrik bildkvalitet. Här med serien ”Yellowstone” på Sky Showtime. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

På ljudsidan är TCL-skärmen utrustad med ett 2.1.2-högtalarsystem från Onkyo. Det består av en undermonterad ”ljudlist” samt en ganska fullvuxen bashögtalare på baksidan. Här finns till och med två extra högtalare längst upp på baksidan, för att återge höjdinformationen i Dolby Atmos-ljudspår.

Ljudet är definitivt bättre än genomsnittet och vi tycker att röster och ljudeffekter kommer fram tydligt. TCL-skärmen har en stor ljudbild som matchar storleken på skärmen. Det finns också gott om fyllighet i basen vilket ger ett bra fundament för musik och ljudeffekter.

Med det sagt råder det ingen tvekan om att en skärm i den här klassen förtjänar att matchas med en ordentlig ljudanläggning eller soundbar.

Slutsats

TCL är mest kända för sina budgetvänliga LCD-skärmar. Med den här toppmodellen i C935-serien har de försökt hävda sig mot highend-skärmarna. Men i takt med att priset och torleken växer så ökar också kraven!

För dig som letar efter den ultimata bio-TV:n kan det nog löna sig att titta närmare på mer påkostade LCD- och OLED-varianter. Men för spel, sport och annan underhållning fungerar TCL-skärmen utmärkt.

C935-skärmen har en imponerande bildkvalitet på många områden, med god hjälp av den exakta MiniLED-bakgrundsbelysningen. För att vara en LCD-skärm levererar den en kraftfull ljusstyrka och mycket bra kontrast. Den är bara inte riktigt på samma nivå som de allra bästa.

Karakter
TCL C935 (75C935)
Premium

Ljud & Bild tycker

TCL C935 levererar en skarp bild med hög kontrast och har ett snyggt Google TV-användargränssnitt. Ljusstyrkan från den här MiniLED-skärmen är också mycket bra. Betraktningsvinkeln är relativt snäv vilket innebär att bilden ser bäst ut om man sitter rakt framför TV:n. Under rörelser kan skärpan verka lite suddig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Samsungs nya OLED-TV imponerar

Perfekt utomhus-TV

Rulla till toppen